0

Saçlar çeşitli nedenlerden ötürü zaman içinde dökülerek seyrekleşebilir. Bunun en büyük etkileri arasında genetik faktörler yer alsa da stres, bazı hastalıklar, hormonal durumlar, ani yaşanan travmalar da saç dökülmesini etkileyen faktörler arasındadır.

Tabii bir de yanlış ürün kullanmak ve bakımlarını aksatmak da geçici dökülmelere neden olabilir. Bu dökülmeler genellikle iyi bir bakım rutini edindiğinizde ortadan kaybolsa da, hastalık ya da genetik durumlarda farklı yollar izlemeniz gerekebilir. Bu noktada çoğu kişinin tercih ettiği saç prp’yi denemeye ne dersiniz? Eğer daha önce hiç duymadıysanız saç prp nedir, nasıl yapılır, dökülmeleri önler mi, saç çıkarır mı gibi birçok sorunun cevabını sizin için araştırdık. Yazımızı okumaya devam edin.

Saç PRP Nedir? Saç PRP Tedavisinin Faydaları -1 - Saç Bakım Güzellik Saç PRP Nedir? Saç PRP Tedavisinin Faydaları -2 - Saç Bakım Güzellik

Saç prp nedir?

Prp, kişinin kendi kanının kullanıldığı bir işlemdir. Tıp dilinde, Trombosit bakımından zengin plazma tedavisi olarak da bilinir. Kişiden alınan kanın bazı işlemlerden geçirilmesinin ardından, gerekli vücut dokularına enjeksiyon edilmesi ile uygulanan bir tedavidir. Sadece saçlara değil aynı zamanda cilde de yapılan bir uygulamadır. Bu sayede daha canlı daha parlak ve daha genç bir cilde sahip olmak hedeflenir. PRP Saç uygulaması ise seyrek ya da dökülen saçlara sahip kişilerin, saçlarının tekrardan sağlıklı ve güçlü hale gelmesini hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Bu uygulamada temel amaç saç derisini beslemek ve güçlendirmektir.

Saç prp nasıl yapılır?

Kendi kanınız kullanıldığı için işleme başlamadan önce sizden kan alınır. Bu kan miktarı genellikle 10 cc kadardır. Ardından alınan kan 10 dakika kadar santrifüje denilen bir laboratuvar aletine yerleştirilir. Bu alet dönerek plazmayı kırmızı kan hücrelerinden ayırır. Ayrılan özel bir plazma kısmı (trombosit açısından zengin plazma) daha sonra mikro iğneleneler ile saç derisine enjekte edilir.

Acısız olduğu söylenen bu işlem genellikle 30-35 dakika kadar sürer.

Saç PRP Nedir? Saç PRP Tedavisinin Faydaları -3 - Saç Bakım Güzellik Saç PRP Nedir? Saç PRP Tedavisinin Faydaları -4 - Saç Bakım Güzellik

Saç prp faydaları

Prp saçlarınızın güçlenmesine ve canlanmasına birçok fayda sağlar. Yıpranmış saçlarınızı canlandırır. Saç derinizin sağlıklı olması saç tellerinizin parlamasından daha hızlı uzamasına kadar birçok fayda sağlar. Geçelim prp’nin faydalarının detaylarına;

  • İncelmiş ve güçsüzleşen saç tellerini onarır.
  • Saç köklerini kalınlaştırır.
  • Saç uzamasına yardımcı olur.
  • Saç dokusunu onarır.
  • Yıpranmış saçların zaman içinde canlanmasını sağlar.
  • Saç folikülü canlılığını arttırır.
  • Saçı dökülmelere karşı korur.

Prp saç çıkarır mı?

Prp genellikle, uzamayan, güçsüzleşen ve dökülme yaşayan saçlar için uygundur ve saç çıkartmaz. Saç çıkartmak için uygulanan işlem saç ekimidir. Prp zaten sağlıklı olan saç köklerini güçlendirmek için uygulanan bir işlemdir. Saç çıkmayan bölgelerde sağlıklı saç kökü bulunmaz ve saç ekimi ile o bölgelere sağlıklı saç kökleri enjekte edilir. Bu yüzden eğer saç derinizde dökülmüş ve açılmış bir bölge varsa prp yaptırmadan önce o bölgede olan köklerin canlı olduğundan emin olmanız gerekir.

