0

Konu erkek bakımı olduğunda, sakal hijyeni önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Neyse ki sakallarınızın en iyi şekilde görünmesini sağlamak için sakal şampuanı, sakal kremi ve sakal yağı gibi sakal bakım ürünleri var. Bununla birlikte, sakal kepeği bir sorun. Kendinize teşhis koymadan ve tedavi seçenekleri araştırmadan önce, sakal kepeğine neyin neden olduğunu öğrenin.

Sakal kepeği nedir?

Sakal kepeği aslında seboreik dermatit adı verilen ve tipik olarak yüzü, saç derisini etkileyen bir duruma bağlı olarak gelişiyor. Genellikle kendisini kaşıntıyla ortaya çıkabilen kırmızı saç derisi ve saç dökülmesiyle belli ediyor. Sakal kepeğinin yaygın belirtileri ise, sakalın bulunduğu ciltte görülen beyaz pullar.

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kepeği neden olur?

Kepeğe esasen Malassezia globosa adı verilen bir mantar neden olur. Bu mantar türü, yağ bakımından zengin ortamlarda gelişir ve bu da oluşması için saç derisini mükemmel bir ortam haline getirir. Mantar, yağ bezlerindeki yağı parçalayarak cildi tahriş eden ve kepekle sonuçlanan oleik asidi geride bırakır. Cilt hücrelerinin aşırı üretimi de kepeğe katkıda bulunabilir. Cilt hücreleri çok hızlı yenilenirse, kepeğe neden olan mantarın gelişmesi için ideal bir ortam yaratan birikintiler oluşabilir.

Sakal kepeği ne değildir?

Sakalınızda birkaç kepek bulmanız, sakal kepeği sorunu yaşadığınızı göstermez. Kuru cilt de cilt döküntülerine neden olabilir, bu da sakalınızda beyaz pullar olarak görünebilir. Aralarındaki farkı anlamak için şunu düşünün:

Kepekli cildin rengi pembeden kırmızıya değişir, pullar daha büyük ve yağlı görünür; oldukça yoğundur. Sakal derisindeki pullanma kuru ciltten kaynaklandığında ise cilt beyazımsı ve çatlamış görünebilir, pullar kuru ve küçüktür.

Sonuçta sakalınızda kepek olduğunu düşünüyorsanız, doğru teşhis ve sakal kepeği tedavisi için bir dermatoloğa görünmenizde fayda var.

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kepeği kimlerde görülür?

Normalde saç derisinde kepek sorunu yaşıyorsanız, sakal kepeği geliştirmeye de daha yatkın olabilirsiniz. Bunun nedeni, cilt hücreleriniz çok hızlı yenileniyorsa, hücrelerin bunu sakalınızda da yapacak olması. Uzmanlar yağ bezlerinin erkek hormonlarına duyarlı olması sebebiyle erkeklerin bu sorundan kadınlara kıyasla daha sık etkilendiğini söylüyor. Ayrıca herhangi bir cilt tipine karşı bilinen bir yatkınlık olmamasına rağmen daha koyu tenlilerde kızarıklık daha az belirgin olabilir; yine de dökülme benzer olacaktır.

Sakal uzunluğu, sakal kepeği oluşumu ve tedavisinde rol oynayan bir başka faktör. Sakalınız ne kadar uzunsa sakal kepeği geliştirme olasılığınız da o kadar yüksek. Çünkü uzun sakalları olan kişilerin cildi temizlerken cilde ulaşması zor olabilir. Bu, mantar büyümesini destekleyen ve kepeğe yol açabilen yağ ve ölü deri birikmesi oluşturabilir.

Elbette sakallarınızı uzun kullanabilirsiniz, sadece bu durumda sakal bakımına daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Yine de yüze daha yakın olan kısa, bakımlı sakallarda sakal kepeği tedavisinin daha kolay olacağı da bir gerçek.

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım Güzellik Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kepeği tedavisi: Sakal kepeği nasıl geçer?

Sakal kepeğini tedavi etmek karmaşık olabilir ve bu konuda herkese uyan tek bir yöntem yok. Ama uzmanlar sakal kepeği tedavisinde üç yönlü bir yaklaşımın etkili olduğu konusunda hemfikir: Pul pul dök, yıka ve nemlendir.

  • Cildi pul pul dökmek, gözeneklerin tıkanmasını ve aşırı yağ üretilmesini önler. Yumuşak kılların cildi tahriş etme olasılığı fiziksel bir ovmadan daha az; bu yüzden bir sakal fırçası kullanmanızı öneririz. Cilt hücrelerini temizlemek için fırçayı sakal boyunca nazikçe hareket ettirin.
  • Soruna neden olan mantarın aşırı büyümesini azaltmaya yardımcı olmak için kepeğe karşı etkili bir şampuan kullanın.
  • Yıkama ve peeling cildin doğal yağlarını yok edebileceğinden, kurumasını önlemek için nem takviyesi yapmak önemli. Sakal kepeği tedavisi söz konusu olduğunda, tipik yüz nemlendiriciniz yeterli olmayabilir. Bunun yerine antioksidan bakımından zengin, yoğun nemlendirme özelliğine sahip cilt bakım ürünleri tercih edin.
  • Bu rutini denemenize rağmen iki haftanın ardından sonuç göremezseniz reçeteli bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Geçmeyen kepek sorunu yaşıyorsanız dermatoloğunuza başvurarak sizin için doğru tedaviyi önerebilir ve sakal kepeğinden kurtulabilirsiniz.2 çay kaşığı taze sıkılmış meyve suyu kullanın ve 1 bardak ılık suda karıştırın. Nazikçe sakal ve saç derisine sürün. Durulamadan önce beş dakika bekletin. Kepek bitene kadar bunu her gün yapın.

Sakal kepeği doğal çözüm

Sakal kepeğine karşı evde deneyebileceğiniz bazı doğal çözümler de mevcut. Kepek sorununu hafifletmek ve rahatlatmak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanmayı deneyin.

  • Aloe vera jeli: Taze aloe vera jelini haftada üç kez sakalınıza sürmek kepekten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Jeli sakalın içine ve köklere kadar sürün. Durulamadan önce en az beş dakika bekletin.
  • Limon suyu: 2 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyunu 1 bardak ılık su ile karıştırın. Nazikçe sakal ve sakal derisine sürün. Durulamadan önce beş dakika bekletin. Kepek sorunu bitene kadar bunu her gün yapın.
  • Deniz tuzu: 1 çay kaşığı tuzunu 1 su bardağı ılık suda eritin. Sakal ve köklere sürmeden önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Su ile durulamadan önce 5-8 dakika bekletin.
  • Elma sirkesi: Bildiğiniz gibi elma sirkesi, saç durulama amacıyla kullanıldığında cilde normal pH seviyelerini geri getirebilir. Bunu sakallarınızda da kullanabiliriz. Eğer sirke ile durulamak istemiyorsanız, sirkeyi etkilenen bölgeye uygulamak için bir pamuk kullanabilirsiniz. Beş dakika bekletin ve durulayın. Bunu günlük olarak yapın.

Ayrıca erkekler için sakal boyası rehberi yazımız da ilginizi çekebilir.