0

Ağız sağlığı ve hijyeni denildiğinde akla ilk gelen dişleri düzenli fırçalamak oluyor. Günde en az 2 kez diş fırçalayarak, diş ipi ile dişlerin arasında kalmış yemek artıklarını temizleyerek ve hatta dil temizliği de yaparak ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda dişler profesyonel bir diş temizliğine ihtiyaç duyar.

Diş fırçalamanın aksatılması, yanlış fırçalama tekniği kullanılması ve hatta yanlış diş fırçası ve macun seçimi dişler üzerinde plak ve tartar oluşumuna neden olur. Plak ve tartar birikimi de sadece kötü bir görünüme değil diş eti hastalıklarına da yol açabilir. Bu yüzden diş hekimi kontrolünde yapılan diş temizliği oldukça önemli. Peki bu diş temizliğinin avantajlarını ve dezavantajlarını biliyor musunuz?

Diş Temizletmenin Avantajları ve Dezavantajları-1 - Saç Bakım Güzellik Diş Temizletmenin Avantajları ve Dezavantajları-2 - Saç Bakım Güzellik

Diş temizliği nedir?

Derin bir diş temizliği, dişlerinizde biriken plak ve tartarı kaldırarak diş eti iltihabını azaltabilir ve diş eti sağlığını iyileştirebilir.

Plak ve tartarın ne olduğuna geçersek; Plak; dişlerde oluşan yapışkan bir tabakaya denir. Dişler düzenli fırçalanmadığı takdirde meydana gelir. Yediklerimizin birikmesi ve tükürük ile birleşmesi sonucunda dişlerin yüzeyi plak denilen tabaka ile kaplanır. Düzenli diş fırçalama ile bu planlar temizlenir fakat diş fırçalamanın ihmal edilmesi sonucunda bu planlar sertleşerek dişlerin üzerine yapışır ve bu da tartar oluşumuna neden olur. Dişlerinizde tartar oluştuğunda bu sert yapının diş fırçasıyla temizlenmesi oldukça zor hale gelir ve dişler diş hekimi kontrolünde bir temizliğe ihtiyaç duyar.

Derinlemesine diş temizliğinin avantajları nelerdir?

  • Diş eti hastalıklarının ilerlemesini engeller.
  • Olası enfeksiyonları önler.
  • Diş eti hastalıklarının neden olduğu kötü kokan nefesi engeller.
  • Diş köklerini korur.
  • Tertemiz dişlere sahip olmanızı sağlar.

Derinlemesine diş temizliğinin dezavantajları nelerdir?

Tabii tüm bunların yanında diş temizliği bazı sorunlara da sebep olabilir.

  • Sinir hasarı meydana gelebilir.
  • Diş etleri dişlerden uzaklaşabilir.
  • Diş etlerinin geriye çekilmesine sebep olabilir.
  • Ağrı ve hassasiyetler meydana gelebilir.

Ağrı ve hassasiyet en sık görülen yan etkilerdir. Derinlemesine temizlemeden kaynaklanan riskler genellikle minimum düzeydedir ve yalnızca yaklaşık 5 ila 7 gün sürer, ancak kapsamlı durumlarda bu süre birkaç haftaya kadar uzayabilir. Bu yüzden genellikle çok sık yapılması önerilmez. Diş hekimleri yılda 2 kereden fazla diş temizliği yapılmamasından yana.

Diş Temizliği Sırasında Ne Olur? yazımıza göz atarak da, dişler temizlenirken hangi işlemlerden geçer gibi detayları keşfedebilirsiniz.

Diş Temizletmenin Avantajları ve Dezavantajları-3 - Saç Bakım Güzellik Diş Temizletmenin Avantajları ve Dezavantajları-4 - Saç Bakım Güzellik

Bonus: Plak ve tartar oluşumunu nasıl engellersiniz?

  • Diş sağlığını ve ağız hijyenini korumanın ilk yolu dişleri düzenli fırçalamaktan geçiyor.
  • Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalayın.
  • Diş fırçanızı ve macununuzu kendinize uygun şekilde seçmeniz önemli. Bu noktada birbirinden farklı içerik ve özelliklere sahip Signal Diş Fırçası ve Diş Macunu seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.
  • Dişlerinizi yemeklerden hemen sonra fırçalamak yerine yarım saatlik bir ara verin. Asitli ve şekerli yiyecek içecek tükettikten sonra dişler oldukça hassas bir durumda olur. Bu yüzden yemeklerden sonra dişinizi fırçalamadan önce ağzınızı çalkalayıp yarım saat bekleyin.
  • Diş fırçanızı dişlerinize çok bastırmadan fırçalamaya özen gösterin. Ayrıca diş fırçasını 45 derecelik bir açı ile tutun ve dairesel hareketler ile fırçalayın.

Daha fazla detay için 5 Diş Fırçalama Hatası yazımıza da göz atabilirsiniz.