0

Deri cildimizin en önemli organlarından biri. Cildimizin ne kadar sağlıklı olduğu ise sahip olduğu pH oranı ile yakından alakalı. Cildin canlı ve bakımlı görünmesinde rol oynayan pH seviyesi, aynı zamanda cildi dış etkenlere karşı korumak açısından da önemli özelliklere sahip. Peki, pH nedir ve cildin pH değeri neden önemlidir? Gelin tüm bu soruların yanıtlarına hep birlikte bakalım.

 

pH Nedir?

Açılımı “potansiyel hidrojen” olan pH, bir maddedeki hidrojen iyonlarının konsantrasyonunun ölçüsü olarak tanımlanır. pH değeri 0 ila 14 arasında değişkenlik gösterir. 0 en asidik, 14 ise en alkali anlamına gelir. Asit pH değeri 7 ve altındaki rakamlardır. Cilt yüzeyinde cildin bariyeri konumunda olan bir asit tabakası yer alır. Bu asit, sebum salgılanması ve yağ asitlerinin parçalanması sonucu meydana gelir. Asit, toksinlerin cilde zarar vermesinin önüne geçerken cildin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 

Cilt İçin Uygun pH Değeri Ne Olmalı?

Cilt ve vücut pH değeri normalde 4.7 ve 5.75 arasında bulunur. 7 sayısı pH oranında nötr olarak kabul edilir. Örneğin suyun pH seviyesi 7’dir. Cilt pH değeri 5 civarında ise bu durum hafif asidik olarak tanımlanır. pH’ın bu seviyede olması cilt mikrobiyomunu olumlu etkiler ve mikrobiyom işlevlerini tam olarak yerine getirebilir.

 

Cildin pH değeri erkek ve kadınlarda bir miktar değişiklik gösterir. Erkeklerin cildi genellikle daha asidiktir. Öte yandan cilt yaşla birlikte daha alkali hale gelir. Yüz pH değeri genellikle 50’li yaşlarda değişim gösterir. Kadınlarda menopoz dönemi de bu durumu etkileyen faktörler arasında bulunur. Yaşla birlikte değişen pH seviyesi ile cilt yüzeyi tahrişe ve bozulmaya daha açık hale gelir. Tüm bunların yanında cilt tipi de pH değeri üzerinde rol oynar. Örneğin; yağlı cildin pH değeri biraz daha asidik olma eğilimindedir.

 

Cildin pH Değeri Nasıl Dengelenir?

Cildin pH değerini dengelemek için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:

 

  • Banyo yaparken veya günlük hayatta elinizi, yüzünüzü yıkarken çok sıcak su kullanmamaya çalışın. Sıcak su doğal yağları parçalama özelliğine sahiptir. Ayrıca suyun pH düzeyi cilt yüzeyindekinden daha yüksek olduğu için bu da olumsuz etki yaratabilir.
  • Cilt bariyerini destekleyen kremler kullanmak pH dengesine katkı sunar. Hyalüronik asit ve squalane gibi bileşenler cildin bariyerini korumasına yardım eder. Bunun yanında Yüz Temizleme Jeli Ne İşe Yarar?” konusu hakkında bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.
  • Cilt pH’ını olumsuz etkileyen soyucu kükürt ve güçlü sabun bileşenlerinden uzak durmak ciltte pH dengesi sağlamak adına önemlidir.
  • Aşırı kese ve peeling gibi işlemlerden uzak durun. Cilt soyma işlemlerini haftada 1-2 ile sınırlayın.

 

Yukarıdaki maddeleri cilt bakım rutininizde uygulayabilirsiniz. Ayrıca “Cilt Bakımı Sıralaması Nasıl Olmalı?” diye merak ediyorsanız içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Cildin pH Dengesinin Bozulduğunu Nasıl Anlarım?

Cildin pH dengesi bozulduğunda ciltte bazı sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bunlar aşağıdaki gibidir:

 

  • Kuru, Sıkı Cilt: Cildin alkali hale gelmesi su tutma kabiliyetini olumsuz etkiler. Cilt bariyeri doğal olarak nemi ciltte tutma işlevi görür. Bu özellik bozulduğunda ise ciltte su kaybı sorunu ortaya çıkar. Böylece cilt kurur ve elastikiyetini kaybeder.
  • İnflamatuar Cilt Problemleri: Cilt mikrobiyomunda pH dengesi oldukça önemlidir. Bu denge bozulduğunda ciltte inflamasyon yaşanma eğilimi artar. Rosacea, egzama, sedef ve akne gibi çeşitli cilt problemleri infalamasyonla bağlantılı olarak ciltte baş gösterebilir.
  • Ciltte Hassasiyet Artışı: Cildin bariyer işlevinin bozulması artan hassasiyet şeklinde kendini gösterir. Bu, bazı zamanlarda doğal yollarla olurken bazen de yaşam tarzı ve cilt bakım tercihleri sonucu meydana gelir. pH’ı bozulan cilt yüzeyi daha hassas ve tepkili olur.

 

https://www.gettyimages.com/detail/photo/woman-cleaning-her-face-royalty-free-image/1084229408?phrase=skin%20care&adppopup=true

Cildin pH Dengesi Neden Bozulur?

Cildin pH dengesinin bozulmasında aşağıdaki noktalar önemli rol oynar:

 

  • Yaş almak
  • Aşırı güneş ışınlarına maruz kalmak
  • Sabun kullanmak
  • Asit seviyesi yüksek gıda tüketimi
  • Zararlı cilt bakım alışkanlıkları

 

Cilt pH Değeri Nasıl Ölçülür?

Cildin pH değeri derinin dış katmanında yer alan asit örtüsünün pH seviyesi ile ilgilidir. Cilt pH değerini ölçmenin yolu, derinin üzerine birkaç damla deiyonize su damlatmak ve düz bir pH elektrodu ile cilt üzerinde ölçüm yapmak şeklinde gerçekleştirilir.

 

Cilt pH’ını dengelemek için yukarıdaki bilgileri göz önüne alarak bakım rutininizi düzenleyebilirsiniz. Ek olarak siyah nokta ve sivilce problemleriniz için “Salisilik Asit Nedir?” içeriğimizi okuyabilir ve salisilik asidin faydaları hakkında fikir edinebilirsiniz.