0

Karın kaslarını çalıştırmak isteyenlerin favori hareketleri arasında mekik ilk sırada yer alır. Karın kasları kemik olmayan bir bölgededir. Bu da karnın daha kolay gevşemesine neden olur. Ayrıca yer çekiminin etkisi de karın bölgesinin sarkmasına zemin hazırlar. Karın bölgesini forma sokmak için tercih edilen temel egzersizlerden biri mekiktir. Mekik çekmenin faydaları vücut açısından oldukça fazladır.

 

Spor tarihinin en eski hareketlerinden olan mekik tüm core bölgesini sıkılaştırmak ve iskelet sistemini güçlendirmek adına önemlidir. Günlük mekik çekmenin faydaları için bu egzersizi her gün düzenli şekilde yapmak ve çeşitli mekik egzersizlerini denemek gerekir. Peki, mekik çekmenin faydaları nelerdir? Bu yazımızda düzenli mekik çekmenin faydaları hakkında merak edilenleri keşfedebilirsiniz.

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-1 - Saç Bakım Güzellik Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Mekik Nedir?

Mekik, yere uzanıp üst vücudu yukarı kaldırarak yapılan bir egzersiz çeşididir. Daha düz ve sıkı bir karın bölgesine sahip olmak isteyenler mekik çekerek forma girebilir. Karın kolay şekil alan bölgelerden biri olduğu için düzenli mekik çekmek kısa sürede karnın daha kaslı görünmesine yardım eder. Mekik hareketini fiziksel antrenman dayanıklılığınıza göre çeşitlendirebilir ve karın bölgenizde etkin sonuçlar elde edebilirsiniz. Her gün mekik çekmenin faydaları yanında mekik çekerken hareketi doğru yapmak ve çeşitlendirmek de önemlidir. Düz mekiğin yanında yarım mekik ve ters mekik gibi farklı mekik egzersizlerini de deneyerek tüm karın bölgenizi şekle sokabilirsiniz. Mekik hareketinin yanında lateral squatın faydaları konusunu da merak ediyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-3 - Saç Bakım Güzellik Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Mekik Ne İşe Yarar?

Mekik çekmek her şeyden önce kişinin daha dinç olmasını destekler. Mekik hareketini doğru şekilde yapmak kişinin kas ve vücut gelişimine katkı sağlar. Başta karın kasları olmak üzere mekik sayesinde vücudun diğer kasları da güçlenmeye başlar. Mekik insan vücudunda yan, alt ve karın kaslarını aktif olarak çalıştırır. Mekik, karın bölgesinin yanı sıra bel bölgesini de güçlendirmede rol oynar.

 

Her insan kendi fizyolojik yapısına göre bir egzersiz rutini belirlemelidir. Mekik çekme hareketine yeni başlayacak olanların günde 20 mekik çekmesi yeterlidir. Bu sayıyı zamanla 2 veya 3 sete çıkararak mekikten daha fazla verim alabilirsiniz. Bu sayede kısa zamanda karın bölgesinde fazlalıkların yok olmaya başladığını ve kasların sıkılaştığını görebilirsiniz. Farklı zorluk seviyelerinden ve değişik hareketlerle desteklenen mekik boyun, karın, kalça, göğüs ve bel bölgesini güçlendirmede etkilidir. Eğer siz de mekik çekmeye yeni başlayacaksanız Yeni başlayanlar için egzersiz rehberi adlı içeriğimizi inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-5 - Saç Bakım Güzellik Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Doğru Mekik Nasıl Çekilir?

Etkili ve doğru şekilde yapılan mekik hareketi sayesinde karın bölgesinde gözle görülür bir değişim elde edebilirsiniz. Doğru mekik çekmek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

 

  • Çok sert olmayan bir zeminde sırt üstü uzanın.
  • Ayak tabanlarınız yerde olacak şekilde dizlerinizi hafifçe bükün. Aynı zamanda dizlerinizin kalça hizasında açık durmasına dikkat edin.
  • Ellerinizi başınızın arkasında tutun. Baş parmaklarınızı kulaklarınızın arkasında tutarak başınızı desteklemeye çalışın.
  • Dirseklerinizi dışarı doğru bakacak şekilde açık tutun. Çenenizi hafifçe yerden kaldırın. Göğsünüz ve çeneniz arasında ideal bir boşluk oluşturun.
  • Karnınızı sıkarak pozisyon alın, baş, boyun ve kürek kemiklerinizi aynı anda yukarı kaldırın.
  • 2 saniye yukarıda bekledikten sonra pozisyonunuzu koruyarak aşağı inin.
  • Yükselme esnasında karşınızdaki bir noktaya bakarak konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz.

 

Mekik çekerken tekrar sayısının yüksek olmasına değil, hareketi doğru yapıp yapmadığınıza odaklanmanız daha önemli. Yavaş ve kontrollü şekilde yapacağınız egzersiz sayesinde maksimum fayda elde edebilirsiniz. Mekik hareketini doğru bir şekilde yapmaya başladıktan sonra zamanla set sayısını artırabilir ve daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-7 - Saç Bakım Güzellik Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?-8 - Saç Bakım Güzellik

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?