Saç prp kaç seansta yapılır?

PRP uygulaması, 2-4 haftalık bir süre boyunca 3 ya da 5 seans (kişinin saçlarının durumuna göre) şeklinde uygulanması önerilen bir işlemdir. Tek seansın yeterli olmadığı ve 3 seansın ardından olumlu sonuçlar ortaya çıktığı söylenir.

Saça prp etkisini ne zaman gösterir?

PRP uygulamasında, yapılan işlem sonrası etkiler hemen kendini göstermeye başlasa da tedavinin yarattığı asıl etki, uygulamadan 3-4 hafta sonra görülebilir. Bu süreçte zaten yukarıda bahsettiğimiz gibi ikinci hatta üçüncü bir seansa da ihtiyaç duyulabilir.

Saç PRP Nedir? Saç PRP Tedavisinin Faydaları -5 - Saç Bakım Güzellik Saç PRP Nedir? Saç PRP Tedavisinin Faydaları -6 - Saç Bakım Güzellik

Saça prp kimler için uygundur?

Saç dökülmesi yaşayan fakat saç kökleri sağlıklı olan kişiler bu uygulama için uygundur. Eğer saç kökleriniz artık etkisini kaybettiyse onu canlandırmak için saç ekimi yapılması gerekebilir. Saç ekiminde canlı kökler alınarak ölü köklere enjekte edildiği için genel bir canlandırma yapılır. Fakat prp sağlıklı köklerin güçlenmesini sağlar. Prp genellikle seyrek saçlara da uygulanabilir fakat tamamen dökülen saçlar için genellikle önerilmez. Ayrıca ne kadar erken başlarsanız olumlu sonuçlar ile karşılaşmanız da o kadar erken olur.

Saç prp öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Her ne kadar cerrahi bir işlem olarak kabul edilmese de prp öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Öncelikle prp yaptırmadan öncesinden bahsedelim.

  • Kan sulandırıcı ilaçları 2 hafta öncesinden bırakmanız gerekir. Tabii doktorunuzun kontrolü olmadan ilaç başlayıp bırakmamalısınız.
  • Aşırı güneş ve yüksek ısıdan uzak durmalısınız.
  • 3 gün öncesinden alkol tüketimini bırakmalısınız.
  • Tütün kullanımı bu gibi durumlarda iyileşme süresini azalttığı için sigarayı bırakmayı düşünebilirsiniz. Ya da azaltmalısınız.
  • Prp yaptırmadan 6-7 saat önce aç olmalısınız.

Ayrıca doktorunuz da daha detaylı olarak yapmanız gerekenleri kontrole gittiğinizde size söyleyecektir. Gelelim işlem sonrası yapmanız gerekenlere;

  • Prp sonrası 3-4 saat saçlarınıza su değdirmemelisiniz.
  • gün ısı ile şekillendirici aletler kullanmamalısınız.
  • Başınızda şişlik hissederseniz 4 saatin ardından buz koyabilirsiniz.
  • 2 gün boyunca hamam, sauna ve buhar odasına girmemelisiniz.
  • 3 gün alkol ve sigara tüketiminizi sınırlandırmalısınız.

Son olarak saç dökülmesi problemi ile mücadele ediyorsanız ve henüz prp yaptırmaktan emin olamıyorsanız. Saç bakım rutinini, beslenme ve uyku saatlerinizi düzenlemeyi de deneyebilirsiniz.

Ve tabii bu probleme uygun bir şampuanı da saç bakım rutininiz arasına dahil etmenizde fayda var. Erkekler için Clear Men Saç Dökülmesine Karşı Şampuan, Kadınlar için ise Clear Women Saç Dökülmesine Karşı Besleyici Şampuan kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca Saç Dökülmesi ve Testosteron İlişkisi, Erkek Seyrek Saç Modelleri ve Saç Kazıtmanın Faydaları yazılarımız da ilginizi çekebilir.