0

Özellikle son zamanlarda dillerden düşmeyen, Kardashian’ların da favorisi olduğunu duymamızla daha popülerleşen hyalüronik asit başta deri, göz ve eklemler olmak üzere vücuttaki hemen hemen her sıvı ve dokuda bulunan doğal bir moleküldür.

Hyalüronik asidin birincil işlevi cildin nemlenmesine katkı sağlamak. Yaş aldıkça tıpkı kolajen ve elastin miktarının azalması gibi ciltteki nem de azalır bu nedenle hyaluronik asit alınması tavsiye edilir. (*) Ayrıca sadece cildi nemlendirmek ile kalmaz aynı zamanda bu nemin kalıcı olmasını da sağlar. Hyaluronik asit nemlendiricilerde, serumlarda ve birçok kozmetik ürünlerinde güçlü bir aktif bileşen olarak karşımıza çıkıyor.

Tabii, tüm özellikleri bu kadarla bitiyor mu sandınız? Hyalüronik asit nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır; merak ettikleriniz için okumaya devam edin.

Hyalüronik Asit Nedir, Ne işe Yarar? -1 - Saç Bakım Güzellik Hyalüronik Asit Nedir, Ne işe Yarar? -2 - Saç Bakım Güzellik

Hyalüronik asit nedir?

Hyalüronik asit, vücudun bağ dokusunda bulunan ve doğal olarak oluşan bir glikozaminoglikandır. Glikozaminoglikanlar, basitçe uzun dalsız karbonhidratlar veya polisakkaritler olarak adlandırılan şekerlerdir. Hyalüronik asit, cildinize yapı veren şeyin ana bileşenidir ve cildin dolgun, nemli görünümden sorumludur.

Ayrıca çok duyduğunuz gibi yaşlanmayı geciktirme konusunda son derece etkilidir. Cildimiz için yararları saymakla bitmeyen hyalüronik asit yara iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar. Yaşlandıkça vücudumuzda azalır ve bizi kırışıklıklara daha duyarlı hale getirir.

Hyalüronik asidin faydaları

İşte cilde hyalüronik asit uygulamasının sağlayabileceği faydalardan bazıları.

Cildi nemlendirir ve hidrasyon sağlar

Hyalüronik asidi cildiniz için büyük bir bardak su olarak düşünebilirsiniz. Molekül ağırlığının 1000 katına kadar su tutarak cilde anında nüfus ederek nemlenmesini sağlar.(*) Cilt bakımının neredeyse en önemli adımı olan nemlendirme hyalüronik asit ile uzun sürekli bir kalıcılık da sağlar. Özellikle kuru bir cildiniz varsa düzenli kullanımda cildinizin ihtiyacı olan çoğu şeyi karşılamaya da yardımcı olacaktır. 2014 yılında yapılan bir çalışmada serum ve krem ​​olarak topikal hyalüronik asit uygulayan kadın katılımcıların, 8 haftalık kullanımdan sonra cilt neminde %96'ya varan bir artış olduğu tespit edildi. (*) Cildin nem dengesinin sağlanması birçok cilt probleminin de önüne geçer. Gözenekleri tıkayarak meydana gelen sivilce ve siyah noktaların oluşmasına neden olarak aşırı sebum üretimini de dengeleyebilir. Bundandır ki konu sivilceli ciltler için nemlendirici seçimi olduğunda, hyalüronik asit içeriği sıkça karşımıza çıkar.

Daha sıkı bir cilde yardımcı olur

Yaş aldıkça ciltteki elastin parçalanır ve ciltte sarkmalar meydana gelebilir. Bu değişiklikler özellikle 25 yaşlarında yaşanmaya başlanır. Ciltteki kolajen miktarının azalmasıyla da ince çizgi görünümü artar. Zamanında doğru ürünleri kullanarak bu sarkmaları ve çizgileri geciktirebilirsiniz. Hyalüronik asit, elastinin yerini almasa da ciltte sıkı bir görünümüne yardımcı olabilir. Aynı zamanda yeterli miktarda nemlenen cilt sıkılaşmaya da başlayabilir.

Bu noktada kolajen üretimini teşvik etmek amacıyla yapılan dermapen uygulaması hakkında daha fazlasını öğrenmeye ne dersiniz? Merak ettikleriniz ilgili yazımızda.

İnce çizgi görünümünü azaltır

İnce çizgi görünümünü nasıl azalttığı konusunda biraz detay verecek olursak; cilt korunduğunda ve nemlendiğinde, cilt hidrasyon için savaşmaz bu yüzden, artan cilt hücresi üretimi gerçekleşebilir. Bu daha pürüzsüz ve dolgun cilt hücrelerine yol açar. Göz ve ağız çevresindeki cilt, ince çizgileri ve kırışıklıkları (örneğin yüzdeki kukla çizgileri) ilk gösteren ciltlerden biridir. Aynı zamanda vücuttaki en hassas ve ince deriye de sahiptir. Bu yüzden bu bölgenin sürekli nemlendirilmesi büyük önem taşır. Göz çevrenizde hyalüronik asit içeren nemlendiricileri gün içinde düzenli olarak uygulamayı ihmal etmeyin. Bu ince çizgi görünümü azaltmanın dışında yeni çizgi oluşmasının da önüne geçebilir.

Lipid bariyeri geliştirir

Cildin üst tabakası, dış hasarın cildi etkilemesini önler. Yaşlandıkça, üst tabakadaki lipid bariyeri (suda tutulan ve tahriş edici maddelerin cilde girmesini önleyen yağ asitleri) yavaşlar. Güneşten gelen UV ışınlarından çevre kirliliğine, beslenmeden, yaşam tarzına kadar her şey hasara neden olur. Bu hasar daha ince çizgiler ve kırışıklıklar, koyu lekeler ve daha kuru cilt ile sonuçlanır. Hyalüronik asit, cildin doğal bariyerlerini güçlendirerek zamanla lipid bariyerin bozulmasını da engellemeye yardım eder.

