0

Çabuk yağlanan saçlar birçok erkek için hayal kırıklığı ve günlük hayatı etkileyen bir problem olabilir. Hatta bazen bu durumdan kaçınmak oldukça zor görünüyor da olabilir. Saçların yağlanması aslında tamamen doğal bir süreçtir ve saçın sağlıklı kalmasına yardımcı olurak kurumasını da önler. Fakat sebum olarak bilinen bu yağ fazla üretildiğinde saç diplerinde birikerek kirli görünüme de neden olur.

Saçların kısa sürede yağlanması birçok nedene bağlı olabileceği gibi, yağlanmanın önüne geçmek için yapabileceğiniz şeyler de var.

Erkeklerin Saçları Neden Yağlanır?-1 - Saç Bakım Güzellik Erkeklerin Saçları Neden Yağlanır?-2 - Saç Bakım Güzellik

Saçlar neden yağlanır?

Aktif yağ bezleri

Sebum saç folikülü yoluyla atıldıktan sonra saç teli boyunca aşağı doğru hareket eder. Bu doğal yağ saçınıza parlak, sağlıklı bir görünüm kazandırır. Saç tellerinin zayıflamasını, kırılmasını ve kabarmasını engeller. Yağlı cilt ve saç genellikle genetik nedenlerden ötürü görülebilir. Ailenizde de yağlı cilt ve saç varsa sizde de olması muhtemeldir.

İnce telli saçlar

İnce veya ince saçlar, kalın, kıvırcık saçlardan daha fazla yağlı olma eğilimindedir. Bunun nedeni, yağın kaplayabileceği daha az yüzey alanı olmasıdır. Saçlarınızın yapısının ince telli olması dışında, saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, saçlarınızın azalması nedeniyle de yağlanma durumu artış gösterebilir.

Stres

Yağ üreten bezler stres seviyelerine duyarlıdır. Zor bir dönemden geçiyorsanız, genel sağlığınız bir çok yönde etkilenebileceği gibi cildiniz ve saçlarınızın genel yapısı da bozulabilir. Yağ üretiminin artması ile ciltte sivilce ve siyah noktalar gibi problemler meydana gelirken saçlarınızda da kafada sivilce, dökülme ve yağlılık sorunuortaya çıkabilir.

Yanlış ürün seçimi

Saç tipinize uygun olmayan bir şampuan ve saç kremi saçlarınızın yağlılık dengesinin bozulmasına hatta kepek oluşumuna bile neden olabilir. Aynı zamanda kullandığınız şekillendirici ürünlerin de sert içeriklerde olması saçlarınızın dengesinin bozulmasına yol açabilir.

Erkeklerin Saçları Neden Yağlanır?-3 - Saç Bakım Güzellik Erkeklerin Saçları Neden Yağlanır?-4 - Saç Bakım Güzellik

Yağlılığı önlemek için ne yapabilirsiniz?

Çok sık yıkamayın

Yağlı saçlardan muzdarip olduğunuzda, her gün yıkamak istemek doğal. Ancak bu aslında daha fazla yağ üretimine neden olur ve onu sadece daha yağlı hale getirir. Önerilen saç yıkama rutininin haftada 2-3 kez olduğu söyleniyor. Ayrıca kullandığınız şampuanın da saç tipinize ve saç ihtiyaçlarınıza yönelik bir şampuan olması gerekir. Mentol içeren şampuanlar saçı ve saç diplerini ferahlatmasının yanında yağlılık ve kepek gibi sorunların da önüne geçmeye yardımcı olur. Clear Men Cool Sport Menthol Şampuan’ı saç yıkama rutininize dahil edebilirsiniz.

Şekillendirici ürünlerden arındırın

Saçınızı ağırlaştıracak çok fazla ürün kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Parlatıcı elementler veya yağlar içeren saç ürünlerini kullanmaktan da kaçının çünkü bunlar saçınızın daha yağlı görünmesine neden olur. Ayrıca eğer gün içinde saç şekillendirici ürün kullandıysanız gün bitiminde saçlarınızdan arındırmayı da unutmayın.

Saçların yıkamalar arasında taze görünmesini sağlamak için kuru şampuan da kullanabilirsiniz. Bu, saçı hacimlendirmeye de yardımcı olacaktır.

Çok sık taramayın ve ellerinizle dokunmayın

Gün boyunca saçınıza dokunmak istemeniz oldukça doğal, ancak bu aynı zamanda yağlı saçların en yaygın nedenlerinden de biri. Elinizde olan yağ ve kirler saçlarınıza dokunduğunuzda kolayca saçlarınıza geçecektir.

Aynı zamanda tarak ve fırça ile saçları sık sık taramak da yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesi için uyarmış olursunuz. Uzun saçlara sahipseniz de; saç derinizden kaçınarak uç kısımları tarayabilirsiniz.

Yaşam tarzınızı iyileştirin

Saçınız genel sağlığın da bir yansımasıdır, bu nedenle sağlıksız yiyecekler yemek ve egzersiz yapmamak da saçların yağlanmasına katkıda bulunabilir. Taze ve sağlıklı yiyecekler yemek ve cildinizin yağ üretimini artırabilecek rafine karbonhidratlardan ve doymuş yağlardan kaçınmak en iyisi. Ayrıca çinko, B ve E vitamini takviyeleri alabilir ya da bu vitaminler bakımından zengin gıdaların tüketimini de arttırabilirsiniz. Bol su tüketmeye de mutlaka özen gösterin.