0

Alında sivilce oluşumu, ergenlik döneminde başlayan ve ilerleyen yaşlarda aralıklarla devam edebilen bir cilt sorunu. Boyutları çoğu zaman değişkenlik gösteren bu komedon türleri, dış görünümü olumsuz etkiledikleri için can sıkıcı olabilir. İçeriğimizi okuyarak alın sivilcelerinin nedenleri hakkında fikir sahibi olabilir ve azaltmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri inceleyebilirsiniz.

Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Alında Sivilce Neden Çıkar?

Alında sivilcelenme, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Bu nedenleri 7 farklı gruba ayırabilmek mümkün.

Cilt Yapısı

Karma ve yağlı cilt yapısına sahip kişilerde, alnın T bölgesinde sivilce çıkması sık karşılaşılan bir durum. Yağlı saç derisine sahip kişilerde ise sivilce oluşum yeri, genelde saç çizgisidir. Aşırı sebum üretimine bağlı olarak gelişen her iki durumun da meydana gelme sıklığı, cilt temizliğinin yapılma aralığına göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü cilt temizliğinin aksatılması, alında sivilce çıkması ihtimalini güçlendirir.

Hormonal Değişiklikler

Alında sivilce nedenleri arasında hormonal değişiklikler de bulunur. Özellikle ergenlik dönemindeki kişilerde, hormon seviyelerindeki değişime bağlı olarak sebum üretimi bir hayli artar. İleriki yaşlarda ise çeşitli ilaçların kullanımı, benzer bir etkiye neden olur. Hormon seviyelerindeki değişimlere bağlı olarak yüzün farklı noktalarında çıkan sivilcelere yönelik çözüm arayışındaysanız, Hormonal Çene Sivilceleri Nasıl Geçer başlığı altında sıraladığımız önerilerimizi deneyebilirsiniz.

Saç Bakımı İçin Kullanılan Ürünler

Daha güçlü saçlara sahip olmak için kullandığınız ürünlerin alında sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bilhassa şekillendiriciler, bakım kremleri ve şampuanlar; alın bölgesindeki deride hassasiyete sebep olabilir. Hatta yoğun ve yağlı yapıdaki ürünlerin kullanımı, sivilce çıkma sıklılığı çok daha dramatik boyutlara getirebilir. Saç bakım ürünlerine ek olarak kakao yağı gibi besleyici ürünler nedeniyle de alnınızda sivilce oluşabilir.

Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Makyaj ve Cilt Bakımı İçin Kullanılan Ürünler

Karma, hassas ve yağlı cilt tipine sahipseniz, gerek makyaj gerekse cilt bakımı ürünleri seçiminde dikkatli olmanızda fayda vardır. Zira birçok kişi gibi siz de farkında olmadan cildinizdeki yağ oranının artırmasına neden olacak ürünler kullanırsanız, alında çıkan sivilceler ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Sivilce oluşumuna yatkın bir cildiniz varsa ve nemlendirici arayışındaysanız, Sivilceli Ciltler İçin Nemlendirici Seçimi başlıklı içeriğimizde tam da ihtiyaç duyduğunuz önerileri bulabilirsiniz.

Kıyafetler ve Saç Aksesuarları

Günlük hayatta kullanılan giysiler ve bazı aksesuarlar, alında sivilce çıkmasının nedenleri arasındadır. Saç bandı, eşarp, şapka ve bere alından bölgesinden itibaren tüm saç derisinin hava almasını engeller. Üstelik kullanım sıklığı ne kadar yoğunsa, yağ birikimi ve oksijensizlik sorunu o kadar artar. Sonucunda ise alında sivilce oluşumu ihtimali epey yükselir.

Yaşam Tarzı

Alında çıkan sivilceler ile ilgili nedenleri sıralarken yaşam tarzını da unutmamak gerekir. Uyku düzenini tam olarak sağlanamaması, alın bölgesindeki sivilcelerin sayısı kayda değer oranda artabilir. Hatta yastık kılıfının gerektiği kadar sık değiştirilmemesi dahi sivilce oluşumunun başlıca nedenlerindendir. Tabii gündelik yaşamda üstlenilen sorumlulukların beraberinde getirdiği stres seviyesindeki artış da önemli bir etkendir.

