Makyaj süngeri, en sık kullanılan makyaj malzemelerinden biri. Ten makyajı yaparken malzemelerin homojen bir şekilde dağılmasına yardım eden süngerler özellikle fondöten ve kapatıcı kullanımında sıklıkla tercih ediliyor. Makyaj süngerlerinin belirli aralıklarla temizlenmesi ise üzerinde bakteri oluşmasını önlüyor ve cilt üzerinde hijyenik bir kullanım sağlıyor. Peki, makyaj süngeri temizleme işlemi nedir ve nasıl yapılır? Bu yazımızda makyaj süngeri temizleme detaylarını sizin için derledik.,
Makyaj Süngerleri Nasıl Yıkanır?
Makyaj süngeri temizleme ve yıkama işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Kaba Su Doldurun: Makyaj süngerinin sayısına ve büyüklüğüne göre uygun bir kap belirleyerek işe başlayın. Kabın içine ılık su doldurarak süngerleri içine bırakın.
- Şampuan İlave Edin: Süngerleri temizlemek için bebe şampuanı veya doğal sabun gibi malzemeler tercih edebilirsiniz. Temizlik aşamasında deterjan gibi malzemeler kullanmaktan kaçının.
- Ovma İşlemini İhmal Etmeyin: Şampuan ilave ettiğiniz ılık suda süngerlerinizi ovarak iyice temizleyin. Süngerleri tek tek suya sokup çıkararak içlerindeki kalıntıların akmasını sağlayın. Süngerlerden duru su akana kadar işlemi tekrar edebilirsiniz.
- Durulayın: Süngerleri ılık suda ovaladıktan sonra sıkın. Süngerleri sıktığınızda içinden köpük çıkmıyorsa süngerleriniz durulanmış demektir. Cilt sağlığınız için bu aşamaya dikkat etmeyi unutmayın.
- Kurulayın: Duruladığınız süngerleri temiz bir havlunun üzerine yayın ve havlunun bir kısmıyla süngerlerin üzerine bastırarak fazla suyu alın. Ardından süngerleri açık havada kurumaya bırakabilirsiniz.
Makyaj süngeri temizleme işleminde kağıt peçete süngerin üzerinde kalıntı bırakabileceği için bunun yerine temiz bir havlu kullanmanızda fayda var.
Makyaj Süngeri Temizleme Yöntemleri
Fondöten, kapatıcı, bronzer ve allık gibi ürünleri cilde uygulamak için kullanılan süngerler, malzemelerin ciltle homojen bir biçimde buluşmasına yardım ediyor. Hemen her makyaj işleminde kullanılan bu ürünlerin doğru bir şekilde temizlenmesi ise cilt sağlığı açısından önem taşıyor. İşte evde makyaj süngeri temizleme yöntemleri…
- Bebek Şampuanı: Makyaj süngeri temizleme yöntemleri arasında bulunan bebek şampuanı ile süngerinizi rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Önce makyaj süngerini biraz suyun altında tutun. Ilık suyun altında sünger kendi rengine dönene kadar iyice ovun. Daha sonra süngerin üzerine biraz bebek şampuanı dökerek yaklaşık 45 saniye ovalayın. Son aşamada süngeri suda tutarak şampuandan arındırın, fazla suyunu havlu ile alarak kurumaya bırakın. İşlemi haftada bir defa tekrarlayabilirsiniz.
- Hindistan Cevizi Yağı: Bir diğer yöntemde ise Hindistan cevizi yağını bebek şampuanı ile birlikte süngerin üzerine sürerek süngeri ovalayın. Sonrasında süngeri suyun altında yağdan arındırana kadar yıkayın. Havlu yardımı ile süngeri iyice kurulayın.
- Sabun: Ilık suyla dolu bir bardağa süngerinizi bırakarak iyice şişmesini bekleyin. Daha sonra sıvı sabun ve zeytinyağı ile singerinizi iyice ovun. Süngeri yoğurduğunuzda kirlerin dışarı çıktığını göreceksiniz. Ardından süngeri su yardımıyla durulayarak havlu ile kurulayın.
