0

Dudak derisi, yüzün geri kalanından farklı olarak çok daha fazla sinir ucunu bünyesinde barındırır. Dolayısıyla dudaklar, çevresel ve fiziksel etkenlere bağlı olarak gelişen sorunlara karşı çok daha duyarlıdır. Güneş ışınları, hatalı tüketim alışkanlıkları gibi nedenler kolayca dudak yanması sorununa yol açabilir. Sizde de sık sık bu sorunla karşılaşıyorsanız, dudakta kızarıklık ve yanma nasıl geçer sorusuna verilebilecek en doğru yanıtları bu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Dudak Yanması Neden Olur?

Dudaklarda yanma hissi, farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Yaşam kalitesini düşüren bu soruna ne olan başlıca etkenleri şu şekilde sıralayabilmek mümkündür: 

Demir Eksikliği

Dudak yanması neden olur sorusuna verilebilecek cevapların başında, demir eksikliği gelir. Kırmızı kan hücrelerinin işlevlerini yerine getirememelerine yol açan bu sorun, genelde yorgunluk ve çeşitli dolaşım sorunları ile belli eder. Kimi zamansa dudak kuruması ve yanması gibi rahatsız edici durumlara sebep olabilir. 

Kimyasal Reaksiyon

Amonyak, iyot ve alkolün aralarında bulunduğu bir dizi kimyasal madde nedeniyle de dudak yanması sorunu ortaya çıkabilir. Kimyasal reaksiyon sonucu yanık oluşması ihtimali, aslında epey düşüktür. Ancak bu tarz maddelerin dudak dokusu ile etkileşime girmesi halinde birinci derece yanıkları ve kabarma meydana gelebilir. Hatta bazen ikinci derece yanık oluşumu bile gözlemlenebilir.

Alerjik Reaksiyon

Dudaklarda kızarıklık ve yanma nasıl geçer sorusuna cevap arayanların bir kısmı, alerjik reaksiyonlardan muzdarip olabilir. Örneğin; polen, patates, zencefil ve badem gibi gıda maddelerine karşı bünyeleri duyarlı kişiler, Oral Alerji Sendromu da denilen bu durum ile çok daha sık biçimde karşılaşabilir.

Güneş Yanığı

Özellikle yaz mevsiminde dudaklarda güneş kaynaklı yanıklar oluşabilir. Üstelik semptomları da yüksek ısı sonucunda meydana gelen yanıklara epey benzerdir. Yani yanma gerçekleşen bölgeye dokunulduğunda, dudakta meydana gelen çatlaklar nedeniyle yüksek miktarda ağrı hissedilebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için neler yapmanız gerektiği konusunda Dudak Çatlaması Neden Olur ve Nasıl Geçer? başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Stres

Yoğun stres birikimi, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine yol açabilmektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da vücut, başta Herpes virüsü olmak üzere çeşitli patojenlerin sebep olduğu hastalıklara çok daha açık hale gelir. Herpes virüsü, dudakların yanması ve uçuk oluşumunun aralarında olduğu bir dizi viral rahatsızlığın ana kaynağı konumundadır.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım Güzellik Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sigara Kullanımı

Başlıca dudak yanması sebepleri arasında sigara içme alışkanlığı da yer alır. Üstelik kullanım sıklığının ya da tüketme stilinin, yanma hissinin ortaya çıkmasıyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Tüketim miktarı ister günde bir tane ya da 2 paket olsun, bünyesel faktörlere bağlı olarak yanmayı takiben birinci ve ikinci derece yanıklar bile meydana gelebilir.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-7 - Saç Bakım Güzellik Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-8 - Saç Bakım Güzellik

Alkol Tüketimi

Dudak yanması sorununu tetikleyen en önemli etkenlerden bir diğer ise alkol tüketimidir. Zira alkollü içeceklerin tüketimi, vücuttan çok daha yüksek miktarda suyun atılmasına neden olur. Aşırı derecede su kaybı, dudaklarda kızarıklık ve kuruluk hissi oluşturabilir. Hatta sürecin devamında kas ağrısı, mide bulantısı ve dehidrasyon gibi daha ciddi sorunlar da ortaya çıkabilir. Eğer alkol tükettikten sonra dudaklarınızda kuruluk hissediyorsanız, Dudak Kuruluğu Neden Olur ve Ne İyi Gelir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-9 - Saç Bakım Güzellik Dudak Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?-10 - Saç Bakım Güzellik

Dudak Yanması Ne Kadar Sürer?

Dudak yanması, altında yatan sebeplere bağlı olarak farklı derecelerde gerçekleşebilir. Çevresel faktörlere, cilt ve dudak bakımı ürünlerinin hatalı kullanımına bağlı olarak oluşan yanıklar, genelde birinci derecedir. Derinin yalnızca üst tabakasında hasara yol açan birinci derece yanıkların tedavi süreci, ortalama 1-2 hafta içerisinde tamamlanabilir. Çoğu zaman kimyasal reaksiyon ve sigara kullanımına bağlı olarak gelişen ikinci ve üçüncü derece yanıklar ise dudak dokusunun alt katmanlarını da etkiler. Dolayısıyla tedavileri çok daha uzun olan bu tip dudaklarda yanma sorunları meydana gelir gelmez tıbbi yardım almak gerekir.

Dudak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Dudak yanması nasıl geçer sorusuna cevap arayan kişilerin, öncelikle kişisel bakım rutinlerini ve tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmelerinde fayda vardır. Zira dudak yanması sorununa yol açan etkenlerin birçoğu, gayet basit nedenlerden kaynaklanır. Sigara ve alkol tüketimini mümkün olan en alt düzeye çekmek ya da tamamen sonlandırmak, çoğu zaman yanma şikayetlerinde azalmaya yol açar. Ayrıca gün içerisinde bol bol su içmek ve dudak nemlendirici organik ürünlerin kullanımı da önemlidir. Gün boyunca dudaklarınızdaki nem oranının ideal düzeyde kalması için badem, Shea ve kakao yağı gibi seçeneklere yönelebilirsiniz. İkinci ve üçüncü derece yanıkların tedavisinde ise doktorunuzun tavsiyelerini eksiksiz olarak yerine getirmeye özen göstermelisiniz.