0

Lavanta bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağ olan lavanta yağı genellikle geceleri kolay uykuya dalmayı sağlayan özelliğiyle bilinir. Fakat lavanta yağının aslında cilt üzerinde birçok faydasıvardır. Sivilceleri azaltma, cildi aydınlatmaya yardımcı olma ve cildi koruma ve birçok özelliğe daha sahip olan bu yağ güzellik uygulamalarında sık sık kullanılıyor.

Lavanta Yağı İle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?-1 - Saç Bakım Güzellik Lavanta Yağı İle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?-2 - Saç Bakım Güzellik

Lavanta yağının cilde faydaları

Serbest radikallere karşı korur: Bir antioksidan olan lavanta yağı cildi çevreden gelen faktörlere karşı korur. Serbest radikaller bağışıklık sisteminizi kapatabilir ve vücudunuza zarar verebilir. Lavanta yağı, hastalıkları önlemek ve tersine çevirmek için çalışabilen doğal bir antioksidandır. Yüzdeki ince çizgiler ve kırışıklıklardan da kısmen serbest radikaller sorumludur. Antioksidan özellikler sayesinde ince çizgilerin azalmasında da faydalı olabilir.

Cildi rahatlatır: Lavanta yağının mantar önleyici özelliklerinin olduğu ve iltihap önleyici etkiye sahip olabileceği de söyleniyor. Bu sayede cildi rahatlatmasıyla da biliniyor.

Sivilceleri iyileştirebilir: Antibakteriyel özellikleri ve antienflamatuar etkisi sayesinde sivilceleri önleyebilir. (*) Lavanta yağını sivilce için kullanmak istiyorsanız hindistan cevizi yağı veya başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltin ve yüzünüzü yıkadıktan sonra cildinize uygulayın.

Yaraları iyileştirebilir: Yağın ağrı kesici ve uyuşturucu etkisi iltihabı yatıştırmaya yardımcı olurken, içindeki beta-karyofillen de doğal bir iltihap önleyici görevi görebilir.(*) Bazı araştırmalar lavanta yağının cilt dokusunun iyileşmesini desteklediğini de gösteriyor. (*)

Enfeksiyonları önler: Bakteri ve mantar önleyici özellikleri sayesinde yaralanmalarda kapılan enfeksiyonları önleyebildiği söyleniyor. (*)

Cildi aydınlatır: Lavanta yağı, iltihabı azalttığı için cildin aydınlanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca koyu kahverengi lekeler ve kızarıklığı azaltmaya da yardımcı olur.

Böcek savar özellik taşır: Böcekler konusunda çifte görev gören lavanta yağı hem böcek kovucu görevi görür ve hem de ısırılmalardan sonra kaşıntıyı giderebilir. Birçok böcek kovucu sprey de lavanta yağı içerir.(*) Bir sprey şişesine su ve lavanta yağı ekleyerek dışarı çıkmadan önce üzerinize ve kıyafetlerinize püskürtebilirsiniz.

Lavanta Yağı İle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?-3 - Saç Bakım Güzellik Lavanta Yağı İle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?-4 - Saç Bakım Güzellik

Lavanta yağı nasıl kullanılır?

Lavanta yağını cildinize doğrudan uygulamak yerine taşıyıcı yağlar olan hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, aleo vera, jojoba yağı gibi yağlar ile seyreltmeniz gerekir. Bu yağları cilt tipinize uygun olacak şekilde seçmenizde fayda var.

Seyreltme oranı, kullanıma veya uygulama yöntemine ve özel cilt ihtiyaçlarınıza bağlı. Yani destekleyici olarak seçtiğiniz ikinci yağın özelliklerine bakmanızda ve o yağların da neye iyi geldiğini bilmenizde fayda var. Cildinizin hasarlı bir kısmına sürüyorsanız, elleriniz yerine daha temiz olan bir pamuklu çubuk kullanmak en iyisi. Tüm yüzünüze uygulayacaksanız yağı doğrudan ellerinizle masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Cildinize etkili bir bakım yapmak istiyosanız yağın içine E vitamini de dahil edebilirsiniz.

Yan etkileri var mı?

Genel olarak hassas bir cildiniz varsa, kokulu ürünlerden uzak durmak iyi olabilir. Aslında zararlı olduğu pek görülmemiş olan bu yağ her cilt tipi birbirinden farklı olduğu için sizin cildinizde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu sebepten cildinize uygulamadan önce kolunuzun iç bölgesine bir yama testi yaparak bu yağa alerjiniz olup olmadığından emin olun. Kolunuzun iç bölgesine birkaç damla lavanta yağı uygulayın ve 24 saat bekleyin. Kaşınma, karıncalanma, kızarıklık gibi durumlarda kullanmayın. Ayrıca devamlı kullanımda da bazı sorunlarla karşılaştığınızı düşünüyorsanız da kullanmaya ara verin ya da tamamen bırakın.

Göz kapağı derisi alerjenlere karşı çok hassas olma eğiliminde olduğundan, göz çevresinden ayrıca kaçınılması da öneriliyor ve hamileyseniz de bu süreçte kullanılmaması tavsiye ediliyor.

 

Lavanta yağının farklı kullanımını keşfetmek için videomuzu da izleyebilirsiniz.