0

Temiz ve ışıltılı bir cilde sahip olmanın yolunun, doğru ürünler içeren iyi bir cilt bakım rutininden geçtiğini biliyoruz. Konu cilt bakım ürünleri olduğunda ise karşımıza farklı sorunlar için çeşitli faydalar sağlayan birtakım içerikler çıkıyor: Örneğin hyalüronik asit, retinol… İşte niacinamide de bunlar arasında. Niacinamide (niasinamid), B3 vitaminin iki formundan biri. Diğeri nikotinik asit. B3 vitamini ayrıca niasin olarak da biliniyor. Niacinamide ve nikotinik asidin her ikisi de B3 vitamini aktivitesi sağlıyor, ancak cilt sağlığına olan faydaları bakımından farklılar.

Niacinamide hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-1 - Saç Bakım Güzellik Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-2 - Saç Bakım Güzellik

Niacinamide nedir, ne işe yarar?

Nikotinamid olarak da adlandırılan niacinamide, temel bir besin maddesi olan B3 vitaminin bir şekli. B3 vitamini eksikliği başta cilt olmak üzere böbrek ve beyin sorunlarına yol açabilir. Niacinamide almak ise bu vitaminin eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir.

Söz konusu cilt sağlığı olduğunda bu önemli besin hakkında bilmeniz gereken daha fazla şey var. Hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da topikal niacinamide, sivilce ve egzama da dahil olmak üzere belirli cilt sorunlarının tedavisine katkı sağlayabilir.

Niacinamide ne işe yarar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi niacinamide ile niasin aynı şey değil. Bunlar sadece iki farklı B3 vitamini türü. Bununla birlikte, vücudunuz aldığınız niasin takviyelerinden niacinamide üretebilir. Elbette B3 vitamini ve diğer takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Peki niacinamide ne işe yarar? Genel olarak ciltte protein oluşturmaya ve çevresel hasarı önlemek için nemi hapsetmeye yardımcı olabilir.

Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-3 - Saç Bakım Güzellik Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-4 - Saç Bakım Güzellik

Niacinamide nasıl kullanılır?

Niacinamide kullanımı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Niacinamide kimler kullanabilir?

Niacinamide’nin cilt sağlığı için faydalarını açıklamadan önce kimlerin kullanmayı düşünebileceğine değinelim. Niacinamide, cildinizi sağlıklı tutmada önemli bir rol oynar. Bu nedenle kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde popüler bir bileşen.

Topikal olarak uygulandığında cilt üzerinde anti-inflamatuar etkilere sahip (*).

Kızarıklıkla karakterize bir cilt problemi olan sivilce ve rosacea gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılabileceği biliniyor (1, 2). Bu da niacinamide’yi sivilce veya rosacea tedavisinde oral veya topikal antibiyotiklere popüler bir alternatif yapıyor (*).

Niacinamide oranı ne olmalı?

Niacinamide’yi hem takviye şeklinde hem de cilt bakım ürünleri aracılığıyla topikal olarak kullanabileceğinizi söyledik. Takviye olarak alınması durumunda, porsiyon başına 14 ile 1.000 mg arasında değişen dozlarda tek başına veya diğer vitamin- minerallerle birlikte kullanılabilir. Niacinamide ayrıca B vitamini türlerinin tamamını içeren takviyelerde de yer alır.

Cilt bakımı için genellikle yüz nemlendirici losyonlara veya sivilce, rosacea tedavisi için formüle edilen ürünlere dahil edilir. Niacinamide konsantrasyonu, ürünler arasında değişiklik gösterebilir, ancak çoğu formülasyon yüzde 5 veya daha azdır. Hassas bir cildiniz varsa, daha düşük bir konsantrasyonla başlamak isteyebilirsiniz. Yüzde 2 niacinamide içeren formüller, egzama ve benzeri durumların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu bileşen, ürün etiketlerinde "niasin" ve "nikotinamid" olarak da listelenebilir.

Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-5 - Saç Bakım Güzellik Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-6 - Saç Bakım Güzellik

Niacinamide serum nasıl kullanılır?

Cilt bakımında çoğu niacinamide ürünü serum şeklindedir. Serumları temizlik, tonikleme ve nemlendirme dışında bireysel cilt sorunlarına yönelik ekstra tedaviler olarak düşünebilirsiniz. Niacinamide serumunuzu, toniklemeden sonra ancak nemlendirmeden önce kullanmalısınız. (Bu noktada serum ve nemlendirici arasındaki farkları keşfetmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.)

Bazı temizleyiciler ve kremler de niacinamide içerir. Bu bileşen, her kullanımdan sonra durulanan bazı yüz maskelerinde de bulunur. Hangisini kullanırsanız kullanın; ürün etiketini dikkatlice okuyun ve tüm kullanım talimatlarına uyun.

Niacinamide ne zaman kullanılır?

Bu soruyu aslında yukarıda yanıtlamış olduk. Eğer içerisinde niacinamide bulunan bir cilt bakım ürünü kullanıyorsanız öncelikle kullanım talimatlarını izlemelisiniz. Bununla birlikte ürününüzün formu serum ise onu yüzünü temizleyip tonikledikten sonra, nemlendiricinizden önce kullanabilirsiniz.

Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-7 - Saç Bakım Güzellik Niacinamide Nedir, Ne İşe Yarar?-8 - Saç Bakım Güzellik

Niacinamide cilde faydaları

Niacinamide hakkında merak edilen soruları yanıtladık. Peki cilde faydaları neler? Genel olarak cilde nem kazandırır ve çeşitli cilt problemlerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Niacinamide cilde faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Niacinamide, keratin oluşturmaya yardımcı olur. Keratin cildinizi sıkı ve sağlıklı tutan bir protein türüdür (*).
  • Niacinamide cildiniz için bir seramid bariyeri oluşturur (*). Bu da nemin korunmasına yardımcı olabilir. Bu, özellikle egzama veya olgun bir cildiniz varsa, tüm cilt tipleri için faydalı olabilir.
  • Niacinamide iltihabı azaltma özelliğinden dolayı kızarıklığı ve lekeleri en aza indirir (*). Egzama, sivilce ve diğer iltihaplı cilt durumlarından kaynaklanan kızarıklığı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Cildi pürüzsüz tutmaya yardımcı olduğu ve nemlendirdiği için zamanla gözenek görünümünde doğal bir azalma sağlayabilir (*).
  • Ciltteki nemi tutmanın faydaları sadece kuru ciltler için değil. Niacinamide ayrıca yağ bezlerinin ürettiği yağ miktarını düzenlemeye yardımcı olabilir ve bezlerin aşırı çalışmasını önleyebilir.
  • Niacinamide, cildinizi güneş hasarına karşı korumaya yardımcı olur. Sağlıklı cilt hücrelerini aynı anda yeniden inşa edebilir ve onları UV ışınlarının neden olduğu hasardan korur.
  • Hiperpigmentasyonu tedavi eder. Bazı araştırmalar yüzde 5 niacinamide konsantrasyonlarının koyu lekelerin aydınlatılmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu faydaların artan kolajen üretiminden kaynaklanabileceği düşünülüyor.
  • İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirir. Araştırmalar, aynı konsantrasyonun yaşlanmayla gelen güneş hasarını belirtilerini azaltmaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. Buna ince çizgiler ve kırışıklıklar da dahil.
  • Niacinamide ciltte hücre oluşturmaya yardımcı olurken aynı zamanda onları güneş ışığı, kirlilik ve toksinler gibi çevresel streslerden korur. Bu da oksidatif strese karşı koruma anlamına gelir.
  • Niacinamide, şiddetli sivilce, özellikle püstül gibi inflamatuar formların tedavisi için yararlı olabilir. Zamanla daha az lezyon ve gelişmiş cilt dokusu gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca Erkekler İçin Yaşlanma Karşıtı Bakım Rehberi yazımız ilginizi çekebilir.