0

Bir yağ bezesi veya lipom, genelde cildinizle alttaki kas arasında uzanan iyi huylu bir yağ dokusu yığınıdır. Vücudunuzda herhangi bir yumru olduğunu fark etmek korkutucu olsa da lipomlar büyük olasılıkla zararsızdır. Elbette yine de güvenli kabul edilmeleri için mutlaka doktorunuz tarafından kontrol edilmeleri gerekir.

Eğer vücudunuzda bir yağ bezesi bulduysanız, yalnız değilsiniz. Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi’ne göre lipomlar, yetişkinlerde bulunan en yaygın yumuşak doku tümörleri (*). Ayrıca birden fazla lipom olması da mümkün ve erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla ortaya çıkma olasılıkları var.

Yağ bezesi nedir, kısaca açıkladık. Peki yağ bezesi nasıl geçer? Daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur?-1 - Saç Bakım Güzellik Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur?-2 - Saç Bakım Güzellik

Yağ bezesi nedir?

Yağ bezesi (lipom), cildin altında yavaş yavaş gelişen ve kanserli olmayan, yağlı doku büyümeleri olarak tanımlanabilir. Ulusal Sağlık Servisi NHS’ye göre, nadiren zararlıdır ve tipik olarak tedavi gerektirmez (*). Her yaştan insan lipom geliştirebilir, ancak Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi’ne göre 40-60 yaşları arasındaysanız bu durumu yaşamanız daha olası (*).

Yağ bezeleri, özetle son derece yaygın. Hatta her 1000 kişiden 1’i yaşamı boyunca mutlaka bir lipom geliştiriyor (*). Cildinizde herhangi bir değişiklik veya bir yumru fark ederseniz mutlaka doktorunuzu ziyaret edin. Bir lipom nadiren de olsa bir kanser türü olan liposarkoma çok benzeyebilir.

Yağ bezesi belirtileri nelerdir?

Yağ bezesi genellikle birkaç belirtiyle kendisini gösterir. Yağ bezesi belirtilerini kısaca şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Dokunduğunuzda yumrunun yumuşak hissedilmesi,
  • Parmağınızla yumruyu hareket ettirebilmeniz,
  • Derinin hemen altında olması,
  • Yavaş büyümesi.

Yağ bezesi neden olur?

Uzmanlar, yağ bezesi neden olur, tam olarak bilmiyorlar. Ancak bazıları bunun fiziksel bir travmaya yanıt olduğunu düşünüyor (*). Diğerleri lipomun zaten var olduğu ve yaralanma nedeniyle de ortaya çıktığı fikrinde.

Yağ bezesi için bazı olası risk faktörleri ise şu şekilde:

  • Egzersiz eksikliği: Çoğu durumda olduğu gibi, fiziksel olarak aktif olmak da sizi yağ bezelerine karşı koruyabilir. Bazı uzmanlar, lipomların aktif olmayan kişilerde daha sık meydana geldiğini düşünmekte.
  • Genetik: Lipomlar genelde ailesinde lipom öyküsü olan kişilerde görülür, bu nedenle genler bu noktada rol oynuyor olabilir.
  • Yaş: Lipomlar herkeste gelişebilse de 40-60 yaş arasındaki orta yaşlı yetişkinlerde görülme olasılığı daha yüksek.
  • Belirli tıbbi durumlar: Bir kişi Gardner sendromu, adiposis dolorosa, ailesel çoklu lipomatozis veya Madelung hastalığı gibi koşullara sahipse bir veya daha fazla lipom geliştirebilir.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur?-3 - Saç Bakım Güzellik Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur?-4 - Saç Bakım Güzellik

Yağ bezesi nasıl geçer?

Gelelim asıl merak edilen soruya: Yağ bezesi nasıl geçer? Lipomlar genellikle zararsızdır, bu nedenle çoğu insanın onlardan kurtulmak için ameliyat olması gerekmez. Bununla birlikte aşağıdaki özelliklere sahip bir lipomunuz varsa ameliyatla aldırmak isteyebilirsiniz:

  • Kanserli ise
  • Büyük veya hızlı büyüyorsa
  • Ağrı ve rahatsızlık gibi semptomlara neden oluyorsa
  • Normal vücut fonksiyonlarına müdahale ediyorsa
  • Kozmetik nedenlerle sıkıntıya neden oluyorsa
  • Doktorunuz, başka bir tümör tipinden ziyade onun bir lipom olduğunu doğrulayamıyorsa

Bu durumlardan herhangi biri veya daha fazlası mevcutsa doktorunuz yağ bezesini cerrahi olarak çıkarabilir. Bunun için kullanılan bir yöntem, deride küçük bir kesik açmak ve lipomu sıkmaktır. Kişi işlem sırasında genellikle lokal anestezi altındadır ve aynı gün evine geri dönebilir. Daha büyük lipomların çıkarılması için ise daha önemli bir kesi yapılması gerekebilir. Liposuction ile bazı lipomların alınması da mümkündür. Bunu yapmak için, doktorun yumruyu kesmesi ve insizyondan ince, içi boş bir tüp yerleştirmesi gerekecektir. Daha sonra, yağ hücrelerinin kütlesini vücuttan emmek için tüpü kullanır. Ameliyattan sonra doktor genellikle lipomu analiz için bir laboratuvara gönderir. Bu tür operasyonlar genellikle yara iyileştikten sonra sadece küçük bir iz bırakır.

Söz konusu lipom tedavisi olduğunda, bunun tipik şekilde bir olumsuz sağlık sorununa neden olmadığını hatırlatalım. Eğer sizi rahatsız ediyorsa elbette dermatoloğunuza başvurarak tedavi olabilirsiniz. Doktorunuz lipomun boyutu, sayısı ve ağrılı olup olmadığına göre sizin için doğru tedaviyi uygulayabilir. Lipomun cerrahi olarak çıkarılması dışında, etkilenen bölgede steroid enjeksiyonları da kullanılabilir. Bu tedavi, lipomu küçültebilir ancak tamamen ortadan kaldırmaz.

Yağ bezesi sıkılır mı?

Lipomların, iyi huylu tümörler olduğunu söyledik. Bu, onun vücuda yayılma şansı olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, doktorunuz lipomun gelişimini izlemek isteyebilir.

Çoğu kişi, yağ bezesi nasıl geçer evde tedavi yöntemleri uygulanır mı, merak ediyor. Kendi kendine bakım yaparak bir lipomun boyutunu küçültemezsiniz. Sıcak kompresler diğer cilt topakları için işe yarayabilir ama yağ hücresi topluluğu oldukları için lipomlar için yararlı olmaz. Ayrıca yağ bezesini sıkmaya çalışmak da enfeksiyonlara neden olabileceği için durumu kötüleştirebilir.

Eğer bir lipomdan kurtulma konusunda herhangi bir endişeniz varsa, tedavi için mutlaka bir sağlık uzmanı ile görüşün.

Ayrıca akne ve fungal akne sorunları hakkında daha fazlasını keşfetmek için ilgili yazılarımızı inceleyebilirsiniz.