1

Birçok farklı nedenden kaynaklanan ve oldukça yaygın görülen saç derisinde kaşıntı probleminin basit çözümleri olduğu gibi, tedavi uygulanması gereken versiyonları da mevcut. İşe saç ve saç derisini temiz tutmakla, saçınıza uygun şampuan ve saç tipinize uygun ürünleri kullanmakla başlamanızda fayda var.

Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Saç derisinde kaşıntı sebepleri

Kepek: Saç derisinde kaşıntı sorununun en yaygın sebebi kepek olarak kabul edilir. Saç deriniz kuruysa, saçlarınızdan beyaz pullar dökülüyorsa kepek probleminiz olduğunu söyleyebiliriz.

Kurdeşen: Saç derisi de dahil olmak üzere cildin herhangi bir yerinde oluşabilen kırmızı, kabarık ve çok kaşıntılı yumrulara kurdeşen denir. Birkaç saat içinde geçebileceği gibi 6 haftadan uzun süre kalarak kaşıntılara devam da edebilir.

Saç Biti: Kaşıntılı bir saç derisinin en yaygın nedenlerinden bir diğeri de saç biti. Hayvan ve insanların saçlarında yaşamayı çok seven bu küçük böcek türü hızla üreyerek yayılır ve kaşıntılara sebep olur.

Uyuz: Küçük bir böcek türünden kaynaklananan uyuz saç derinizi oldukça fazla kaşındırabilir. En önemli belirtisi gece kaşıntısıdır ve kafa deriniz dışında cildinizin farklı bölgelerinde de görülebilir.

Saçkıran: Mantarın neden olduğu bu enfeksiyon şiddetli kaşıntıların yanında saç derinizde kızarıklıklar ve tahrişlere de neden olur.

Sedef: Sedef hastalığına sahip kişilerin neredeyse yarısı sedefli bölgede bir alevlenme hissi yaşadığını söyler. Bunun yanında döküntülere, kızarıklıklara ve şiddetli kaşıntılara da sebep olur.

Stres: Tüm bu saç derisinde kaşıntı sorunlarından birine sahip değilseniz, bunlara sebep stres de olabilir.

Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Saç derisinde kaşıntı için tedavi yöntemleri

Saç derisinde kaşıntı tedavisi, nedenine bağlıdır. Yukarıda bahsettiğimiz her sebebin farklı bir çözümü var.

Örneğin kepek tedavisi, kepek önleyici şampuanlarla tedavi edilirken, bitlenme için; bit ilacı, özel bit şampuanı, ince tarak kullanmak gibi tedaviler öneriliyor.

Semptomların çoğu birbiriyle benzer sonuçlar gösterir. Yani saç derisi kaşıntınızın sebebini bulmak için kızarıklık, yaralar, dökülmeler olması sorunu tam olarak anlamanıza yeterli olmayabilir. Saç kıran, sedef, uyuz, egzama gibi sorunları ayrıştıran semptomlar olabileceği gibi sadece kızarıklık ve kaşıntıyla da karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu sebeple kesin ve doğru bir sonuç için mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Eğer saç derisinde kaşıntı sorunu uzun süre devam ediyorsa, buna eşlik edecek yeni problemler de beraberinde gelebilir.

  • Bölgesel dökülmeler
  • Tahriş
  • Düşük ateş
  • Kırmızılık
  • Saç derisinde yaralar
  • Kuruluk
  • İltihaplı yaralar
  • Saç derisinde kabuklanmalar

Saç derisinde kaşıntı birkaç gün içinde geçmezse ve yukarıdaki semptomlar eşlik ederse, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Mantar, uyuz, egzama, sedef gibi problemler tıbbı yardım almadan geçmez.

Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım Güzellik Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Kaşıntı riskini önlemek için yapmanız gerekenler

Oluşan yağ ve kirleri gidermek için saçınızı düzenli olarak yıkayarak kaşıntılı saç derisi riskinizi azaltabilirsiniz.

Saç derisini tahriş etmemek ve kurutmaktan kaçınmak için saçınızı aşırı sıcak suyla yıkamak yerine ılık suyla yıkayın. Ayrıca saçları sık sık ıslak bırakmak da saç nezlesi denilen bir probleme yol açabilir. Bu yüzden saçlarınızı yumuşak bir havlu ile kurulamaya özen gösterin.

Alerjik reaksiyonları azaltmak için saç boyaları konusunda hassas davranın. Bit ve uyuz sorununu önlemek için de başkasının tarağını, havlusunu, şapkasını ve yastık kılıflarını kullanmamaya da özen gösterin.

Stres kaynaklı sorunlar için de meditasyon yapmayı ve nefes terapilerini alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Ayrıca Kaşıntılı Saç Derisi İçin Şampuan Önerileri yazımız ilginizi çekebilir.