Mekik çekmek vücudun en önemli kaslarının aktif hale gelmesine ve karın yağlarını yakmaya katkı sunar. İşte mekik çekmenin en önemli faydaları…

 

  • Mekik hareketi karın ve bel kaslarını iyi bir şekilde çalıştırır. Bu da söz konusu kas gruplarının çok daha güçlü hale gelmesini sağlar. Ayrıca bel bölgesindeki ağrı sorunu yaşayanlar mekik yaparak ağrılarını azaltabilir.
  • Düzenli olarak mekik çekmek vücuttaki kas oranını artırmaya destek olur.
  • Mekik sayesinde göbek ve bel çevresindeki yağları kolayca yakmak mümkün.
  • Mekik pelvis bölgesindeki 3 önemli kas grubunu aynı anda çalıştırır. Bu sayede ilgili kas grupları vücutta daha işlevsel hale gelir.
  • Karın ve bel bölgesini güçlendiren mekik sayesinde olası darbe ve düşmelerde vücudun zarar görme olasılığı azalır.
  • Rutin aralıklarla mekik çekmek ileriki yaşlarda meydana gelebilecek bel problemlerine karşı kişiyi korur.
  • Mekik ile düz bir karın görünümüne ulaşmak mümkün olur.
  • Mekik çekerek vücuttaki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz. Mekik kalori yakma üzerinde olumlu rol oynar.
  • Vücudunu güçlendirmek ve genel kondisyonunu artırmak isteyenler mekik çekebilir.
  • Mekik karın bölgesinin yanında kalça, bacak ve sırt kaslarının da gelişmesine katkı sunar.

Mekik Çeşitleri Nelerdir?

Mekik merkez kas egzersizleri arasında başı çeker. Üst bedeni aktif olarak çalıştıran mekiğin farklı türleri bulunur. Mekik egzersizlerini çeşitlendirerek tüm üst böllgeyi en iyi şekilde çalıştırabilir, vücudunuzu forma sokabilirsiniz. Mekik çeşitleri aşağıdaki gibidir:

 

  • Düz mekik: Düz mekik temel mekik hareketi olarak bilinir. Pilates matı üzerinde rahatlıkla yapılabilen hareket ayak tabanı yerdeyken dizleri kırmadan elleri iki kulağın yanına alarak yukarı doğrulma şeklinde gerçekleştirilir. Mekik çekerken elleri arkada kavuşturmak boyun kısmına fazla baskı yapmayı önleyerek sakatlıkları engeller.
  • Yan mekik: Yan mekik iç ve dış karın bölgesi kaslarını harekete geçiren bir egzersizdir. Mat üzerinde sağ tarafa uzanıp, sol elinizi sol kulağınızın yanına getirip vücudunuzu yukarı kaldırmalısınız. Bu egzersizi diğer taraf için de uygulamalısınız. hareketi yaparken kendinizi fazla zorlamamaya dikkat etmelisiniz.
  • Yarım mekik: Yarım mekik sadece karın kaslarını çalıştırmak isteyenlere hitap eder. Mat üzerinde sırt üstü uzanıp düz mekik gibi pozisyon alın. Ellerinizi kulaklarınızın yanında ya da çapraz şekilde göğsünüzün üstünde tutabilirsiniz. karın kaslarınızı sıkarak sadece baş ve omuzlarınızı yerden kaldırmanız yeterli.
  • Ters mekik: Ters mekik hareketi ile karın ve kalça kaslarınızı çalıştırmanız mümkün. ters mekik için mata sırt üstü yatın. Kollarınızı vücudunuzun iki yanında paralel şekilde tutun. Ardından göğsünüzü ve başınızı yukarı kaldırıp birkaç saniye bekleyin ve tekrar aşağı indirin.

 

Vücuttaki birçok kas grubunu çalıştıran mekik sayesinde kısa sürede sıkı ve formda bir vücuda sahip olabilirsiniz. Mekik çekerken kanepe veya yatak gibi yumuşak yüzeyler yerine sert zeminde mat veya havlu gibi malzemeleri seçmek sakatlıkların önüne geçmeye yardım eder. Siz de yukarıdaki mekik hareketlerini yaparak hayalinizdeki sıkı karın görünümüne kavuşabilir, vücut kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Spor rutinlerinizden sonra Rexona Men Xtra Cool Aerosol Anti-Perspirant Deodorant ürününü tercih edebilirsiniz. Ter kokusuna karşı eşsiz koruma ve ferahlık sunan antiperspirant deodorant kötü koku oluşumuna karşı 48 saat koruma sağlar. Benzersiz mentol ferahlığı sunan ürünle gün içinde hareket etmekten korkmayın!