0

Özellikle son yıllarda güzellik ürünleri arasında en çok tercih edilen içeriklerden biri; doğal yağlar oldu. Bu yağlar; bakım ürünleri içeriklerine dahil edilmekle kalmıyor güzellik reyonlarına tek başına da yer alıyor. Doğal yağlar arasında ismini en çok duyduklarımızdan biri de jojoba yağı. Taşıyıcı bir yağ olarak da sert içerikleri seyreltmede kullanılan jojoba yağı cilt, saç, vücut hatta kaş ve kirpik bakımlarında bile karşımıza çıkıyor. Jojoba yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır hakkında tüm detaylar yazımızda.

Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?-1 - Saç Bakım Güzellik Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Jojoba yağı nedir?

Kuzey Amerika’ya özgü jojoba bitkisi çok eski zamanlardan beri yetişmekte. Sert çöl ikliminde yetişen bu bitki aynı zamanda birçok faydası ve iyileştirici özelliği olan bir fındık da üretir. Bu fındıklar yağ haline getirilerek birçok ülkede cilt, vücut ve saç bakımlarında kullanılır. Hatta güvenilirliği sayesinde başka doğal yağları seyreltmek için ve olası alerjik reaksiyonlarını önlemek için taşıyıcı yağlar arasında da kabul edilmiştir. Jojoba yağının faydalarına geçecek olursak;

Jojoba yağının cilde faydaları

Nemlendirir: Doğal olarak nemlendirici özellikler taşıyan jojoba yağı cildin nem dengesini korumasına ve uzun süre nemli kalmasına yardımcı olur. National Library of Medicine'de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre de jojoba yağının kullanıldıktan sonra cilt hidrasyonunu arttırdığı da tespit edilmiştir. (*)

Antibakteriyaldir: Antibakteriyal özellikler taşıması sebebiyle, olası iltihaplanmaları, sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca cildin derinlemesine de temizlenmesini sağlar.

Antioksidan özellikler taşır: Jojoba yağının antioksidan özellikler taşıması nedeniyle dış faktörler, hava kirliliği gibi oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olur.

Sivilce yapmaz: Ciltteki doğal yağa çok benzeyen jojoba yağı, kullanıldığında gözenekleri tıkamadığı için sivilce oluşumunu da engeller. İçeriğinde bulunan antioksidan ve vitaminler sayesinde de şiddetli sivilceleri önlemeye yardım edebilir.

Ciltte sebum dengesi sağlar: Bahsettiğimiz gibi, cildin doğal sebumuna oldukça benzeyen jojoba yağı, kullanıldığında cildin yağ dengesini korumaya da yardımcı olur. Nemlendirici özellikleri ve sebuma benzeyen içeriği sayesinde kuru cildi nemlendirirken, yağlı ciltler için de fazla yağın dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca cildinizin de yumuşak olmasına yardımcı olur.

Kolajen arttırmaya yardımcı olabilir: Cildin doğal olarak ürettiği kolajen yaş aldıkça azalır. Antioksidan içeren içerikler vücudun kolajen seviyesini arttırmaya yardımcı olabilir.

Kırışık görünümünü azaltabilir: Kolajen miktarının artması cildin elastikiyetini arttırarak ince çizgi görünümünü de azaltmaya yardımcı olabilir. Bu konuda yeterli bilimsel çalışmalar olmasa da antioksidan özellikler taşıyan içeriklerin kırışık görünümünü azalttığı kullanıcı deneyimlerine bağlı olarak olumlu sonuçlar verir.

Yaraları iyileştirmeye yardımcı olabilir: Uzmanlar uzun yıllardır E vitaminin yaraları iyileştirdiğini söyler. Jojoba yağının antibakteriyal içeriği ve e vitamini içermesi sebebiyle yaraları ve yara izlerine iyi geldiği de faydaları arasında.

Güneş yanıklarını yatıştırabilir: içeriği nedeniyle güneş yanıklarını rahatlatmada da kullanılan jojoba yağı, güneş sebebiyle meydana gelen kuruma, pullanma gibi durumları da nemlendirici etkileri sayesinde yumuşatarak acı verici durumları ortadan kaldırabilir.

Hipoalerjiktir: Çoğu doğal yağın aksine tahriş edici özellikler taşımaz. Kullanan kişiler tarafından oldukça güvenli olduğu söylenir. Alerjik reaksiyonlarla karşılaşma durumu yok denecek kadar azdır.

Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?-3 - Saç Bakım Güzellik Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Jojoba yağının saça faydaları

Saçı nemlendirir: Tıpkı cilt gibi nemlendirici özellikleri sayesinde saç derisini ve saç tellerini de nemlendirerek güçlendirir.

Kepeğe iyi gelebilir: Nemlenen saç derisi, kuruma ve pul pul olma gibi problemleri önleyebileceği bazı saç derilerinde kepeğe de iyi gelebilir. Ayrıca sadece kepek değil, kuruma nedeniyle de oluşan beyaz pulları önlemeye de yardımcı olabilir.

Saçı besler: C vitamini, B vitaminleri, E vitamini, bakır ve çinko dahil olmak üzere saçı besleyen vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Saçları güçlendirir: İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde saç tellerinin güçlenmesine yardımcı olur. Saç telleri kalınlaşabilir ve saç dökülmesi engellenebilir.

Jojoba yağının kaş ve kirpiklere faydaları

Kaş ve kirpik bakımı için hazır ürünler içeriğinde de yer alan jojoba yağı, tek başına da kaş ve kirpiklerde kullanılabilir. Kıl kökleri besleyerek, gürleşmelerine yardımcı olabilir.

*Kirpiklerinize sürdüğünüz doğal yağların gözünüz ile temas etmemesine dikkat etmeyi unutmayın.

Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?-5 - Saç Bakım Güzellik Jojoba Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Jojoba yağı nasıl kullanılır?

Saç için: Saçınız için faydalı diğer doğal yağlar ile karıştırarak bir saç maskesi hazırlayabilir ya da doğrudan saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 20-30 dakika beklettikten sonra saçınızı bol su ile durulayarak bakım rutinini sonlandırabilirsiniz. Ayrıca saç kreminiz içine de birkaç damla jojoba yağı eklemeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca saç bakımınıza üzün çekirdeği yağı ve kayısı yağı da ekleyebilirsiniz.

Cilt için: Doğrudan cildinize uygulayabilir ya da cilt için faydalı kabul edilen badem, Hindistan cevizi, avokado, aleo vera gibi yağlarla da karıştırarak kullanabilirsiniz.

Bonus: Erkekler de jojoba yağını sakal bakımında da kullanabilir.

Önemli Not: Her ne kadar alerjik reaksiyona sebep olmadığı söylense de cilt bakım ürünlerinin ve içeriklerinin tamamen kişisel olduğunu unutmayın. Çoğu kişiye iyi gelen bir içerik sizde aynı etkileri yaratmayabilir. Bu yüzden kullandığınız birkaç günün ardından cildinizi takip ederek kullanıma devam edip etmeyeceğinize karar verebilirsiniz.

Ayrıca kullanmadan önce bir yama testi ile alerjiniz olup olmadığını da kontrol edin. Bunun için kolunuzun iç kısmına bir miktar jojoba yağı sürün ve 24 saat bekleyin. Bu süre içinde kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma gibi durumlar ile karşılaşırsanız farklı doğal yağlara yönelebilirsiniz.

C vitamini serumu ne işe yarar? yazımız da ilginizi çekebilir.