Saçlar birçok nedenden ötürü seyrekleşip zamanla dökülebilir. Bu dökülmelerin en büyük nedeni aslında genetik faktörler olarak kabul edilir. Yani ailenizde seyrek saçlara sahip, saçları dökülen biri varsa bu genetik kodların size aktarılması sizin de saçlarınızda dökülmelere neden olabilir. Saç bakımları her ne kadar saçları güçlendirse ve gürleştirse de saç tamamen döküldükten sonra doğal yollarla yeni saçların çıkması pek mümkün olmayabilir. Bu noktada son yıllarda oldukça popüler olan saç ekim işlemini düşünüyor olabilirsiniz. Özellikle ülkemizde alanında son derece başarılı doktorların olması bu işlemi daha da popüler hale getirmiş durumda.
Erkeklerin en çok tercih ettiği saç ekimi hakkında tüm detayları sizin için araştırdık. Yazımızı okumaya devam edin.
Saç ekimi nedir?
Saç dökülmesi ya da saç seyrelmesi problemi yaşayanlara yapılan profesyonel bir uygulama olan saç ekimi kellik ile mücadelenin kalıcı bir çözümüdür. Saç yukarıda da bahsettiğimiz gibi genellikle genetik durumlar nedeniyle dökülür fakat istisnai olarak farklı sebepleri de bulunabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanı travmatik durumlar, aşırı üzüntü ve strestir. Bunun yanında bazı hastalıklar, uzun süreli kullanılan ilaçlar ve yaş alma da saç dökülmesini ortaya çıkarır.
Saç kökleri aktif olarak çalışmadığı durumda o köklerden bir daha saç çıkmaz. Saç ekiminde cerrahi işlem ve iğneler ile bu saç köklerine canlı kökler enjekte edilir. Saç ekimi işlemi kişiye göre planlanır ve kişinin kendi canlı kökleri kullanılır. Herkeste genellikle mutlaka canlı saç kökleri bulunur. Özellikle kulak üsteleri ve ense tarafında bulunan bu canlı saç kökleri toplanır ve ölü köklerin olduğu bölgelere enjekte edilir. Cerrahi işlemler yapıldığı için ve iğneleme kullanıldığı için tamamen steril bir ortamda profesyoneller tarafından yapılması oldukça önemlidir.
Ayrıca bu işlem sadece saça değil, aynı şekilde dökülmenin yaşandığı sakal ve bıyık gibi bölgelere de yapılabilir. Fakat şu an için bu işlemler saç kadar popüler değildir.
Saç ekimi nasıl yapılır?
Canlı saç kökleriniz belirlendikten sonra doktorunuz operasyona uygun olup olmadığınızı tespit eder. Ardından operasyon için tarih belirlenir.
- Doktorunuzun çalışma stiline bağlı olarak tıraşlı ya da tıraşsız olarak işlem yapılabilir.
- Genellikle lokal anestezi ile yani sadece işlem yapılacak bölgenin uyuşturulması ile saç ekimi yapılır. Fakat bazı hastalar isteğe bağlı genel anestezi de alabilir.
- İşleme canlı saç köklerinizin mikro aletler ile toplanması ile başlanır.
- Ekim yapılacak alanlara kanallar açılır ardından toplanan kökler bu kanallara enjekte edilir.
- Ortalama 5-7 saat arası süren bir operasyondur.
Saç ekimi sonuç veriyor mu?
Saç ekiminden sonra saç derisi iyileşmeye başlayınca ekilen saçlarda da dökülmeler görülür. Bu dökülme işlemi ortalama 1 hafta içerisinde gerçekleşir. Bu durumla karşılaştığınızda endişelenmemelisiniz. Dökülmeden sonra 2-3 ay içinde yeni saçlarınız çıkmaya başlayacaktır. Bu süreçte doktorunuz sizi birkaç defa görmek isteyebilir. Saçlarınız çıktıktan sonra da belirli aralıklarla dökülmeler ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada yeni bir işlem yapılması gerekebilir.
Ekilen saçların yüzde kaçı çıkar?
Bu durum aslında herkeste farklı şekilde ilerler. Fakat ortalamaya baktığınızda dökülen saçların ardından yeni çıkan saçlar 4-5 ayda %50’lik bir seviyeye ulaşır. Ardından büyüme belli süre içinde devam eder. Özellikle saçın tepeleri kenarlara göre daha geç çıkabilir. Bu bölgenin tamamen istenen seviyeye ulaşması 1 yılı bulabilir. 1 yılın sonunda saçlarınız istediğiniz seviyeye gelebilir. 1 yılın sonunda doğal olmayan bir görünüm ortaya çıkarsa ya da başın farklı bölgelerinde farklı uzunlukta saçlar görülürse doktorunuz işlemi tekrarlayabilir.
Saç ekimi başarısız olur mu?
Bu durum genellikle doktora ve saç köklerinizin yapısına bağlı olarak gösterilse de şuana kadar yapılan operasyonlar %90 oranında başarıya ulaşmıştır.
Saç ekim yaşı kaç olmalı?
Saç ekimi genellikle 20 yaş ve üzeri için uygun kabul edilir. 20-65 yaş arası herkes doktor kontrolünden geçerek saç ekimine uygun bulunduktan sonra bu işlemi yaptırabilir. Fakat 20 yaşından küçüklere genellikle bu işlem önerilmez. Zaten saçlar bu yaştan önce tam olarak dökülmediği için dökülme durumunun iyi anlaşılması ve tespit edilmesi gerekir. Ayrıca saç ekiminden önce başınızda olan canlı saç köklerinin tespit edilmesi de gerekecektir. Yeterli canlı saç kökünüz olduğunun tespit edilmesi ardından ekim işlemi yapılabilir.