0

Ter; vücudun ısıdan kurtulmak için kendini soğutma yöntemi. Her vücudun maruz kaldığı bu terleme durumu aslında oldukça normaldir ve herhangi bir zararı yoktur. Bazı insanlar aşırı terleme ve bu aşırı terlemeye bağlı olarak özel hayatında bazı sıkıntı ve rahatsızlık gibi durumlar yaşıyor olabilir. Aşı terlemenin nedeni; ter bezlerinin çalışması için sinyal veren sinirler hiperakti ve aşırı miktarda tere neden olması. Hiperhidroz denilen bu durum sinirlerle alakalı bir cilt durumu olarak tıbben de yerini bulmuştur. (*) Siz de aşırı terleme yaşıyor ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa, çoğu insanın sıklıkla tercih ettiği terleme botoksu işlemini bir düşünebilirsiniz. Tabii tüm detayları öğrendikten sonra.

Terleme İçin Botoks: Bilmeniz Gereken Her Şey-1 - Saç Bakım Güzellik Terleme İçin Botoks: Bilmeniz Gereken Her Şey-2 - Saç Bakım Güzellik

Terleme botoksu nedir?

Günümüzde, aşırı terleme tedavisinde en sık kullanılan yöntem terleme botoksu olarak bilinir. Terleme botoksu, terleyen bölgedeki ter bezlerinde aşırı terlemeye sebep olan sinir uyarımlarını bloke eder. Bloke olan sinir uyarımları sayesinde terleme oluşmaz. Terleme için botoks işlemi yaklaşık 15 dakika sürer. Uygulamadan önce lokal anestezik kremler ile deri yüzeyi uyuşturulabilir. Uygulamadan sonra ise rahatça günlük yaşama dönülebilir.

Terleme botoksu çeşitleri nelerdir?

Aşırı terleme sorununun nedeni ve şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Doktorunuz önce tetkikler yaparak terleme nedeninizi tespit eder. Ardından sizin için uygun yöntemi seçerek tedaviye başlar. 

Terleme botoksu çeşitleri arasında en sık yapılanı tahmin edeceğiniz gibi koltuk altı botoksudur. Tüm çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Koltuk altı terleme botoksu
  • El terleme botoksu
  • Ayak terleme botoksu

Terleme için botoks yapmanın faydaları nelerdir?

Yapılan araştırmalar sonucu botoksun terlemeye oldukça etkili olduğu ve terlemeyi önlediği tespit edilmiş. (*) Koltuk altına enjekte edilen Botox, beş aya kadar terlemeden kurtulma sağlayabilir. Ayrıca bu işlem sadece koltuk altları için değil, avuç içleri, ayak tabanları ve hatta alın terlemeleri için bile tercih ediliyor.

Terleme İçin Botoks: Bilmeniz Gereken Her Şey-3 - Saç Bakım Güzellik Terleme İçin Botoks: Bilmeniz Gereken Her Şey-4 - Saç Bakım Güzellik

Terleme botoksu kimler için uygundur?

Terleme için botoks 18 yaş üzerindeki kişilere yapılır. Elbette doktorun uygun görmesi durumunda terleme sorununa sahip 18 yaşından küçük kişilere de uygulanabilir. Terleme botoksu, uzman önerisiyle aşırı terleme sorunu yaşayan herkes -hamile ve emzirenler hariç- için uygundur.  

Terleme için botoks nasıl uygulanır?

20 yıldan fazla zamandır kullanılan terleme için botoks işleminde ilaç, doğrudan koltuk altları veya avuç içleri gibi terlemeye neden olan bölgelere enjekte edilir. Bu enjeksiyon ile aşırı aktif sinirler etkisiz hale gelir ve ter bezlerinizdeki sinirlerin ateşlenmesi için sinyal veremez dolayısıyla vücuttaki ter salınımını da engellenmiş olur.

Terleme botoksunun etkisi ne kadar sürer?

Terleme botoksundan sonra yaklaşık 6 ay kadar tedavinin etkinliği devam eder. Zaten bu nedenle, fiyat performans açısından en seçkin terleme tedavilerinin başında gelir. Terleme botoksunun etkisi, uygulama yapılan kişilerin %80-90'ında 1 hafta sonra başlar. Ve ortalama olarak 6-8 ay kadar devam eder.

Terleme İçin Botoks: Bilmeniz Gereken Her Şey-5 - Saç Bakım Güzellik Terleme İçin Botoks: Bilmeniz Gereken Her Şey-6 - Saç Bakım Güzellik

Terleme botoksu öncesi ve sonrası yapmanız gerekenler

İlk olarak, botoks tedavisi yaptırmaya karar verdikten sonra uzmanların ne gibi konulara dikkat edilmesini söylediklerinden bahsedelim. Botoks sonrası morarmaları en aza indirmek için enjeksiyonlardan bir hafta kadar önce kan sulandırıcı özellikleriyle bilinen ilaçları bırakmanız gerekir. Botoksun en iyi tıraşlı bölgelerde işe yaradığı belirtiliyor, bu nedenle koltuk altı tedavisinden önce onları tıraş etmeniz söyleniyor. Fakat dikkat etmeniz gereken bir diğer konu bu tıraş işlemini 48 saat önce yapmak. 2 gün içinde lazer, jilet ya da ağdadan kaçınmanız gerekir.

Tedavi sırasında ne olacağına geçersek; doktorunuz aşırı aktif ter bezlerinin yerini belirleyerek botoksun tedavi bölgesine enjekte edilmesi için ince bir iğne kullanır. Ardından topikal bir antiseptik uygulanıyor. Terleme gerçekleşmesi için hastadan koltuk altlarını vücuduna bastırması istenebilir. Bu ter bezlerinin yerlerinin netleşmesi için yapılan bir işlemdir. 10 dakika kadar sonra hedefler belirleniyorr ve iğne ile botoks işlemi gerçekleştiriliyor.

İşlem sonrasında ise; enjeksiyon bölgesinde kızarıklık veya morarma olabilir. Ufak acılar hissedebilirsiniz. Bunlar geçici kızarıklıklar ve ağrılar. Birkaç gün içinde iyileşeceklerdir. İşlem sonrası sıcak küvetler, buhar odaları ve saunalar dahil olmak üzere yaklaşık 48 saat boyunca şiddetli egzersizlerden ve aşırı sıcaktan kaçınılmalı. Sonuçlar birkaç gün içinde kendini göstermeye başlayacak. Tabii etkili bir sonuç ve terlemenin tamamen geçmesi için iki haftaya kadar da bekleyebilirsiniz. Sonrasında 5-6 ay aşırı terleme sorunundan kurtulmuş olacaksınız.

Herhangi bir risk var mı?

Bu tedavinin az önce bahsettiğimiz kızarıklık ve morarma gibi çok az yan etkisi var. Genellikle herkes için uygun olan bu işlem; hamile ve emziren kişiler, nörotoksinlere alerjisi olan kişiler, hemorajik durumlara sahip kişiler için önerilmiyor.