Makyaj süngeri temizleme aşamasında ılık su kullanmaya özen gösterin. Soğuk su süngeri sertleştirirken sıcak su ise yapısına zarar verir ve parçalanmasına neden olur. Bu nedenle sünger temizlemek için en iyi yöntem ılık su ve sabun kullanmaktır. Makyaj süngerinizi, makyaj malzemeleri için özel olarak üretilen temizleyici malzemelerle de temizleyebilirsiniz.
Makyaj Süngeri Her Gün Yıkanır Mı?
Makyaj süngerleri, cildin sağlıklı ve bakımlı görünmesinde pay sahibi. Süngerler, makyaj sırasında ciltteki sivilce ve siyah nokta gibi bölgelere temas edebiliyor. Bu bölgedeki bakteriler de uygulama sırasına yüz çevresine yayılabiliyor. Süngerleri her 2-3 kullanımda bir yıkamak sünger üzerinde bakteri oluşmasını engelliyor. Ayrıca makyaj süngerini kimseyle paylaşmamak, havluya sarıp kurutarak kullanmak dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alıyor.
Küflenmiş Makyaj Süngeri Nasıl Temizlenir?
Fondöten süngeri olarak da bilinen makyaj süngerini sürekli olarak kullanmak, zamanla süngerin üzerinde küf oluşumuna neden olabiliyor. Makyaj süngerinin küflenmesindeki diğer sebepler ise temizlik aşamasında alanın yeteri kadar havadar olmaması, süngerin suyunun iyice alınmaması ve havlu üzerinde kurutulmaması şeklinde sıralanabiliyor. Küflü makyaj süngerini biraz bebe şampuanı ve zeytinyağı ile köpürterek yıkayabilir, daha sonra havlu üzerinde kurutabilirsiniz.
Makyaj süngeri küflenmesi sorununu önlemek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Makyaj süngerinizi ıslak şekilde kullanmaya özen gösterin. Süngeri sürekli nemli ve ıslak tutmak küflenme sorununu önler. Ayrıca sürekli nemli olan sünger uygulama sırasında yüze yumuşak bir görünüm katmaya destek olur.
- Makyaj süngerini 2-3 kullanımda bir temizleyerek üzerinde küf ve bakteri oluşmasını önleyebilirsiniz.
- Makyaj süngerini nazik hareketlerle temizlemeye özen gösterin. Aksi takdirde süngeriniz kolayca parçalanabilir. Ayrıca süngeri sert şekilde çekerseniz de aynı sorunla karşılaşabilirsiniz.
- Sürekli nemli olan makyaj süngerini karanlık ve kapalı bir ortamda saklarsanız üzerinde küf oluşabilir. Bu nedenle süngeri kapalı bir çantada saklamak yerine açık ve hava alan bir ortamda bırakmalısınız.
- Eğr sünger üzerinde inatçı lekeler oluştuysa süngerinizi bir miktar temizleyici madde ve su karışımı olan bir kapta bir gece bırakabilir ve lekelerin yok olmasını sağlayabilirsiniz.
- Makyaj süngerini düzenli olarak temizleseniz dahi üç ayda bir değiştirmeye özen gösterin. Çünkü süngeriniz eskidikçe aynı performansı göstermeyecektir.
Makyaj Süngeri Nerede Saklanır?
Makyaj süngeri temizleme işleminden sonra makyaj süngerini saklamak için oksijensiz ve kapalı alanlar yerine açık ve havadar alanlar tercih edilmesi gerekiyor. Böylece ürün hava alarak daha iyi performans gösteriyor. Kapalı makyaj çantaları ve çekmeceler yerine ürünü makyaj masası üzerinde ve ışık alan bir ortamda muhafaza edebilir ve süngeri daha uzun süre kullanma şansı yakalayabilirsiniz.
Siz de yukarıdaki yöntemleri uygulayarak makyaj süngerlerinizi temizleyebilir ve makyaj uygulamalarında hijyenik bir kullanım deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca makyaj yaparken malzemeleri hangi sırayla cildinize uygulayacağınızı merak ediyorsanız Makyaj Malzemeleri Kullanım Sıralaması Rehberi içeriğini hemen okuyabilirsiniz.