0

Cilt veya saç bakım ürünlerinizdeki içeriklere göz atma alışkanlığınız varsa dimetikon kelimesine rastlamış olabilirsiniz. Bu yaygın kozmetik bileşen hem cildinize hem de saçlarınıza birçok fayda sağlayıyor. Dimetikon hakkında daha fazlasını öğrendikten sonra kullanmak isteyip istemediğinize kendiniz karar verin.

Dimetikon Nedir, Nerede Kullanılır?-1

Dimetikon nedir?

Polidimetilsiloksan olarak da bilinen dimetikon; kozmetik, saç bakımı ve cilt bakımında en sık kullanılan silikon çeşidi. Uzmanlar doğal kaynaklı, büyük boyutlu bir silikon molekülü olan dimetikonun avantajının ciltle temas ettiğinde buharlaşmaması olduğunu belirtiyor. Birçok kişisel bakım ürünününde gördüğümüz bu silikon bazlı bileşen, bir üründeki tüm bileşenlerin ayrışmasını engelliyor. Ayrıca bu ürünlere pürüzsüz ve ipeksi bir doku kazandırıyor.

Dimetikon cilde veya saça uygulandığında, cildi ve saçı nemlendirerek nem kaybına karşı fiziksel bir bariyer oluşturur. Kozmetikte ise ince çizgileri ve kırışıklıkları doldurmaya yardımcı olur. Makyajınızın doğal görünmesini sağlar ve ona mat bir görünüm kazandırır. Dimetikon ayrıca komedojenik değildir, yani gözenekleri tıkamaz.

Dimetikon nerede kullanılır?

Dimetikonu birçok üründe farklı sebeplerden bulabilirsiniz. En sık kullanıldığı yerler makyaj malzemeleri, nemlendirici kremler, şampuan ve saç şekillendirme ürünleri, kaşıntı önleyici ürünler olarak sıralanabilir.

Makyaj malzemelerinde kullanılması, ince çizgilerin görünümünü azaltma ve koruyucu bir bariyer oluşturarak su kaybını önleme yeteneğinden kaynaklanır. Nemlendirici kremlerde kullanılma nedeni de buna çok benzer. Dimetikon, yine cilt üzerinde bir tabaka oluşturarak hidrasyonu hapseder ve su kaybını azaltır. Şampuan ve saç bakım ürünlerinde ise saç tellerini kaplaması, saç kırıklarını pürüzsüzleştirmesi, ısıdan koruması ve parlak bir görünüm vermesi sebebiyle sıkça karşımıza çıkar. Dimetikon içeriği ayrıca cildi nemlendirmeye ve su tutmaya da yardımcı olduğu için kuru, kaşıntılı cildi yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Dimetikon Nedir, Nerede Kullanılır?-2

Dimetikonun cilt ve saç sağlığı üzerindeki etkileri

Ciltte ipek gibi hissettiren, pürüzsüz, yumuşak ve hafif mat bir görünüm bırakan krem ve serumları bilirsiniz. Bunlar muhtemelen dimetikon veya başka bir silikon içerirler. Cildin en dış katmanında yumuşaklık sağlayan ve bariyer oluşturan bu molekül, kuru ciltler için kaşıntı kremlerinde, fondötenlerde ve daha ağır formüllü kremlerde karşımıza çıkıyor. Gözenekleri ve ince çizgileri doldurmak için cildin yüzey dokusunu etkili şekilde pürüzleştiriyor, bu da onu birçok kozmetik ürünün içerik listesinde görmemizin nedeni.

Dimetikon aynı zamanda hepimizin bir saç bakım ürününde aradığı yumuşaklık, parlaklık ve ısı koruması gibi etkileri sağladığı için bakım uygulamalarında da sıkça kullanılıyor.

Dimetikon Nedir, Nerede Kullanılır?-3

Dimetikon kullanmanın artıları

Dimetikon ve diğer silikon türlerinin zararlı olabileceğine dair bazı tartışmalar var. Ancak bunu kanıtlayan bir araştırma henüz bulunmuyor. Cilt ve saç bakım ürünlerindeki dimetikon miktarı ise genellikle güvenli kabul ediliyor.

Kısaca dimetikon, matlaştırılmış bir yüzey oluşturmada oldukça etkili, bu nedenle yağlı, geniş gözenekli ciltler için formüle edilen ürünlerde ve tabii saç bakım ürünlerinde sıkça karşınıza çıkabilir. 

(Cilt Bakımında Alkolsüz ve Parabensiz İçeriğe Dikkat Edin başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)