0

Tükçeye yağ çekme olarak çevrilen oil pulling geleneksel ayurvedik bir ağız temizleme tedavi yöntemidir. Ağızda yağ çekme de denilen bu ritüelde sadece ağzınız değil tüm bedeniniz temizlenir ve arınır. Toksinleri bedenden uzaklaştırmak için alternatif bir teknik olduğuna inanılan oil pulling ne işe yarar sizler için araştırdık. Ağız sağlığı ile genel sağlık arasındaki bağlantı nedir diye merak ediyorsanız okumaya devam edin.

 

 

Oil Pulling (Yağ Çekme) Nedir?

Ağza belli bir miktar organik yağ alarak çalkalamak, yağı bir süre bekletmek ve ardından da dil sıyırıcı / temizleyici denen bir aletle dili temizlemek olarak tanımlanan oil pulling yararları bakımından son yıllarda sıklıkla tercih edilir. Hindistan’da ortaya çıkmış eski bir arınma sistemi olan ayurveda oil pulling ve dil sıyırma uygulamasının çıkış noktasıdır. Ayurveda felsefesinde kabaca beden ruh ve zihnin bir bütün olduğundan bahsedilir ve en önemli kıstasın da denge unsuru olduğuna değinilir. Hastalıkların ortaya çıkmaması için de zaman zaman bozulan dengenin yeniden sağlanması gerektiğine inanılır. Bu dengeleme ritüellerinin başında da sindirimin başladığı yer olan ağız gelir. O yüzden de oil pulling yöntemi yıllardır son derece özenle uygulanır.

Oil Pulling (Yağ Çekme) Faydaları Nelerdir?

Oil pulling ne demek konusunu açıkladıktan sonra sıra geldi bu kadim yöntemin faydalarına… Birinci görevi ağız hijyenini korumak olan oil pulling ağız kokusu sorunu için de iyi bir çözümdür. Ayrıca diğer faydaları da insan sağlığı için son derece kayda değerdir diyebiliriz.

  • Yağ çekme, tüm bedenin sağlığını koruması konusunda önemli bir destekçidir. Ağızda oluşan bakteriler ve kötü huylu organizmaların iç organlara ulaşmasını engeller.
  • Kalp ve dolaşım sistemi üzerinde önemli işlevleri vardır. Vücudun normal işleyişini sürdürmesine yardımcı olur.
  • Ağzınızda sık sık çıkan yaralardan şikayetçiyseniz, oil pulling ile bu dertten kurtulabilirsiniz.
  • Bağışıklığı güçlendirme özelliği sayesinde kronik baş ağrısı, sinüzit veya migren gibi hastalıkların tedavisinde rol oynar.
  • Dişinizde çürükler varsa ya da diş eti kanaması, tartar gibi sorunlar yaşıyorsanız oil pulling bu gibi sorunları da yok eder. Üstelik diş beyazlatma konusunda da başarılıdır.
  • Düzenli olarak oil pulling yaptığınızda; böbrek rahatsızlıkları, stres, uykusuzluk, diyabet, egzama sorunlarına veda edebilirsiniz.

 

 

Oil Pulling Nasıl Yapılır?

Gelelim yağ çekme uygulamasının yapılışına… Sabah uyanır uyanmaz yapmanız gereken bu işlemde organik Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar yağ temizleme için yeterli olacaktır. Bundan sonra, yağı yutmadan ya da gargara yapmadan ağzınızda dolaştırmanız gerekir. 15 dakika kadar ağzınızın içinde yağı çalkalarsanız maksimum faydayı sağlarsınız. İşlem bittiğinde yağı yutmamalı, aksine tükürmelisiniz ve ardından dil temizleyici aletle dilinizi arkadan öne olacak şekilde temizlemelisiniz. Son olarak diş bakımı aşamasına geçebilirsiniz; rutin olarak yaptığınız şekilde diş macunu ve fırçası ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Oil Pulling Hangi Yağlarla Yapılır?

Hindistan cevizi yağı ile oil pulling en popüler yöntem olsa da farklı yağlardan da yararlanmanız mümkündür. Alternatif yağlar arasında zeytinyağı, susam yağı ve ayçiçek yağı bulunur. Hindistan cevizi yağı ağız kokusu sorununu da ortadan kaldırdığı için diğer yağlar içinden sıyrılır. Ayrıca katı formu sebebiyle uygulama kolaylığı da sunar.

 

 

Oil Pulling Ne Zaman Yapılır?

Geleneksel yöntemi incelediğinizde sabah kalkar kalkmaz uygulandığını göreceksiniz ancak günlük alışkanlıklarınızı değerlendirerek bu ritüeli gün bitimine de alabilirsiniz. Gece yatmadan önce, dişinizi fırçalamadan yağ çekme yapabilirsiniz. Böylece ağız içi bakterilerinizden kurtulacak ve hem kaliteli bir uyku uyuyacak hem de ertesi güne zinde bir başlangıç yapacaksınız.

 

 

Oil Pulling İle İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler

Herhangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmayan bu kadim yöntemle ilgili bazı püf noktaları hakim olmak işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Mümkünse oil pulling işleminden sonra bir müddet (yarım saat kadar örneğin) yemek yememeli veya bir şeyler içmemelisiniz. Böylece olumlu etkilerini daha net deneyimleyebilirsiniz.
  • Ağzınıza aldığınız ve ağzınızda gezdirdiğiniz yağı yutmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü eğer yutarsanız ağzınızda biriken bakterileri midenize ve diğer sistemlere iletmiş olursunuz.
  • Nadiren de olsa ağızda ve boğazda kuruluk görülebilir. Bunun için oil pulling uygulaması sıklığını yeniden değerlendirebilirsiniz.
  • Eğer yağı yutarsanız ishal problemi yaşayabilirsiniz. Ayrıca mide bulantısı ve kusma da yine karşılaşabileceğiniz sorunlar arasında yer alır.
  • Yağı ağzınızda uzun süre tutacağınız için zaman zaman çene kasılmaları görülebilir. Bu geçici bir durumdur.
  • Düzenli olarak oil pulling yaptığınızda grip semptomlarını andıran belirtiler yaşamanız olasıdır. Bağışıklık sistemi harekete geçtiği için bu da gayet normal karşılanır. Ancak yaşantınızı etkilediğini ve semptomların aşırı olduğunu düşünüyorsanız doktora danışabilir ya da yağ çekme işlemine bir süre ara verebilirsiniz.

 

Ağız ve damak sağlığına önemli katkılar sunan oil pulling (yağ çekme) işlemini siz de kişisel bakım uygulamalarınız arasına alarak daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. %100 doğal koruyucu ve tamamlayıcı bu geleneksel uygulama sizi her zamankinden çok daha iyi hissettirecek. Ağız sağlığı konusunda daha fazla bilgi edinmek için bizi takip etmeye devam