0

Stres, vücudun algılanan bir tehdide doğal tepki vermesine neden olur. Stres anında adrenalin hormonu yükselir bu da kalp atışının artmasına ve kasların gerilmesine neden olur. Böyle anlarda vücut ısısı yükselerek ter bezlerinin devreye girmesine neden olur. Ter bezleri, duygulara, hormonlara ve diğer stres faktörlerine duyarlı olan sinirler tarafından harekete geçirilir ve terleme gerçekleşir.

Peki stres terinin farklı ter bezleri ile üretildiğini ve farklı koktuğunu ya da bu anlarda neler yapacağınızı biliyor musunuz?

Stres Sebebiyle Oluşan Terlemeleri Yönetebilirsiniz-1 - Saç Bakım Güzellik Stres Sebebiyle Oluşan Terlemeleri Yönetebilirsiniz-2 - Saç Bakım Güzellik

Stres teri farklı mı kokar?

Ter bezleri vücudun çoğunu kaplasa da genellikle avuçlarda, ayak tabanlarında, alında ve koltuk altlarında daha fazla bulunurlar. Vücut ısısı yükseldiğinde sinir sistemi ter bezlerine çalışmaları için sinyal gönderir ve ter vücudunuzu soğutarak sıcaklığınızın dengelenmesi için çalışır. (*)

Normalde terlemeyi sağlayan ter bezlerine ekrin denir. Ekrin ter bezleri dışında vücutta bir de apokrin ter bezleri bulunur ve strese bağlı terlemelerin çoğu bu ter bezleri ile üretilir. Apokrin bezlerinizden gelen ter, proteinler ve lipitler açısından daha zengin olma eğilimindedir. Bu tür terdeki yağlar ve besinler cildinizde yaşayan bakterilerle birleşerek vücut kokusuna neden olur.

Stres teri nasıl yönetilir?

Antiperspirant kullanın: Deodorantlar kendi içinde; antiperspirant ve non-antiperspirant olarak iki çeşide ayrılır. Non-Antiperspirantlar ter kokusunu maskelemek için formüle edilmişken, antiperspirant ise genellikle ter gözeneklerini geçici olarak tıkayan bileşenler içerir ve terlemeyi engelleyerek, ter kokusunun oluşmasının da önüne geçer. Rexona’nın birbirinden farklı seçenekte ve kokuda antiperspirantlarından birini kullanabilirsiniz.

Vücut temizliğinize dikkat edin: Günlük duş cildinizdeki bakteri oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir. Cildinizde salgılanan terle etkileşime girecek ne kadar az bakteri olursa, o kadar az vücut kokusu üretirsiniz.

Tüylerinizi alın: Koltuk altı tüyleri ter yağ ve bakterileri hapsedebilir. Yapılan araştırmalarda da koltuk altı tüylerini almanın ter kokusu hacmini azalttığı bulunmuştur. (*)

Stres Sebebiyle Oluşan Terlemeleri Yönetebilirsiniz-3 - Saç Bakım Güzellik Stres Sebebiyle Oluşan Terlemeleri Yönetebilirsiniz-4 - Saç Bakım Güzellik

Önleme yolları

Stres terlemesini stresle başa çıkma yollarını deneyerek kontrol altında tutabilirsiniz.

Nefes egzersizleri: Gergin hissetmeye başladığınız anlarda derin nefes egzersizleri ile hem zihninizi hem vücudunuzu rahatlatmayı deneyebilirsiniz. Uzun ve derin bir nefes almayı bunu yaparken karnınızın şişmesini ve yavaşça o nefesi boşaltmayı deneyin. Birkaç kez tekrarlayın.

Ayrıca Kışın Doğayla Nasıl Bağlantılı Kurulur? yazımız ilginizi çekebilir.

Hızlı sohbet: Duygularınızı biriyle paylaşmak stresi azaltan yollardan biri olarak kabul edilir. Stres altında hissettiğiniz konularda biraz mola vererek sevdiğiniz biriyle konuşmayı deneyebilirsiniz.

Sakız çiğnemek: Yapılan bir çalışmada stres anlarında sakız çiğneyen kişilerin tükürüklerinde kortizol seviyelerinin daha düşük olduğunu ve stres ve kaygı durumlarının azaldığını bildirdikleri bulunmuş. (*) Siz de stresli hissettiğiniz anlarsa sakın çiğnemeyi deneyebilirsiniz.

Stres terlemeleri geçici olduklarından sorun teşkil etmezken, aşırı terlemeniz varsa ve hayatınızı etkiliyorsa bir doktora danışmanız gerektiğini de unutmayın.