Cildin esnekliğini arttırır

Lipid bariyeri hyalüronik asit tarafından daha da güçlendirilip korunduğunda, cilt kendini çevresel yaş faktörlerine karşı daha iyi koruyabilir. Bu toksinlerle savaşmadığında cilt daha az kırışık, daha parlak ve daha uzun süre canlı kalır.

Cilt hücre yenilenmesine yardımcı olur

Hyalüronik asit, hücre yenilenme sürecini hızlandırmasa da cilde ekstra nem ve bariyer koruması sunduğu için cilt hücresi yenilenmesini desteklemeye de yardımcı olur. Bu doğal olarak daha sağlıklı hücrelerin oluşmasına ve daha canlı bir cilde yol açar. Ayrıca yapılan bazı araştırmalarda cildin yaraları iyileştirmesinde yer alan doku yenileme sürecine de yardımcı olduğu ve iltihabı da hafiflettiği tespit edilmiş. (*)

Koyu lekelere yardımcı olabilir

Hyalüronik asit yaş almayla beraber ortaya çıkan lekelerinin ve pigmentasyon sorunlarının azaltılmasına ve önlenmesine de yardımcı olabilir. Uzmanlar bunun için C vitaminiyle beraber desteklenmesi gerektiğini de söylüyor.

Hyalüronik Asit Nedir, Ne işe Yarar? -3 - Saç Bakım Güzellik Hyalüronik Asit Nedir, Ne işe Yarar? -4 - Saç Bakım Güzellik

Hyaluronik asit nasıl kullanılır?

Topikal hyalüronik asit; krem, serum ve losyon şeklinde bulunabilir. Ayrıca bazı ten, cilt ve göz makyaj ürünlerinde de bulunabilir. Ampül formlarda saf olarak satılan seçenekleri de mevcut.

Ayrıca sadece cilt bakımında mucizeler yaratan bir ürün değil, genel sağlık üzerinde de birçok etkisi vardır.

  • Eklem ağrılarını azaltabilir.
  • Reflü belirtilerini yatıştırır.
  • Göz kuruluğunu önleyebilir.
  • Kemik gücünü korur.
  • Diş eti hastalıklarına karşı savaşabilir.

Bu gibi sorunlarda oral yolla alınan tablet formları da mevcuttur. Tabii doktorunuz önermeden asla kullanmayın.

Önemli Not: Vücut doğal olarak hyalüronik asit ürettiği için, bir kişinin alerjik reaksiyon gösterme olasılığı düşüktür. Tabii yine de farklı maddelerle birleşirse cildinizde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden kullanacağınız ürünü satın alırken içeriğinde neler olduğuna bakmanızda fayda var.

Hyalüronik asit ne zaman kullanılmalı?

Hyalüronik asit içeren serum veya nemlendiriciler kullanacaksanız bunları gözenekleri açacak bir cilt temizliğinden sonra kullanın. Her zaman olduğu gibi cildinizi yüz temizleme ürününüzle temizleyin. Sabah ve akşam, nemlendiricinizi uygulamadan önce, hyalüronik asit serum ile cildinizi doyasıya nemlendirin.

Hyalüronik asit kaç yaşında kullanılır?

Cildimiz her yaşta bakım ister. Hyalüronik asit zaten cildin tanıdığı bir bileşen olduğundan cilt ihtiyaçlarına göre her yaşta kullanılabilir. Bununla birlikte bu bileşenin özellikle cildin daha fazla nem kaybetmeye başladığı 40'lı yaşlardan sonra olmazsa olmaz bileşenlerden olduğunu söyleyebiliriz.

Hyalüronik asit hangi cilt tipine uygun?

Hyalüronik asit su bazlı olduğu için özellikle nemsiz ciltler olmak üzere tüm cilt tiplleri için mükemmel bir nemlendiricidir.

Hyalüronik Asit Nedir, Ne işe Yarar? -5 - Saç Bakım Güzellik Hyalüronik Asit Nedir, Ne işe Yarar? -6 - Saç Bakım Güzellik

Hyalüronik asit hangi besinlerde bulunur?

Vücuttaki hyalüronik asit seviyesini artırmanın yollarından biri de bu bileşeni içeren besinleri diyetinize eklemeniz. Çinko, magnezyum, C vitamini içeren besinler, hayvansal gıdalar, sebze ve meyvelerin büyük bölümü, doğal olarak hyalüronik asit içerir. İşte hyalüronik içeren besinlerden bazıları:

  • Patates ve tatlı patates
  • Ispanak
  • Karnabahar
  • Brokoli
  • Marul
  • Brüksel lahanası
  • Fasulye
  • Bal kabağı
  • Kepekli tahıllar
  • Tavuk eti
  • Kırmızı et
  • Soya sütü
  • Limon
  • Portakal
  • Ihlamur
  • Kiraz
  • Kivi
  • Yaban mersini
  • Üzüm
  • Elma
  • Muz
  • Avokado
  • Ananas
  • Kavun
  • Şeftali
  • Armut
  • Biber
  • Maydanoz

Ayrıca cilt bakımında sık karşımıza çıkan bir bileşen niacinamide ne işe yarar, benzoil peroksit ve glikolik asit faydaları hakkında daha fazlasını öğrenmek için ilgili yazılarımızı inceleyebilirsiniz.