0

Diş hekimine düzenli gitmek modern dünyanın gerekliliği olsa da insanlık M.Ö. 500’lerden beri diş macunu kullanıyor. Eski dönemlerde Yunanlılar, dişlerini temizlemek için demir pası ve mercan tozu içeren bir karışım kullanıyorlardı. Diş fırçaları ise çiğneyebilecekleri ağaç dallarıydı. Neyse ki diş bakımı o zamandan bugüne gelişti ve artık diş sağlığını korumaya yardımcı olacak birçok farklı ürün ve malzeme var. 

Beslenebilmek, dolayısıyla hayatta kalabilmek için her gün dişlerinize güveniyorsunuz. Onlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve alışkanlıklarınızın diş sağlığınızı nasıl etkilediğini bilmek, uzun yıllar beyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlayabilir.

Dişleriniz Hakkında Bilmedikleriniz-1 - Saç Bakım Güzellik Dişleriniz Hakkında Bilmedikleriniz-2 - Saç Bakım Güzellik

Dişleriniz tıpkı parmak izi gibiniz gibi size özgüdür

Evet, dişleriniz benzersiz bir şekilde size ait. Öyle ki tek yumurta ikizlerinin bile dişleri birbirinden farklı. Bonus bir bilgi daha duymak ister misiniz? Ağzınızın içinde benzersiz olan bir diğer şey de “dil izi”niz.

Görünmeyen kısımlarıyla buzdağına benzetilebilirler

Her dişin yaklaşık üçte biri diş etinin altında yer alır. Yani aslında dişlerinizin görünmeyen kısmı, görünenden daha fazla. Bu nedenle diş etlerinizi sağlıklı tutmanız, en az dişlerinize iyi bakmak kadar önem taşıyor. Ayrıca sağlıklı diş etlerinin pembe renkte olması gerektiğini de unutmayın.

Dişleriniz Hakkında Bilmedikleriniz-3 - Saç Bakım Güzellik Dişleriniz Hakkında Bilmedikleriniz-4 - Saç Bakım Güzellik

Diş minesi, vücudunuzun en sert kısmıdır

Dişlerinizin en dış tabakasına mine ismi veriliyor. Sert bir kabuk olarak düşünebileceğiniz bu kısmın birincil amacı ise dişleri korumak. Diş minesinin yapısı tıpkı kemikleriniz gibi çoğunlukla kalsiyum ve fosfattan oluşuyor. Ancak yapısındaki spesifik proteinler ve kristaller sayesinde kemiklerinizden daha güçlü. Ama yenilmez değil.

Diş minesi dişlerinizi korumakla görevli olsa da kırılabilir, çatlayabilir ve çürümeyi engelleyemez. Şeker ve asit gibi maddeler ağzınıdaki bakterilerle etkileşime girer, diş minesine saldırarak diş çürümesini başlatır. Bu yüzden bu tür içeceklerin sürekli tüketilmesi, diş sağlığına zarar verir.

Ağzınızda 300 çeşit bakteri yaşar

Araştırmalar ağzınızda 200 ile 300 arası çeşitten oluşan milyonlarca bakteri yaşadığını gösteriyor. Diş sağlığının bozulmasına neden olan en önemli bakteri ise şekeri ve diğer karbonhidratları dişlerinizi yiyip bitiren bakterilere dönüştüren “Streptococcus mutans”.

Dişleriniz Hakkında Bilmedikleriniz-5 - Saç Bakım Güzellik Dişleriniz Hakkında Bilmedikleriniz-6 - Saç Bakım Güzellik

Hayatınız boyunca yaklaşık 10.000 galon tükürük üretirsiniz

Vücudunuz her gün bir litreye yakın tükürük üretiyor. Tükürük yiyeceklerin kolay yutulabilmesi ve sindirimi hızlandırmak açısından büyük önem taşır. Daha da mühimi, dişlerinizde kalan yiyecek parçacıklarını temizler, içeriğindeki kalsiyum ve fosfat ile asitleri etkisiz hale getirerek dişlerinizin çürümesini engellemeye yardımcı olur.

Plak, dişlerinizin baş düşmanıdır

Bu beyaz ve yapışkan oluşum sürekli olarak büyüyor. Eğer dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaz ve diş ipi yardımıyla yemek artıklarını temizlemezseniz dişlerinizin çürümesine neden olabilir. Plak oluşumu, dişler yeteri kadar temizlenmediğinde sertleşerek tartara dönüşür. Bu yüzden dişlerinizi günde en az iki defa fırçalayın, diş ipi kullanın ve düzenli olarak diş hekimine görünün. Bu noktada size önerimiz Signal White Now White + Protect & Complete Diş Macunu. Diş lekelerini gidermeye yardımcı beyazlık sağlayan formülü sayesinde düzenli kullanımda daha beyaz dişlere sahip olmanızı sağlar.

(Dişlerinizi Korumanın 6 Günlük Adımı başlıklı yazımıza da göz atın.)