0

Terlemenin aslında oldukça doğal bir süreç olduğunu ve hepimizin bu durumu yaşadığını söylemek ile işe başlayalım. Vücut terleme yoluyla kendi sıcaklığını dengeler. Çok sıcak olduğunda vücudumuz kendini soğutmak için terlemeye başlar ve bu da olası hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Tabii terleme ile ortaya çıkan kötü kokular ya da kıyafetlerde oluşan ıslaklıkların can sıkıcı olduğunu biliyoruz. Fakat aslında bazı noktalara dikkat ederek bu gibi durumlar içinde kalmaktan kendinizi korumanız mümkün. Gelelim terleme nasıl önlenir sorusunun cevabına:

Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?-1 - Saç Bakım Güzellik Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Koltuk altı terlemesi nedenleri

Terleme aslında yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücudun ısıyı dengeleme şeklidir. Bu sayede vücut olası hastalıkların engellenmesini sağlar. Vücutta bazı bölgelerde diğer bölgelere göre çok daha fazla ter bezi bulunur. Bunlardan biri de koltuk altıdır. Ter bezleri vücudun ısınması ile çalışmaya başlar ve derideki gözeneklerden dışarıya vücudun suyu atılır. Bu terlemeler farklı ter bezlerinin çalışması ile meydana gelir. Spor, sıcak, hareket vs. gibi durumlarda çalışan ter bezleri aslında kokusuzdur. Fakat zaman içinde terleyen bölgenin kapalı kalması, ıslak olması, birbirine sürtünmesi ya da kıyafetlere bulaşması ortaya kokunun çıkmasına neden olabilir. Ayrıca stres gibi durumlarda yaşanan terlemelerde her zaman çalışan ter bezleri yerini farklı ter bezlerine bırakır. Bu da terin kokulu şekilde meydana gelmesine neden olabilir.

Özellikle sosyal yaşantıda rahatsız edici ve özgüven kırıcı bir durum olan terlemeyi aslında oldukça kolay şekilde çözebilir. Giysilerinizin lekelenmesini önleyebilir ve kötü kokulara dur diyebilirsiniz.

Koltuk altı terlemesi nasıl önlenir?

Öncelikle terlemeyi tam anlamıyla durduramayacağınızı ve durdurmanın mümkün olmadığını söylemek ile işe başlayalım. Eğer koltuk altı terlemenizi tamamen engellemek istiyorsanız bunun için botoks deneyebilirsiniz. İlginizi çektiyse sizi terleme için botoks yazımıza alabiliriz. Tabii bunun yanında herhangi bir işlem yapmadan da kıyafetlerinizin lekelenmesini ve kötü kokuları engelleyebilirsiniz.

Koku oluşumu aslında yediğimiz besinlerle de doğru orantılıdır. Çok baharatlı ve yağlı yiyecekler, fazla kırmızı et tüketimi, işlenmiş gıdalar, pastırma, sosis, sucuk gibi yiyecekler terin kötü kokmasına neden olabilir. Bu gibi yiyeceklerin tüketimini azaltıp su tüketiminizi arttırmayı deneyin.

Tabii en önem şey ise biliyorsunuz ki deodorant kullanmak! Deodorant sayesinde kötü kokuları tamamen engelleyebilirsiniz ayrıca koltuk altı terlemenizi de dengeleyebilirsiniz. Bunun için antiperspirantlara yönelmeyi deneyebilirsiniz. Rexona’nın birbirinden farklı içerik ve seçeneklere sahip deodorantları ile koltuk altı terlemelerine ve ter kokularına karşı koruma sağlayabilirsiniz. Özellikle Motion sense teknolojisine sahip deodorant seçenekleri siz hareket ettikçe ortaya ferah kokuların yayılmasına yardımcı olur.

Deodorantınızı kullandıktan sonra kıyafet seçiminize de dikkat etmek günü ıslak koltuk altları ile geçirmenizi engelleyebilir. Sıkı kıyafetler terleyen bölgenin kurumasını geciktirecektir. Bu nedenler özel günlerde rahat kumaşlar ve bol kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?-3 - Saç Bakım Güzellik Koltuk Altı Terlemesi Nasıl Önlenir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Koltuk altı terlemesi için evde çözüm

Deodorantınızı yanınızdan eksik etmemek dışında dikkat edebileceğiniz birkaç yöntem daha var. Öncelikle sık sık duş alarak vücudunuzun hijyenini korumanız önemli. Özellikle eğer gece terlemelerine sahipseniz, evden çıkmadan mutlaka duş alarak güne başlamalısınız. Duş sonrasında durulama suyunuza adaçayı ilave etmek de terlemelerin azalmasına yardımcı olabilir.

Ayrıca bazı kaynaklar her gün kuru üzüm tüketmenin vücut ısısını dengelediğini söylüyor. Denemeye ne dersiniz?

Yeşilçay tüketmek, bol su içmek ve domates suyu da terlemelerin azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca elma sirkesi ile koltuk altlarınızı silmeyi de deneyebilirsiniz. Biraz beklettikten sonra yıkamayı unutmayın tabii. Sirkenin keskin kokusu ter kokusundan beter olabilir.

Koltuk altı terlemesi için ilaç

Terleme tedavisinde kullanılan birkaç ilaç olsa da, ilaçların doktor kontrolünde kullanılmaması oldukça önemlidir. Olası alerjik reaksiyonlar vücudunuzun dengesini bozabilir. Bu yüzden bitkisel içerikler dışında herhangi bir ilacı doktorunuza sormadan asla kullanmayın.

Koltuk altı terlemesi için hangi doktora gidilir?

Eğer koltuk altı terlemelerinizden çok rahatsızsanız ve kesin bir çözüm arıyorsanız burada ihtiyacınız olan şey kesinlikle bir dermatolog. Koltuk altı, ayak terlemesi, el ve yüz bölgelerinde ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Doktorunuz size yapmanız gerekenleri daha net ve doğru şekilde aktaracaktır.