Sivilce, sıkça karşılaşılan bir cilt sorunudur. Ciltteki yağ bezeleri içindeki yağ dokusunun artmasıyla oluşan sivilce, cilt üzerinde hoş olmayan bir görünüme neden olur. Bunun sebebi ise deri gözeneklerinin tıkanması sonucu ciltte iltihaplı bir görünüm meydana gelmesidir. Sivilce sorunu yaşayan birçok kişi sivilce patlatma yöntemi ile sivilceli cilt görünümünden kurtulmak ister. Ancak akne patlatma uzmanlar tarafından doğru bulunmayan bir hamledir. Peki, sivilcenin içinden çıkan sıvı nedir ve sivilce patlatmak zararlı mı? Bu yazımızda sivilce ile ilgili öğrenmek istediğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
Sivilce Neden Oluşur?
Sivilce içinde iltihap bulunan dokulardan oluşur. Cilt tarafından üretilen çeşitli iltihap türleri sivilce içerisinde yer alabilir. Akne de denilen sivilce vücuttaki hormonal değişimler sebebiyle meydana gelebilir. Özellikle ergenlik döneminde hormonal değişimler aktif olarak gerçekleştiğinden en çok bu dönemde sivilce sorunu ile karşılaşılır. Sivilceler ciltte istenmeyen bir görünüme neden olduğu için bu sorunu yaşayan birçok kişi iltihaplı sivilce patlatma yöntemine başvurur. Oysa akne patlatma, cilde zararları olan bir müdahaledir ve bazı durumlarda farklı sorunları beraberinde getirebilir. Eğer sorunlu bir cildiniz varsa cilt dokusunu iyileştirme yolları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sivilce Patlatmak Zararlı mı?
Uzmanlara göre sivilce patlatma, ciltte başka hasarlara neden olabileceği için doğru bir eylem değildir. Özellikle iltihap için önlem almadan sivilce patlatmak, ciltte sorunlara yol açma riskine sahiptir. Sivilce patlatmanın zararları arasında cilt lekeleri ve cilt yüzeyinde deformasyon oluşumu riski sayılabilir. Cilt dokusunun zarar görmesi ise ileriki yaşlarda ciltte sorun yaşanmasına zemin hazırlayabilir.
Kör sivilce patlatma veya kistik sivilce patlatma ise cilt yüzeyinde çok daha ciddi ve uzun süreli sonuçlar doğurabilir. Bu tip durumlar ciltte daha fazla akne oluşumuna da yol açma potansiyeli taşır. Sivilce sıkma sonucu cilt dokusu daha alta doğru kayar ve deride leke, morluk gibi istenmeyen etkiler görülebilir.
Sivilce patlatma işlemindeki bir diğer risk ise sivilce içindeki iltihaplı sıvının kana geçme ihtimalidir. Özellikle göz, ağız ve burun gibi bölgelerde oluşan aknelerin patlatılması iltihaplı sıvının cilt dokusu altındaki toplardamar ve kılcal damarlara ulaşmasına sebep olabilir. Bu durum nadiren de olsa ciddi sonuçlara yol açabilir.
Sivilce çıkan bölgelerden biri de kulaklardır. Buradaki sivilceler diğer bölgelere kıyasla daha acı verici olabilir. Kulak içi sivilce patlatma işlemi yerine bu bölgedeki sivilcenin üzerine kulak çubuğu ile bir miktar çay ağacı yağı sürebilir, bu yağın iltihaplı görünümü ve kızarıklığı yatıştırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. “Sivilce kızarıklığı en çabuk nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz.
Sivilce Patlatma Yerine Ne Yapılmalı?
Sivilce patlatma işlemi yerine akne bulunan bölgeleri her gün düzenli olarak temizleyebilir ve sivilce oluşumunu azaltabilirsiniz. Akneli bölgenin üzerini kapatmamak ve cildin nefes almasını sağlamak önemlidir. Ayrıca yağlı ve baharatlı besinlerden uzak durmak ve daha sağlıklı beslenmek de sivilce oluşumunun azaltmasına yardım eder.
Eğer sivilce probleminiz çok fazlaysa o halde uzman bir dermatologdan yardım alarak bu sorunla etkili biçimde mücadele edebilirsiniz. Cildinizi her gün nazikçe temizlemek için Dove Beauty Cream Bar Micellar sabunu kullanabilirsiniz. Hassas ciltleri etkin şekilde temizleyen ve nemlendiren ürünü günlük yüz bakım rutininizin bir parçası haline getirebilir, cildinizi kir ve yağdan arındırarak sivilce oluşumunu önleyebilirsiniz.