0

Doğal yağların güzellik rutinlerinde kullanılması gün geçtikçe artıyor. Bundan birkaç sene önce sadece aktarlarda bulabildiğimiz doğal yağlar artık güzellik reyonlarında kendilerine yer buluyor. Hatta şampuandan nemlendiricilere birçok ürünün içeriğinde de doğal yağlar ile karşılaşıyoruz. Hindistan cevizi, argan, jojoba, badem gibi yağlar faydaları sebebiyle vazgeçilmezimiz olan doğal yağlardan sadece birkaçı…

Peki ya rutinlerinizde shea yağı kullanıyor musunuz? Saça, cilde ve vücuduna birçok fayda sağlayan shea yağını henüz kullanmıyorsanız bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Shea yağının faydalarını duyduktan sonra hemen kendinize bir tane edinmek isteyebilirsiniz.

Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -1 - Saç Bakım Güzellik Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -2 - Saç Bakım Güzellik

Shea yağı nedir?

Shea yağı, shea ağacı fındıklarından elde edilen yağdır. Kirli beyaz veya fildişi rengindedir ve cildinize sürülmesi kolay kremsi bir kıvama sahiptir. Batı Afrika’da yetişen shea yağı aslında yüzyıllardır kozmetik bir bileşen olarak kabul edilir ve içerdiği yap asitleri ve vitaminler sayesinde cilt ve saç bakımında kullanılır.

Shea yağı ne işe yarar?

Yüksek konsantrasyondaki vitaminleri ve yağ asitleri cildiniz üzerinde birçok fayda sağlar. Özellikle doğal ve saf haliyle kullanıldığında; cilt bakımda, yüz çizgilerini ve kırışıklıkları azaltmaktan, egzama gibi yatıştırıcı cilt koşullarına kadar birçok faydası vardır. Tabii sadece cilt üzerinde değil, saç bakımınızda da harikalar yaratmasıyla çok sevilir.

Peki bu faydalar nereden geliyor derseniz; Shea yağı cildinizdeki yağları dengeleyen bileşenler içerir. Bunun yanında A, E ve F vitaminleri, dolaşımı ve sağlıklı cilt hücresi büyümesini destekleyen antioksidan vitaminler setil esterler denilen cildi besleyen ve nemlendiren içeriklere sahiptir.

Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -3 - Saç Bakım Güzellik Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -4 - Saç Bakım Güzellik

Shea yağının cilde faydaları nelerdir?

Gelelim shea yağının cildiniz üzerindeki faydalarına;

Cildi nemlendirir

Shea yağı tipik olarak nemlendirici etkileri için kullanılır. Bu faydalar, linoleik, oleik, stearik ve palmitik asitler dahil olmak üzere shea'nın yağ asidi içeriğine bağlıdır. Cildinize uyguladığınızda hemen cilt tarafından emilir bu sayede nemi içerde tutar ve kuruluğu önler. Ayrıca yüksek miktarda linoleik asit ve oleik asit içerir. Bu iki asit birbirini dengeler. Bu da, shea yağının cildinizin tamamen emmesi kolay olduğu ve uygulamadan sonra cildinizin yağlı görünmesine neden olmayacağı anlamına gelir.

Antioksidandır

Shea yağı, önemli düzeyde A ve E vitamini içerir, bu da güçlü antioksidan aktiviteyi desteklediği anlamına gelir. Antioksidanlar önemli yaşlanma karşıtı ajanlardır. Cilt hücrelerinizi erken yaşlanmaya ve donuk görünen cilde yol açabilecek serbest radikallerden korurlar.

Antibakteriyeldir ve akneleri önleyebilir

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen kullanıcı deneyimleri sonucunda antibakteriyal etkiler gösterdiğine de inanılır. Bu özelliği nedeniyle aknelerin oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca cildinizi fazla yağdan temizleyen özelliği sayesinde gözeneklere yağ dolmasını ve gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan sivilcelerin de engellenmesini sağlar.

Kolajen üretimini arttırabilir

Shea yağı triterpen içerir. Bu doğal olarak oluşan kimyasal bileşiklerin, kolajen lif yıkımını etkisizleştirdiği düşünülmektedir. Bu durum, ince çizgilerin görünümünü en aza indirebilir ve daha dolgun bir cilde neden olabilir.

Hücre yenilenmesini teşvik edebilir

Vücudunuz sürekli olarak yeni cilt hücreleri üretiyor ve ölü cilt hücrelerinden kurtuluyor. Aslında her gün 30.000 ila 40.000 arasında eski cilt hücresinden kurtuluyoruz. Shea'nın nemlendirici ve antioksidan özellikleri, cildinizin sağlıklı yeni hücreler üretmesine yardımcı olabilir.

İnce çizgi ve kırışık görünümünü azaltabilir

Tabii shea yağı faydaları saymakla bitmiyor. Kolajen üretimini artırarak ve yeni hücre oluşumunu teşvik etme özellikleri nedeniyle yaşlanmayla beraber ortaya çıkan ince çizgilerin oluşumunu ve sarkmaları geciktirmeye de yardımcı olabilir.

