0

Bir aminoasit çeşidi olan glutamik asit, hemen hemen tüm canlıların protein sentezinde kullanılan bir maddedir. Esansiyel olmayan bir aminoasit formundaki glutamik asit, vücut tarafından üretilebilen yapıdadır. Bunun yanında tüketilen gıdalarla da glutamik asit almak mümkündür. Vücutta nörotransmitter olarak da görev alan bu aminoasit çeşidi, sinir hücrelerinin birbiri ile iletişim kurmasına destek olur. Peki, glutamik asit ne işe yarar ve glutamik asitin faydaları nelerdir? Gelin, glutamik asit hakkında merak edilen konu başlıklarına hep birlikte göz atalım.

Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-1 - Saç Bakım Güzellik Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Glutamik Asit  Nedir, Ne İşe Yarar?

Glutamik asit diğer adıyla glutamat olarak da bilinir. Doğal bir bileşen olan glutamik asit, vücutta ve cilt üzerinde önemli faydalara sahip bir aminoasittir. Hayvanlardan ve bitkilerden elde edilebilen bu bileşen, kozmetik ürünlerin formüllerinde sıklıkla kullanılır. Glutamik asit; süzme, damıtma, öğütme, presleme ve damıtma gibi işlemlerle üretilebilen bir maddedir. Propolis, bal, balmumu, kolajen ve süt gibi hayvansal kaynaklar işlenerek glutamik asit elde edilebilir. Glutamik asidin yanında glikolik asit hakkında da bilgi almak isterseniz içeriğimizi okuyabilirsiniz.

 

Glutamik asit önemli aminoasit ve nörotransmitter olmasıyla bilinir. Bu yönüyle bileşenin birçok farklı işlevi bulunur. Glutamik asitin öne çıkan işlevleri şunlardır:

 

  • Sinir hücrelerini uyaran glutamik asit, sinir hücreleri arasındaki iletişime yardımcıdır. Öğrenme, hafıza ve bilgi işleme fonksiyonlarını destekleyen aminoasit, beyin gelişimine katkı sağlayabilir.
  • Glutamik asit, vücudun gevşemesine ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.
  • Bağırsak hücrelerine enerji sağlayan aminoasit, glutatyon üretimini destekleyerek bağırsak sağlığını korur.
  • Protein sentezine yardımcıdır.
  • Kemik içerisinde bulunduğu için kemik sağlığını destekler.
  • Prostat sağlığının korunmasında görev alır.
  • Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyici özelliklere sahiptir.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Kemoterapi alan bireylerde sinir hasarını önlemede rol oynar.
Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-3 - Saç Bakım Güzellik Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Glutamik Asitin Cilde Faydaları Nelerdir?

Glutamik asit cilde faydaları olan, önemli bir amainoasittir. Kozmetik sektöründe kullanılan bu etken maddenin cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Glutamik asit cildin ideal pH değerinin korunmasına yardımcı olur.
  • Yapısında farklı maddeler olan glutamik asit sayesinde ciltte aktif iyon alışverişi yapmak daha kolaydır. Ayrıca bu yapı ciltteki su moleküllerinin bağlanmasına da destek olarak cildi nemlendirir.
  • Glutamik asit, cildin nem dengesini korumasına yardımcı olur. Bu, cilde daha canlı bir görünüm verir. Glutamik asit yaşlanma karşıtı etkileri nedeniyle yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

 

Tıpkı hyaluronik asit gibi glutamik asit de cilt sağlığına önemli katkıları olan bir bileşendir. Glutamik asit, cilt bakım ürünlerine ek olarak vücut bakımında da kendine yer bulur.

Cildi daha parlak ve pürüzsüz hale getiren Dove Shower Mousse Argan Yağı Köpük Duş Jeli, etkisini glutamik asitten alır. Yoğun nemlendirici özelliği ile öne çıkan duş jeli, cildin uzun süre nemli kalmasını destekler. Cilt ile uyumlu pH seviyesine sahip ürün, hassas ciltler için de uygundur. 10 kata kadar köpük performansı olan ürünü kremsi yapısıyla rahatça kullanabilirsiniz.

Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-5 - Saç Bakım Güzellik Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Glutamik Asit Nelerde Bulunur?

Glutamik asidin en önemli kaynakları; yumurta, süt ürünleri, balık, et ve kümes hayvanları gibi yüksek proteinli gıda ürünleridir. Sebzeler içindeki glutamik asit kaynakları ise lahana, pancar, ıspanak, maydanoz, lahana, mısır ve buğday çimidir. Protein yönünden zengin kuru baklagiller, yoğun miktarda glutamik asit içerir.

Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-7 - Saç Bakım Güzellik Glutamik Asit Nedir, Cilde Faydaları Nelerdir?-8 - Saç Bakım Güzellik

Glutamik Asit Glutamin Farkı Nedir?

Glutamik asit kendi gibi bir aminoasit çeşidi olan glutamin ile sıkça karıştırılır. Glutamik asit glutamin farkı işlevsel açıdan kendini gösterir. Her iki bileşen de oldukça benzer yapıda olsa da işlevleri farklıdır. Glutamin yapısı itibarıyla bağışıklık ve bağırsak sağlığında daha fazla etkilidir. Vücudumuz glutamin asit üretse de bazen bu aminoasidi dışarıdan gıdalarla takviye etmek gerekir. Özellikle hastalıklar ve ameliyatlar sonrasında vücudun glutamin ihtiyacı artar.

 

Glutamat önemli bir aminoasittir. Gıdalarda doğal olarak bulunabilen bu aminoasit çeşidi ayrıca işlenmiş gıdalara sonradan da eklenebilir. Lezzet veren bir katkı maddesi olan glutamik asit, eklendiği gıdanın fazlaca tüketilmesine sebebiyet verir. Glutamik asit, vücut tarafından üretilebildiği için gıdalarla vücuda alınması zorunlu olmayan bir maddedir. Yani glutamat içeren işlenmiş gıdaların tüketimine dikkat etmek önem taşır.

 

Yapılan araştırmalara göre, glutamik asit önemli bir aminoasit olsa da fazlası vücutta toksik bir etki yaratabilir. Bazı araştırmala  fazla glutamatın vücutta anksiyete, uyku bozuklukları, epilepsi gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtir. Bu nedenle glutamat takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

 

Siz de glutamik asidin cilt üzerindeki faydalarını görmek için bu bileşeni içeren kozmetik ürünleri kullanabilirsiniz.