0

Gün içinde sizi rahatsız eden, kötü kokulara ve kıyafetlerde ıslaklığa neden olan terin aslında sağlığınız için oldukça faydalı. Ter, sıcak ya stresli bir ortama girdiğinizde salgılanarak vücudun kendi ısısını ayarlamasına yardımcı olur. Tabii bunun yanında vücuttaki ağız bileşiklerin detoksunu sağlar, vücudu kimyasallardan arındırır, olası bakterileri temizler. Gelin ter nedir, neden terleriz, ter neden kokar ve etkileri nelerdir sorularının cevaplarına bakalım.

Terlemek Aslında Faydalı Mı?-1 - Saç Bakım Güzellik Terlemek Aslında Faydalı Mı?-2 - Saç Bakım Güzellik

Ter tam olarak nedir?

Amonyak, üre, tuz, şeker ve su karışımı olan ter genellikle sıcakladığınızda, endişeli ve stresli olduğunuzda ya da hastalandığınızda meydana gelir. Terleme, vücudunuzun kendini soğutma şeklidir. İç sıcaklığınız yükseldiğinde, ter bezleriniz cildinizin yüzeyine su bırakır. Ter buharlaştıkça cildinizi ve cildinizin altındaki kanınızı soğutur.

Eğer diğer insanlardan daha çok terlediğinizi düşünüyorsanız, buna hiperhidroz denir. Hiperhidroz, düşük kan şekeri ve sinir sistemi veya tiroid bozuklukları dahil olmak üzere bir dizi koşuldan kaynaklanabilir. Eğer çok az terlediğinizi düşünüyorsanız buna anhidroz denir. Bu durum da bazı hastalıkların neden olmasıyla ortaya çıkabilir. Eğer aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız ya da terlemiyorsanız mutlaka bir doktora danışın.

Ter neden kokar?

Ter aslında kokusuzdur. Koku, cildinizde yaşayan doğal bakterilerin ısı ve ıslaklık ile etkileşime geçmesi sonucu meydana gelir. Kıyafetlerin ıslak olması ve terli bölgeye sürtünerek ısınması da ortaya kokuların çıkmasına neden olur. Ayrıca stres terlemelerinin farklı ter bezlerini çalıştırmaları ve terin o bezler üzerinden üretilmesi nedeniyle, diğer zamanlardan daha farklı kokular oluşmasına da neden olur. Bu konuda daha fazla bilgi için Stres Sebebiyle Oluşan Terlemeleri Yönetebilirsiniz yazımıza göz atabilirsiniz.

Terlemek Aslında Faydalı Mı?-3 - Saç Bakım Güzellik Terlemek Aslında Faydalı Mı?-4 - Saç Bakım Güzellik

Fazla hareket durumunda yaşanan terlemenin faydaları neler?

Ter en çok fiziksel bir çaba gösterdiğinizde meydana gelir. Yürüyüş, koşu, spor terlemeyle beraber pek çok faydalı sonuç meydana getirir. Bunlar;

  • Enerjiyi artırmak
  • Sağlıklı kiloyu korumak
  • Birçok hastalığa ve sağlık durumuna karşı savunma geliştirmek
  • Ruh halini iyileştirmek
  • İyi uykuyu teşvik etmek

Terlemeye karşı neler yapabilirsiniz?

  • Kişisel hijyeninize dikkat edin. Terlediğiniz durumların ardından mutlaka duş alın.
  • Kendinize bir deodorant koleksiyonu edinin. Stresli hissettiğinizde farklı, spor yapacağınız zaman farklı, günlük kullanım için farklı formlarda deodorantlar kullanabilirsiniz. Bu noktada Rexona Deodorantlarının birbirinden farklı yapıları ve koku seçenekleri arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.
  • Bol ve rahat giysiler kullanın. Bu terlemenin neden olduğu ıslaklığın görünmesini önlerken kötü kokuların yayılmasına da engel olabilir.
  • Bol su tüketin ve beslenmenize özen gösterin. Baharatlı yiyecekler ter kokusuna etki edebilir. Bu yüzden baharat tüketiminizi dengeleyebilirsiniz.