0

Hamilelik döneminde kadınların vücudunda birçok değişim yaşanır. Hamileyken kişi saçlarının gürleştiğini hissedebilir. Veya hamilelikten sonra hormon seviyelerindeki değişikliklere bağlı olarak saç dökülmesi meydana gelebilir. Saçlarda yaşanan değişim ne olursa olsun, hamilelikten bir süre sonra eski durumuna dönmelidir.

Peki hamilelik saçları tam olarak nasıl etkiler? Hamilelik sırasında ve sonrasında yaşanması muhtemel saç değişikliklerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamilelik Saçları Nasıl Etkiler?-1 - Saç Bakım Güzellik Hamilelik Saçları Nasıl Etkiler?-2 - Saç Bakım Güzellik

Hamilelik sırasında saçlarda ne gibi değişiklikler yaşanır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kişi hamilelik sırasında saç dokusunda ve saç büyümesinde değişiklikler fark edebilir. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji'ne (ACOG) göre, hamilelik sırasında yaşanan hormonal değişiklikler, saç ve vücut tüylerinin normalden daha fazla büyümesine neden olabilir. Bazı insanlar bu dönemde yüz, göğüs, karın ve kollar da dahil olmak üzere tipik olarak tüy bulunmayan bölgelerde tüylerinin çıktığını görebilir. Benzer şekilde saçlar da kalınlaşabilir.

Kişi, hamileliğin yaklaşık 15. haftasında saçlarının daha kalın göründüğünü tespit edebilir. Tek tek saç telleri kalınlaşmaz, ancak hamilelik sırasında östrojen artışı saçın kendi döngüsünün büyüme aşamasında daha uzun süre kalmasına neden olur. Kişinin saçı doğumdan sonraki 6 ay içinde eski durumuna dönmelidir. Bazılarının hamilelik döneminde saçları incelebilir veya dökülebilir. Bunun nedeni östrojendeki azalmadır. Östrojendeki azalma artık oral kontraseptif hap almamak, hormonal dengesizlik, düşük veya ölü doğum gibi durumların sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Peki ya hamilelikten sonra?

Kişi doğumdan yaklaşık 3 ay sonra saç dökülmesi sorunu yaşayabilir. Tıbbi olarak telogen effluvium olarak bilinen doğum sonrası saç dökülmesi, vücudun değişen progesteron ve östrojen seviyeleri nedeniyle doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkar (*). Doktorlar doğum sonrası saç dökülmesini aşırı saç dökülmesi olarak da adlandırabilirler. Doğumdan sonra vücudun hormon seviyeleri hızla düşer ve hamilelik öncesi seviyelerine döner. Hormonlardaki bu azalma, saçın eski büyüme döngüsüne dönmesini tetikler. Kişiden kişiye farklılık gösterebilse de saçların 3-6 ay içinde tamamen çıkması gerekir.

Hamilelik Saçları Nasıl Etkiler?-3 - Saç Bakım Güzellik Hamilelik Saçları Nasıl Etkiler?-4 - Saç Bakım Güzellik

Hamilelikten sonra saç dökülmesi normal mi?

Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne (AAD) göre doğum sonrası saç dökülmesi normal ve geçici. Bunun gerçek saç dökülmesi olmadığını da unutmamak gerekir. Genellikle doğumdan sonraki 6 ay içinde dökülme problemi sona erer ve çoğu insan saçlarının bir yıl içinde normal kalınlığına döndüğünü görür, elbette bu daha erken de olabilir. Aşırı saç dökülmesi hipotiroidi veya tiroidit gibi başka bir sağlık durumundan kaynaklanabileceği için eğer bir yıl içinde saçlarınızın eski haline dönmediğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Hamilelikte ve hamilelikten sonra sağlıklı saçlara sahip olabilmek için ne yapmalı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hamilelikten kaynaklanan saç dökülmesi geçicidir, dolayısıyla kişinin bunu tedavi etmek için herhangi bir adım atmasına gerek kalmaz. Ancak, AAD doğum sonrası saç bakımı için aşağıdaki ipuçlarını öneriyor:

  • Hacim veren bir şampuan ve saç kremine geçiş yapmak
  • Saç kremini saç derisine uygulamamak, yani sadece saç uçlarına kullanmak
  • İncelen saçlar için formüle eden bir şampuan kullanmak. Örneğin Elidor Saç Dökülmesine Karşı Şampuan, E vitamini, chia tohumu yağı, arginin içeren superblend formülü ile koparak dökülmeleri 10 kata* kadar azaltır (*Koparak dökülme, Kremsiz şampuanla karşılaştırıldığında). Daha iyi sonuç almak için Elidor Saç Dökülmelerine Karşı serisi ürünleri ile birlikte kullanmayı deneyin.
  • Saçları daha dolgun gösteren saç modellerinden yardım almak

Saç sağlığını desteklemek için ayrıca:

  • Sağlıklı bir diyet benimseyin. Beslenme, doğum sonrası iyileşmenin önemli bir parçası. Çeşitli meyveler, sebzeler ve sağlıklı proteinler yemek, vücudun çalışması ve iyileşmeyi teşvik etmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlamaya yardımcı olur.
  • Gerekli ise doktorunuza danışarak çeşitli besin takviyelerine başvurun.
  • Stres, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) göre stres saç dökülmesine de neden olabilir. Eğer yaşamınızda çok fazla stres varsa düzenli egzersiz, meditasyon, yoga gibi tekniklerden yardım alarak stres seviyelerini azaltmayı deneyin.

Hamilelikte cilt bakımı nasıl yapılır? yazımız da ilginizi çekebilir.