0

Gül, yüzyıllardır dünya çapında güzellik rutinlerinin önemli bir parçası oldu. Bu güzel çiçeğe eski Çin metinlerinde, hatta yaklaşık 40 milyon öncesine ait fosillerde bile rastlamak mümkün. Hoş aromasından vitamin açısından zengin bileşimlerine kadar, gülün neden bir güzellik iksiri olarak görüldüğünü anlamak kolay. Çoğumuz, konu cilt ve saç bakımı olduğunda gül suyu kullanımına aşinayız. Bununla birlikte kişisel bakımınıza dahil edebileceğiniz farklı gül ürünleri de var.

Yabani gül yağı (bazen sadece gül yağı olarak anılır) gül çiçeğinin taç yapraklarından damıtılarak elde edilir. Antibakteriyel, antienflamatuar ve yumuşatıcı özellikleri de dahil olmak üzere birçok yararından dolayı hem cilt hem de saç bakımında sıkça kullanılır.  Özellikle söz konusu saç olduğunda yabani gül yağı, saç derisi ve saç foliküllerini güçlendirme yeteneğiyle karşımıza çıkıyor.

Saçlar İçin Yabani Gül Yağı Nasıl Kullanılır?-1 - Saç Bakım Güzellik Saçlar İçin Yabani Gül Yağı Nasıl Kullanılır?-2 - Saç Bakım Güzellik

Yabani gül yağının saçlara faydaları

Yabani gül yağının, çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavisinde yüzyıllardır kullanıldığını biliyoruz. Araştırmalar onun antidepresan, antioksidan, antimikrobiyal etkilere sahip olabileceğini gösteriyor (1, 2). Bu yağ, olası faydalarından yararlanmak için genellikle topikal olarak uygulanıyor, solunuyor hatta yutuluyor.

Yabani gül yağı, saç ve saç derisi üzerinde de önemli etkilere sahip. C ve A vitaminleri, linoleik asit gibi antioksidanlar bakımından zengin olmasının yanı sıra antibakteriyel ve yumuşatıcı özellikleriyle son derece değerli faydalar yaratabilir. Bu faydaları sıralamamız gerekirse;

  • Kir ve bakterileri ortadan kaldırır: Yabani gül yağı antiseptik özelliklere sahip. Bu da kepek gibi saç derisi sorunlarının önlenmesine yardımcı olabileceği anlamına gelmekte.
  • Saç köklerini güçlendirir: Uzmanlar yabani gül yağının düzenli kullanımının saç köklerini güçlendirebileceğini düşünüyor. Bunun için yağ ile saç derisine masaj yapmak yeterli.
  • Saç derisine ve saça nem kazandırır: Yabani gül yağı saç ve saç derisi için saç köklerini nemlendirir. Ayrıca sağlanan nemi hapsetmek için çalışan yumuşatıcı özelliklere de sahip.
  • Saç derisini yatıştırır: Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı yabani gül yağı kuru, tahriş olmuş saç derisine nem kazandırabilir.
  • Saç büyümesini destekler: Yabani gül yağı, kırılma ve dökülmelerin önlenmesine yardımcı olarak saçların aktif uzamasını destekler. Bu etkinin nedeni saç büyümesi için sağlıklı bir ortam yaratmaya çalışması olarak özetlenebilir.
Saçlar İçin Yabani Gül Yağı Nasıl Kullanılır?-3 - Saç Bakım Güzellik Saçlar İçin Yabani Gül Yağı Nasıl Kullanılır?-4 - Saç Bakım Güzellik

Yabani gül yağı saç için nasıl kullanılır?

Yabani gül yağının saça faydalarından çeşitli şekillerde yararlanılabilir ancak tıpkı diğer doğal yağlarda olduğu gibi bu yağın kullanımında da dikkatli olunmalı. Güçlü bir yağ olduğu için bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu yüzden saçınıza veya saç derinize uygulamadan önce, hassasiyetiniz olup olmadığını anlamak için yama testi yapmayı unutmayın. Reaksiyon ihtimalini azaltmak için ayrıca onu taşıyıcı bir yağ veya şampuanla seyrelterek kullanmalısınız.

Şampuanınıza ekleyin

Yabani gül yağını saç bakımınıza dahil etmenin en güvenli yolu, saçlarınızı yıkamadan önce şampuanınıza birkaç damla damlatmak. Bu gerekli seyreltmeyi sağlarken yağın saça eşit şekilde dağılmasına da yardımcı olur.

Şampuan öncesi bakım geliştirin

Kıvırcık saçlılar genellikle saçlarını şampuanlamadan önce, dolaşık açmayı sağlayan bakımlardan yararlanın. Bunun için argan veya Hindistan cevizi yağı ile birlikte yabani gül yağı kullanabilirsiniz. Birkaç damla gül yağını, birkaç yemek kaşığı taşıyıcı yağ ile birleştirin ve dolaşmaları gidermek için parmaklarınızla saçlarınızın üzerinden geçirin.

Saç derisi masajı yapın

Saç derisine masaj yapmak kan akışını artırır ve saç büyümesini destekler. Birkaç damla yabani gül yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırarak saç derinize masaj yapabilirsiniz. Bu noktada size önerimiz argan yağı, üzüm çekirdeği yağı, jojoba yağı ve badem yağı gibi taşıyıcı yağlar.