0

Diş çürükleri, genellikle diş minesinde veya dişin sert dış yüzeyinde deliklere dönüşen, kalıcı olarak hasar almış alanlardır. Dişleri olan her insan çürük sorunu yaşayabilir. Yaygın olarak küçük çocuklarda, gençlerde ve yaşlı erişkinlerde görülür. Birçok çürük, küçük başlar ve tedavi edilmediğinde yavaş yavaş büyür. Diş çürümesi başlangıçta ağrıya neden olmadığı için bir sorun olduğunu anlamak zor olabilir. Diş çürüğünün erken tespit edilmesi ise ancak düzenli diş hekimi muayenesi ile mümkün.

Diş çürükleri, dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri. Bazen sürpriz bir şekilde bir çürüğünüz olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu, özellikle de iyi bir ağız hijyeniniz olduğunu düşünüyorsanız geçerli. Bununla birlikte, diş hekiminizden bu haberi alsanız bile, bir çürüğü tedavi etmenin ve yenilerinin oluşmasını önlemenin yolları var.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?-1 - Saç Bakım Güzellik Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Diş çürüğü belirtileri: Dişlerimin çürüdüğünü nasıl anlarım?

Bir diş çürüğünün belirtileri, çürüğün tipine ve ciddiyetine bağlı. Çürük bir kez geliştiğinde, muhtemelen yerini bile tespit edemeyebilirsiniz. Bir diş çürüğü ilerlediğinde ise şunları yaşayabilirsiniz:

  • Diş ağrısı
  • Isırırken ağrı
  • Sıcağa, soğuğa ve tatlılara karşı hassasiyet
  • Dişlerinizde görünür delikler veya siyah noktalar oluşması

Her 6 ayda bir düzenli diş muayeneleri, herhangi bir sorunu ve diş çürümesini erken tespit etmenizi sağlayabilir. Ağrıya neden olmadan önce çürüğü bulmak, büyük hasarları ve olası diş kayıplarını önlemenize yardımcı olabilir. Ağzınızda ağrı ve sızı hissetmeye başlarsanız en kısa zamanda diş hekiminize görünün.

Diş çürüğü nasıl gelişir?

Peki dişler neden çürür? Dişlerin sert yüzeyi veya minesi zamanla zarar görebilir. Bakteriler, yemek parçacıkları ve doğal olarak oluşan asitler, dişlerinizi kaplayan plak adı verilen yapışkan bir film oluşturur. Plaktaki asit sonunda diş minesini yemeye başlar. Asit, diş minenizi aşınca alttaki dentin tabakasına zarar vermeye başlar. Dentin, dişlerinizin daha kolay zarar gören ikinci yumuşak tabakasıdır.

Diş çürüğü tedavi edilmezse, dişlerin özü veya iç kısmı etkilenebilir. Dişlerinizin özü, kan damarlarını ve sinirleri barındırır. Çürük pulpaya yayıldığında sinir hasarına neden olabilir. Sinir hasarı ağrı, tahriş ve şişme ile sonuçlanır. Diş çürüğü ilerlediğinde, bağışıklık sisteminiz çürükle savaşmaya çalışırken dişin etrafında irin oluşturabilir. Bu irin birikmesi ise bakterilere yol açar.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?-3 - Saç Bakım Güzellik Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Diş çürüğü nasıl geçer; belirtilerimi nasıl hafifletebilirim?

Diş çürüğü tedavisi, çürüğün şiddetine göre değişecektir.

Dolgu veya kronlar

Diş hekiminiz dişinizdeki boşluğu onarmak için dolgu kullanabilir. Dolgu sırasında hekim dişin çürük kısmını çıkarır ve boşluğu da ilgili malzeme ile doldurur. Dişin büyük bir bölümünün çıkarılması gerekiyorsa kronlar kullanabilir. Kronlar genelde dişin tüm üst yüzeyini kaplar.

Kanal tedavisi

Çürük, dişin iç kısmına ulaşırsa kanal tedavisi gerekebilir. Kök kanalları, dişin hasarlı sinirinin çıkarılmasını ve bir dolgu ile değiştirilmesini içerir. Yaygın inanışın aksine, kanal tedavisi normal dolgudan daha ağrılı değil.

Eğer dişiniz onarılmayacak durumdaysa, diş hekiminiz diş çekimi yapacaktır. Dilerseniz hekiminiz dişinizi cerrahi olarak çıkarabilir ve yerine takma diş yaptırabilir.

Florür

Florür, diş minenizi güçlendiren ve doğal olarak oluşan bir bileşen. Asit ve bakterilerin neden olduğu çürüklere karşı dişlerinizi daha dayanıklı hale getirir. Florür tedavileri ayrıca diş çürüğünün erken belirtilerini tersine çevirebilir.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?-5 - Saç Bakım Güzellik Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Diş çürümesi nasıl önlenir?

Dişlerinize iyi bakmak, çürükleri önlemenin en etkili yolu. Çürüğün ilerlemesini önlemek evde başlar, ancak düzenli diş muayeneleri de oldukça gereklidir. Elbette diş çürümesine karşı alabileceğiniz önlemler de var:

  • Dişlerinizi ideal düzeyde florür içeren bir diş macunu ile günde en az 2 kez fırçalayın. Bu noktada size önerimiz Signal White Now Diş Macunu. Diş lekelerini gidermeye yardımcı anında beyazlık sağlayan formülü sayesinde düzenli kullanımda daha beyaz dişlere sahip olmanızı sağlar. Bir diğer önerimiz ise Signal Vertical Expert Sensitive Diş Fırçası. Yelpaze şeklindeki uzun ve ekstra ince kılları sayesinde dişlerinizi 6 kat hassas fırçalamanızı sağlar* (Vertical Expert Medium Diş Fırçası ile karşılaştırıldığında). Diş hekimlerinin önerdiği dikey fırçalama hareketini kolaylaştıran başlığıyla diş aralarını etkili biçimde temizler.
  • Yiyecek parçacıklarını gidermek ve plak oluşumunu önlemek için dişlerinizin arasını günlük olarak diş ipi ile temizleyin.
  • Diş hekimini düzenli olarak ziyaret edin.