0

Sağlıklı dişler, çocuğunuzun genel sağlığı için oldukça önemli. Çünkü yemek yemelerine ve konuşmalarına yardımcı olurlar. İyi bir ağız bakımı, çocuğunuz büyüdükçe iyi diş alışkanlıkları edinmesine katkıda bulurken; diş bakımına daha bebeklikten itibaren gerekli özen gösterilmezse enfeksiyonlar, hastalıklar ve diğer diş problemleri ortaya çıkabilir.

  • Çocuklarda diş bakımını eğlenceli hale getirmek için aşağıdaki ipuçlarından yararlanın:
  • Çocukların kendi diş fırçalarını seçmeye yardımcı olun. Favori renklerini veya karakterlerini seçebilirler. 
  • Benzer şekilde diş macunu seçmelerine de izin verin. Böylece en sevdikleri lezzeti seçebilirler.
  • Diş hijyeninden bahseden kitaplar okuyun veya videolar izleyin.
  • Çocukların dişlerini 2 dakika boyunca fırçaladıklarından emin olmak için zamanlayıcı kullanın. Veya buna yardımcı olması için en sevdikleri şarkıyı çalın.
  • İyi bir ağız bakımı için onları ödüllendirin. Elbette bu ödül, şekerli yiyecekler yerine elma dilimleri gibi sağlıklı veya basit bir şey olmalı.
  • Çocuklarınızla dişçi ziyaretinden sonra eğlenceli bir aktivite planlayın.
  • Kişisel ağız bakım hijyeninizi sağlayarak onlara örnek olun.
Çocuğunuzun Diş Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler-1 - Saç Bakım Güzellik Çocuğunuzun Diş Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler-2 - Saç Bakım Güzellik

Çocuklarda diş bakımında florürün rolü

Florür tıpkı sizin için olduğu gibi çocukların diş sağlığı için de önemli. Çünkü süt dişleri ve kalıcı dişlerde çürük olasılığını azalttığı bilinmekte. Ayrıca diş minesini sertleştirerek dişlerin güçlenmesine de yardımcı olur. Çoğu çocuk içme suyu aracılığıyla ihtiyaç duyulan florürü edinir. Suyunuz florür içermiyorsa florür takviyeleri gerekebilir. Çocuğunuzun buna ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Aşırı florür, diş lekelerine neden olabilir ve sağlığa zarar verebilir. Bu nedenle çocuğunuzun florürlü diş macunu yutmadığından emin olun.

Fırçalama ve diş ipi kullanma

Diş hijyeni çocuğunuz henüz bebekken başlamalı. 1 veya 2 yaş civarında onlar için yumuşak bir diş fırçası kullanmaya başlayın. Çocuğunuzun dişlerini günde en az iki kez su ile fırçalamalısınız. İçinde florür olmayan küçük bir diş macunu da ekleyebilirsiniz. Bu tür bir diş macunu çocuğunuzun yutması için de güvenli olur. Çocuğunuz diş macununu tükürecek yaşa geldiğinde, florürlü olana geçebilirsiniz.

Diş macunundan sadece küçük bir miktar kullanın. Çocuğunuza onu dişleri, diş etleri ve dili arasına yaymayı öğretin. Doktorunuzdan bu konuyla ilgili gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Çocuğunuz muhtemelen 7-8 yaşlarına gelene kadar dişlerini fırçalamak için yardıma ihtiyaç duyacak. Bu süreden sonra daha büyük boyutlu bir diş fırçası kullanmaya başlayabilirler. Diş fırçalarını her 3 ayda bir ve kıllar yıpranmış göründüğünde değiştirmelisiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çocuklar da dişlerini 2 dakika kadar fırçalamalı. Diş ipi, çocuk ağız bakımının da önemli bir parçası. Onlara günde en az bir kez diş ipi kullanmayı öğretin. Kolaylaştırmak için bir sap üzerinde gelen diş iplerinden yardım alabilirsiniz.

Çocuğunuza dilini fırçalamayı da öğretmelisiniz. Bu, ağızdaki bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur. Günde 2 kez ve yemeklerden sonra dişlerini fırçaladıklarından emin olun.

Çocuğunuzun Diş Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler-3 - Saç Bakım Güzellik Çocuğunuzun Diş Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler-4 - Saç Bakım Güzellik

Çürükler

Çürükler, dişlerde oluşan delikler olarak tanımlanabilir. Bunlar ağızda bakteri biriktiğinde ortaya çıkabilir. Yiyecek ve içeceklerdeki şeker, dişleri yiyebilen asitlere dönüşür. Diş fırçalama çocuklarda daha zor olduğu için çürük geliştirme olasılıkları oldukça fazla. Bu nedenle ailedeki her birey dişlerine iyi bakmalı. Çünkü çürükleri olan kişiler, çürüğe neden olan bakterileri doğmamış bebeklere, yenidoğanlara ve çocuklara geçirebilirler.

Beslenme

Çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketen çocuklar da çürük için yüksek risk altında. Bu nedenle onlara sağlıklı gıda seçimleri yaptırmalısınız. Çok fazla şekerden kaçının ve çocuklarınızın bu tür besinler tüketmesine izin vermeyin. Şekerli besinlerden sonra dişlerini fırçaladıklarından emin olun.

Süt dişlerinden yetişkin dişlere

Süt dişleri genel olarak 4-7 ay arasında çıkmaya başlar. İlk çıkan dişler çoğunlukla 2 alt ön diş olur. Çoğu çocuk yaklaşık 3 yaşına kadar 20 süt dişinin tamamını çıkarır. Bununla birlikte 6 ve 12 yaşında süt dişleri dökülebilir. Bu süre zarfında düzenli diş hekimi muayeneleri büyük önem taşır. Bazı çocukların diş teli gibi ortodonti tedavilerine ihtiyacı olabilir.

Tam bir yetişkin diş seti ise 32 dişten oluşur. Bu rakam, ergenliğe kadar çıkmayan yirmilik dişleri de içerir.

Ne zaman diş hekimine görünmeli?

Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi, çocukların ilk doğum günlerinden itibaren düzenli olarak diş hekimine görünmelerini önerir. Bu, diş hekimine çocuğunuzun dişleriyle ilgili erken sorunları fark etme şansı verir. Diş hekiminiz doğru ağız bakımı hakkında size ihtiyacınız olan tüm bilgileri sunabilir. Düzenli muayene aynı zamanda çocuğunuza sağlıklı bir alışkanlık olarak geri döner. Aşağıdaki durumlarda hemen diş hekiminize başvurun: 

  • Çocuğunuzda diş ağrısı veya ağız enfeksiyonu varsa,
  • Çocuğunuz kalıcı dişini bir nedenle kaybederse.

Signal White Now Gold Diş Macunu ile ihtiyaç duyduğunuz bakımı tamamlayabilir, güzellik rutininizi zenginleştirebilirsiniz!