0

Cildinizin herhangi bir yerinde oluşan kahverengi lekelere hiperpigmentasyon denir. Hiperpigmentasyon cildin bazı bölgelerinde normalden fazla melanin üretilmesiyle ortaya çıkar. Vücudumuzdaki melanin gözlere, cilde ve saçlara rengini veren renk hormonu olarak kabul edilir. Birçok sebep nedeniyle melanin artar ve ciltte, yüzde, sırtta kahverengi lekeler meydana gelebilir.

Ciltte kahverengi lekelerin semptomları

Ciltte rengi açık kahveden koyu kahverengiye kadar değişebilen büyük ya da küçük lekeler olabilir. Bu lekelerin renklerinin açık ya da koyu olması cilt tonuyla da alakalı olabilir. En yaygın olarak, eller, yüz, omuz ve sırt bölgelerinde görülür. 6-12 ayda kaybolabileceği gibi daha uzun süre kalıcı da olabilirler.

Bu renk değişikliklerinin oluşmasının ve melaninin fazla üretilmesinin de sebepleri var.

Ciltte Neden Kahverengi Lekeler Olur?-1 - Saç Bakım Güzellik Ciltte Neden Kahverengi Lekeler Olur?-2 - Saç Bakım Güzellik

Ciltte kahverengi lekelerin sebepleri

Güneş: Güneşin zararlı ışınları cilt için oldukça tehlikelidir. Bu UVA ve UVB ışınları yaşlanma faktörlerini hızlandırırken aynı zamanda hiperpigmentasyona sebep olan kahverengi lekelerin oluşmasının de sebeplerinden sayılır. Yukarıda bahsettiğimiz el, sırt, yüz ve omuz gibi bölgelerde fazla görülmesinin nedeni de bu bölgelerin daha fazla güneşe maruz kalması olarak kabul ediliyor.

Hormonlar: Melazma, küçük cilt lekelerine yol açan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, özellikle hamilelik döneminde kadınlarda daha yaygındır. Yapılan araştırmalarda hormonların melazmayı etkilediği bulunmuş. (*)

İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar cilt pigmentasyonunu artırabilir ve koyu lekelere neden olabilir. Kullandığınız ilaçlardan sonra kahverengi lekelerinizin arttığını düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Tahriş: Kullandığınız yanlış ürünler, cilde sert davranma gibi etkilerin sonucunda da cilt lekeleri oluşabilir.

Yara: Bir böcek ısırması, yanma veya kesikler iyileştikten sonra koyu lekeler kalabilir. Tabii, bunlar zamanla kaybolabilir.

İltihap: Egzama, sedef hastalığı, akne gibi çeşitli nedenlerle iltihaplanma meydana gelebilir. Ciltte iltihaplanmalar sonrasında da koyu lekeler oluşabilir.

Ciltte Neden Kahverengi Lekeler Olur?-3 - Saç Bakım Güzellik Ciltte Neden Kahverengi Lekeler Olur?-4 - Saç Bakım Güzellik

Ciltte kahverengi lekelerin tedavi yöntemleri

Koyu cilt lekeleri genellikle tedavi gerektirmez fakat dermatologlar bu gibi durumlar için bazı klinik tedavileri de öneriyor.

Lazer Tedavisi: Bu cilt sorunu için genellikle yoğun darbeli bir ışık lazeri tedavisi kullanılır. Işık melanini hedef alır ve koyu lekeleri kırar.

Mikrodermabrazyon: Mikrodermabrazyon sırasında dermatolog, cildin dış tabakası için aşındırıcı bir yüzeye sahip özel bir cihaz kullanır. Bu tedavi, lekelerin azalmasına yardımcı olabilecek kolajenin artışını teşvik eder.

Kimyasal peeling: Kimyasal bir peeling işlemi, cilde, yüzeyi pul pul dökerek yeni cilt büyümesine yol açan bir solüsyonun uygulanmasını içerir. Derideki koyu lekeler leke kremi ile kademeli olarak solabilir.

Tüm bu uygulamalar bir dermatolog önerisiyle ve onun takibinde yapılması gerekir.

Doğal yöntemler: Doğal yağların ve bitkilerin cilt ve saç üzerindeki etkileri malum. Kanıtlanmış bilimsel verilere ulaşılmasa da kullanıcı deneyimleri ile bu doğal ürünleri güzellik rutinimize dahil ediyoruz. Yapılan bir araştırmada cilde uygulanan aloe vera jelin melazmayı azaltmaya yardımcı olabileceği de bulunmuş. (*) Tabii bunun dışında cilt lekelerinin tedavisi için önerilen herhangi bir doğal yağ bulunmuyor. Ancak, düzenli bakım ve bu faydalı yağların kullanımı ile bu lekelerin oluşmasını engellemek de mümkün.

Konu cilt beyazlatma, leke açma olduğunda popüler olan doğal içeriklerden biri de zerdeçal. Zerdeçal maskesi ne işe yarar, nasıl yapılır; öğrenmek için yazımızı inceleyin. 

Ciltte Neden Kahverengi Lekeler Olur?-5 - Saç Bakım Güzellik Ciltte Neden Kahverengi Lekeler Olur?-6 - Saç Bakım Güzellik

Yüzde kahverengi lekeleri engellemek için dikkat etmeniz gerekenler

Öncelikle dikkat etmeniz gereken en hassas konunun güneşten korunmak olduğunu söyleyelim.

  • Gökyüzünde güneş olmasa bile her gün en az 30 SPF'li bir güneş kremi kullanın .
  • Cildi daha fazla korumak için geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü takın.
  • Güneşin en güçlü olduğu zaman 10: 00-16: 00 arasında güneşten kaçının.

Doğru makyaj ile cilt lekerinin görünümünü hafifletebilirsiniz. Ayrıca enflamasyona yol açabilecek sivilce gibi cilt rahatsızlıklarını engellemek de önemli. Bunun en kolay çözümü de düzenli ve doğru yapılan bir cilt bakımdan geçiyor.

Temizleme, arındırma, nemlendirme gibi aşamaları atlamadığınız cilt bakımları yapmayı ihmal etmeyin. Daha detaylı bilgiye Bebek Gibi Bir Cilt İçin Sivilce İzlerini Yok Etme Yolları yazımızdan da ulaşabilirsiniz.

Sırtta kahverengi lekeleri engelemek için dikkat etmeniz gerekenler

Kahverengi lekelerin en çok görüldüğü yerlerden bir diğeri de şüphesiz sırt. Eğer sırtınızda kahverengi lekeler varsa, özellikle yaz mevsiminde güneşten kendinizi korumaya çok dikkat etmelisiniz. Sırt dekolteli kıyafetler giydiğinizde mutlaka güneş koruyucu kreminizi sırtınıza ve hatta göğsünüze de uygulayın.

Ayrıca eğer sık sık solaryuma giriyorsanız, bir süre solaryum seanslarınıza da ara verebilirsiniz. Özellikle cildinizde kahverengi lekeler dışında, benler ve çiller fazla ise, vücudunuzu ve cildinizi güneşten korumaya ekstra özen göstermeniz gerektiğini de unutmamalısınız.