0

Saç dökülmesi, kepek, donuk saçlar; en yaygın görülen saç sorunları arasında yer alıyor. Peki ya saç nezlesini daha önce duymuş muydunuz? Saç nezlesi, genellikle yıkadıktan sonra kurutulmayan saçlarda ortaya çıkan bir hastalık. Saçlarınıza kolay şekil vermek için onları sıklıkla yıkıyor ve kurutmuyorsanız siz de bu sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir? -1 - Saç Bakım Güzellik Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir? -2 - Saç Bakım Güzellik

Saç nezlesi nedir?

Saç nezlesinin ilk sebebi saçları yeterince kurutmamak. Bu yüzden genellikle duş, deniz ve havuz sonrası iyi kurutulmayan saçlarda ortaya çıkıyor. Saç derisinde yanma, batma hissi ile kendini gösteren bu hastalık aynı zamanda saç köklerinde ağrıya da neden oluyor. Hatta kimi zaman bunlara kaşıntı problem de eklenebiliyor.

Saç nezlesi belirtileri

Saç nezlesi hastalığına saç derisinde, özellikle saç köklerinde ağrı ve yanma hissi eşlik ediyor. Eğer fark edildiğinde önlem alınmazsa hastalığın ilerleyen aşamalarında saç köklerinde yara ve aşırı derecede dökülme ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden eğer saç derinizde belirgin bir değişiklik gözlemliyor ve buna benzer belirtiler yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.

Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir? -3 - Saç Bakım Güzellik Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir? -4 - Saç Bakım Güzellik

Saç nezlesi neden olur?

Saç nezlesinin en belirgin nedeni özellikle uzun saçların yıkandıktan sonra yeterince kurutulmaması. Elbette hastalık, sadece buna bağlı olarak gelişmiyor. Saçları uzun süre sıkı toplamak da saç köklerinin ve saç derisinin hava almasını engelliyor, sonuçta saç kökleri zorlanıyor ve kopmalar dökülmeler ortaya çıkıyor. Ayrıca bu süreçte saç derisinde kaşıntılar da meydana gelebiliyor.

Bununla birlikte saçların sıklıkla fön vb. uygulamalara maruz kalması ve saç şekillendirici ürünlerin yoğun kullanımı da saç nezlesine neden olabilir. Fön uygulaması sırasında saçların yüksek ısıya maruz kalması saç derisinin tahrişine yol açıyor. Ayrıca saç boyasına alerjisi olan kişiler de saç nezlesi problemi yaşayabiliyorlar.

Saç nezlesinin diğer olası nedenleri ise yetersiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı vitamin ve protein eksikliği; özellikle D vitamini eksikliği, stres, anksiyete gibi saç sağlığına zarar verdiği bilinen faktörler olarak sıralanabilir.

Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir? -5 - Saç Bakım Güzellik Saçlarınız da Nezle Olabilir: Saç Nezlesi Nedir? -6 - Saç Bakım Güzellik

Saç nezlesi tedavisi

Saç nezlesi problemini yaşamamak için saçların yıkandıktan sonra kurutulması büyük önem taşıyor. Saç köklerini çok gerecek saç modellerinden kaçınılması ise alınabilecek bir başka önlem. Bununla birlikte saç nezlesinin henüz net ve belirli bir tedavisi bulunmuyor. Bu nedenle öncelikle saç derisinde rahatsızlığa neden olan durumlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalı. Saç derisi sorunlarının devam etmesi durumunda, mutlaka uzman bir doktordan yardım alınmalı.

Başta saç nezlesi olmak üzere yaygın saç problemlerinden korunmak için saç sağlığını destekleyecek önlemler alabilirsiniz. Daha sağlıklı saçlar ve saç derisi için saç bakımına gereken önemi verin.

  • Daha sağlıklı saçlar için dengeli ve düzenli beslenin. Yumurta, balık, et, süt gibi protein ve vitamin zengini besinlere beslenmenizde dengeli bir şekilde yer vermeye özen gösterin. Düzenli beslenme ile saç dökülmesi probleminin de önüne geçebilirsiniz.
  • Hızlı kilo verdirdiği iddia edilen sert ve sağlıksız diyetlerden kaçının.
  • Stres kontrolünü öğrenin ve hayatınızdaki stres faktörlerini en aza indirin.
  • Saç bakımına zaman ayırın. Saç şekillendirici ürünlerin aşırı kullanımından kaçının ve bu tür ürünlerden sonra saçlarınızı mutlaka saç tipinize uygun, arındırıcı bir şampuanla yıkayın.
  • Çok sıcak ya da çok soğuk suyla duş almayın.
  • Saçlarınızı yıkadıktan sonra öncelikle havluyla nazikçe fazla suyunu alın, ardından düşük ısıya ayarlanmış bir saç kurutma makinesi ile kurutun.
  • Saç derisine zarar verebilecek saç modellerinden kaçının, eğer saçlarınız uzunsa onları sıkı bir şekilde toplamaktan kaçının.
  • Saçlarınızı yıkarken saç derinize nazikçe masaj yapın.