Güneşe karşı koruma sağlayabilir ve güneş yanıklarını azaltabilir

Tek başına asla bir güneş koruyucu olarak kullanılmaz fakat 4-5 oranında SPF de içerir. Bu nedenle güneş kremi ile kullanılması hem cildi besler onarır hem de güneşe karşı koruma sağlar. Ayrıca 2011 yılında Pubmed’de yayınlanan bir araştırmaya göre güneş yanığı üzerinde de etkili olduğu tespit edilmiştir. (*) Shea'nın anti-inflamatuar bileşenleri kızarıklığı ve şişmeyi azaltabilir. Yağ asidi bileşenleri, iyileşme sürecinde nemi tutarak cildi yatıştırır.

Egzama, sedef gibi hastalıkları yatıştırabilir

Shea'nın anti-inflamatuar özellikleri cildi yatıştırmaya ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur. Bu, özellikle egzama ve sedef hastalığı gibi iltihaplı cilt rahatsızlıkları için yararlı olabilir. Shea yağı ayrıca hızla emilir, bu da alevlenmeler için hızlı bir rahatlama anlamına gelebilir. Yine de bu tarz cilt hastalıklarınız varsa, doktorunuza danışmadan herhangi bir ürün kullanmamalısınız.

Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -5 - Saç Bakım Güzellik Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -6 - Saç Bakım Güzellik

Shea yağının saça faydaları nelerdir?

Shea yağı tüm bu cilde faydalarının yanında tabii ki saç bakımında da birçok fayda sağlar. Saç bakımı konusunda shea yağı hakkında detaylı araştırma ve bilimsel çalışmaya çok rastlanmasa da shea yağının taşıdığı özellikler onu saç bakım rutinlerinin vazgeçilmez içeriği haline getiriyor.

Saç kırılmalarını önleyebilir

İçerdiği tüm sağlıklı yağlar ve vitaminler sayesinde saç tellerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Saç derisini besler ve nemlendirir. Sağlıklı bir saç derisi de daha güçlü, daha canlı ve daha parlak saç tellerini beraberinde getirir.

Saç derisi tahrişini azaltır

Shea yağının anti-inflamatuar özellikleri, gözenekleri tıkamadan iyileştirici etkiler sağlayarak kızarıklığı ve kafa derisi tahrişini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Kepek tedavisine yardımcı olabilir

Kepeği (atopik dermatit) tedavi etmenin bir yolu, kuru ve tahriş olmuş saç derinize nemi geri kazandırmaktır. 2018’de PubMed’de yayınlanan bir araştırmanın sonucuna göre, Shea yağının diğer nemlendiricilerle birlikte kullanıldığında kepek oluşumunu azaltmaya yardımcı olabileceği tespit edilmiş. (*) Her ne kadar daha fazla çalışma ve araştırmaya ihtiyaç duyulsa da kullanıcılar kepek sorununun gözle görülür derecede azaldığını bildiriyor.

Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -7 - Saç Bakım Güzellik Shea Yağı (Shea Butter) Nedir? Shea Yağının Faydaları -8 - Saç Bakım Güzellik

Shea yağı nasıl kullanılır?

Cilt için Shea yağı

Shea yağını doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Doğal olduğuna emin olduğunuz shea yağını edindikten sonra parmaklarınız arasında ısıtarak tıpkı nemlendiricinizi uygular gibi cildiniz üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Cildiniz tarafından hızlıca emilse de üzerine makyaj uygulamak için bir süre beklemeniz gerekebilir. Bu yüzden uygulama zamanlarınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Ayrıca nemlendirici kremleriniz içerisine ekleyebilir ya da cildinize iyi gelen farklı yağlar ile birleştirerek kendi serumunuzu da yapabilirsiniz.

Saç için shea yağı

Shea yağını saçlarınıza da doğrudan uygulayabilirsiniz. Saç diplerinize iyice masaj yaparak 1 saat kadar bekletebilir ardından bol su ve şampuan ile iyice durulayabilirsiniz. Bunun yanında saça faydalı olduğu bilinen farklı doğal yağlar ile karıştırabilirsiniz. Bu noktada saç bakımında mucizevi etkileri olan narçiçeği yağının faydaları yazımıza göz atmanızı da öneririz.

Shea yağı güvenli midir?

Fındık fıstık gibi yemişler aslında çoğu bünye üzerinde birçok alerjik reaksiyona sebep olabilir. Shea yağı, çoğu ağaç fıstığı ürününün aksine, alerjileri tetikleyebilecek proteinler bakımından çok düşüktür. Shea yağı, cildi kuruttuğu bilinen kimyasal tahriş edici maddeler içermez ve gözenekleri tıkamaz. Hemen hemen her cilt tipi için uygun olarak da kabul edilir.

Önemli not: Her cilt tipini kendine özgüdür ve kullanmadan önce mutlaka alerji testi yapmanız gerekir. Bunun için shea yağını cildinize ya da saçlarınıza uygulamadan önce kolunuzun iç kısmına birkaç damla olacak şekilde sürün ve 24 saat bekleyin. Bu süre içinde herhangi bir kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma gibi durumlar ile karşılaşırsanız farklı doğal yağları rutinleriniz arasına dahil edebilirsiniz.

Ayrıca bebek yağının faydaları, vanilya yağının faydaları ve at kestanesi kremi faydaları yazılarımız da ilginizi çekebilir.