0

Eğer bir süredir saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, muhtemelen buna neyin sebep olabileceğini merak ediyorsunuzdur. Bunun nedeni yaşam tarzınız mı? Veya çok fazla şekillendirme ürünü mü kullanıyorsunuz? Belki de bir vitamin eksikliğiniz var… Bu nedenlerin tümü saçlarınız üzerinde strese yol açabilse de vitamin eksiklikleri saç dökülmesinin en olası suçluları.

Elbette saç dökülmesinden sorumlu vitaminler düşündüğünüz kadar kolay tespit edilemeyebilir. Yine de yaygın olarak D vitamininin suçlandığını biliyoruz. Peki gerçekten bu önemli vitamin ile saç dökülmesi arasında bağlantı var mı? Öğrenmek için okumaya devam edin.

D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?-1 - Saç Bakım Güzellik D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?-2 - Saç Bakım Güzellik

Saç dökülmesi ile D vitamini arasındaki bağlantı

D vitamini eksikliği en çok ruh hali, kemik sağlığı ve bir bütün olarak bağışıklık sistemi ile bağlantılı olsa da saç sağlığı ve dökülmesi üzerinde de etkili olabilir. D vitamini, keratinositler tarafından deride metabolize edilir. Ve keratinositler keratin üreten; saçı, cildi ve tırnakları sağlıklı tutmaktan sorumlu cilt hücreleridir. Vücutta yeterli D vitamini olmadığında, saç foliküllerindeki keratinositler saç büyümesini kolaylaştırmakta zorlanır, bu da saç dökülmesine yol açabilir.

D vitamini eksikliği saç dökülmesiyle bağlantılı olsa da bu sorunu yaşayan çoğu insan için muhtemelen asıl neden bu değil. Konuyla ilgili tartışmalı araştırmalar olmasına karşın birçok çalışma, D vitamini eksikliğinin telojen effluvium, androgenetik alopesi, alopesi areata da dahil olmak üzere çeşitli alopesilerde rol oynayabileceğini gösteriyor (1, 2, 3). Bununla birlikte bu alopesi biçimlerine; yaşam stresi nedeniyle saç incelmesi, yaşa bağlı saç dökülmesi ve otoimmün saç dökülmesi gibi yaygın olaylar neden olur.

Daha fazlası için Vücudunuz Yeterli D Vitamini Alıyor mu? Yazımızı inceleyebilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?-3 - Saç Bakım Güzellik D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?-4 - Saç Bakım Güzellik

Saç dökülmesinin daha yaygın nedenleri

Pek çok insan D vitamini ile ilişkili saç dökülmesiyle uğraşıyor ve bunu bilmiyor olsa da saç dökülmesini meydana getiren birçok başka neden var. Genetik, hormonlar ve ciddi yaşam değişiklikleri (ameliyat gibi); ilk akla gelenler. Strese bağlı saç dökülmesinin meydana gelmesi 6 hafta ile 6 ay kadar sürebilir. Ve eğer erken evrelerde dermatoloğa başvurulmazsa saç kaybı kalıcı olabilir.

Saç dökülmesinin yaygın nedenlerinin dışında, fiziksel olarak toksik bir ortamda yaşamak da saç dökülmesine yol açabilir. Çalışmalar, kirli havadaki toksinlerin ve kanserojenlerin vücutta saç büyümesini uyaran protein üretim süreçlerine etki edebileceğini göstermekte.

Görüldüğü üzere konu saç dökülmesi olduğunda, birçok şey söz konusu olduğu için sorunu tedavi etmenin en iyi yolu altta yatan nedenin bulunması. Bu nedenle eğer geçmeyen veya aniden gelişen bir saç dökülmesi problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka deneyimli bir dermatologla görüşün.

D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?-5 - Saç Bakım Güzellik D Vitamini Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi?-6 - Saç Bakım Güzellik

D vitaminine bağlı saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?

Öncelikle saç dökülmenizin D vitamini eksikliğinden kaynaklandığından emin olun. Doğru teşhis için bir dermatoloğa gitmelisiniz. Yukarıda da açıkladığımız gibi, saç dökülmesinin ve saç seyrekleşmesinin karmaşık ve çok faktörlü nedenleri olabilir. Doktorunuz D vitamini seviyelerini kontrol etmenin yanı sıra, demir seviyelerini ve kan sayımlarını kontrol edebilecek ve farklı bir sorun olup olmadığını görmek için saç derinizi inceleyebilecektir.

Eğer sorunun nedeni gerçekten D vitamini eksikliğiyse uzmanlar çoğu hasta için günlük olarak kullanılan D vitamini takviyelerini tavsiye eder. Takviyeler, vitamin seviyelerini artırmanın harika bir yolu ama bununla birlikte dengeli bir diyete de odaklanmalısınız. Tükettiğiniz besinler genel sağlığınızı etkilediği gibi saçlarınız üzerinde de gözle görülür bir etki yaratabilir. Elbette sizin için en uygun tedaviye, yine doktorunuz karar vermeli.