Dengesiz Beslenme

Çalışma hayatının yüksek temposu, çoğu kişiyi dengeli beslenmekten alıkoyuyor. Fast food ve hazır gıdalar, başta kahvaltı olmak üzere günün her öğünü için en iyi seçenek olarak ön plana çıkıyor. Ancak yağ ve şeker oranları bir hayli yüksek olan bu tarz gıdalar, alında sivilce oluşumun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım Güzellik Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Alında Çıkan Sivilceler Neyin Belirtisi?

Alında çıkan sivilceler, farklı sorunların belirtisi olabilir. Eğer alında minik sivilce oluşumları mevcutsa, ciltte aşırı yağlanmadan ve sağlıksız beslenme alışkanlığından söz edilebilir. Örneğin; hazır gıdaların yoğun biçimde tüketimi, ideal süreden çok daha kısa uyumak, gün içerisinde çok az miktarda su içmek gibi nedenler alında küçük ve renksiz sivilcelerin belirmesine yol açar.


Alın bölgesinde çıkan sivilceler, beyaz renkli ve iltihaplı ise ciltte aşırı sebum üretimi, kir ya da bakteri oluşumu söz konusu olabilir. Diğerlerinden farklı olarak bu tarz sivilcelere asla dokunulmamalıdır. Cilt yapısına uygun temizleyici bakım ürünleri kullanılarak alında sivilce çıkma sebebi olabilecek bu tarz sorunlar kolayca ortadan kaldırılabilir.

Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-7 - Saç Bakım Güzellik Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-8 - Saç Bakım Güzellik

Alında Çıkan Sivilce Patlatılır mı?

Alında çıkan sivilceyi patlatmak, kötü görünümü engellemek amacıyla çoğu kişinin yaptığı bir eylemdir. Ancak cildin diğer kısımlarında olduğu gibi bu bölgedeki sivilceleri kendinizin patlatması, kalıcı iz oluşumuna sebep olabilir. Alın sivilceleri patlatıldıklarında daha belirgin ve acılı oluşumları tetikleyebilme ihtimalleri son derece yüksektir. Hatta bu hatalı uygulamada ısrar edilmesi halinde enfeksiyon oluşumu meydana gelebilir.

Alında çıkan sivilceler uzun süre beklemenize rağmen kurumadıysa, bu konuda uzman bir hekime danışmanızda fayda var. Dermatologlar, alındaki siyah noktaları ve beyaz renkli sivilceleri çıkarma adı verilen bir işlemle yok eder. Bu kapsamda, hızlıca iyileşmesi için alındaki sivilceye kortikosteroid enjeksiyonu yapılır. Alternatif olarak ensizyon yoluyla boşaltma adı verilen yönteme de başvurulabilir.

Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-9 - Saç Bakım Güzellik Alında Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer?-10 - Saç Bakım Güzellik

Alındaki Sivilceler Nasıl Geçer?

Alın bölgesinde sivilce oluşumu sorununu sıkça yaşıyor ve dermatoloğun uygulayacağı yöntemlere ayıracak zamanınız yoksa iki farklı yöntemi deneyebilirisiniz. Yani yine bir uzman hekime danışarak reçeteli/reçetesiz kullanıma sunulan ilaçları deneyebilir veya doğal çözümlere yönelebilirsiniz. Alında çıkan sivilcelerin tedavisi için geliştirilen ilaçlar; salisilik asit, benzoil peroksit, retinol gibi bileşenleri bünyelerinde barındırır ve genelde anti-enflamatuar etkiye sahiptir. 


Sentetik yerine doğal içerikli çözümlere yönelmek isterseniz limon, karbonat, zerdeçal, sarımsak ve süt gibi mutfağınızda her daim bulunan ürünlerle hazırlayabileceğiniz maskelerin yapımına odaklanabilirsiniz. Sivilce Maskesi Yapımı başlıklı yazımızda, bu tarz malzemeleri kullanarak birkaç dakikada hazırlayabileceğiniz karşımlar hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.