0

Diş çürümesi dişlerde meydana gelen, acı ve ağrı, boşluk, diş apseleri ve hatta diş kaybına neden olan ağız sağlığı problemleri arasında. Diş çürümesinin nedeni de diş plaklarında yaşayan doğal bakterilerden kaynaklanır. Plaktaki bakteriler, özellikle yiyeceklerde bulunan şekerler aside dönüştürebilir. Zamanla yemek artıklarının birikmesi ile oluşan bu plaklar ve asitler dişlerinize zarar vermeye başlayabilir. Bu zarar zamanla gerçekleşir ve çürüme 5 farklı aşamadan sonra tamamlanır.

Diş Çürümesi Nasıl Başlar, Nasıl İlerler?-1 - Saç Bakım Güzellik Diş Çürümesi Nasıl Başlar, Nasıl İlerler?-2 - Saç Bakım Güzellik

Diş çürümesinin aşamaları

Aşama 1: İlk demineralizasyon

Dişin dış tabakası mine adı verilen bir dokudan oluşur. Diş plakları oluştuğunda ve asit üretimi başladığında diş minesi içinde bulunan mineralleri de kaybetmeye başlar. Bu aşama başladığında dişiniz üzerinde beyaz bir nokta görebilirsiniz. Bu minenin mineral kaybı yaşadığının ilk alarmıdır.

Aşama 2: Mine çürümesi

Bu noktada diş çürümesi yavaş yavaş başlar. Dişteki daha önce gördüğünüz beyaz nokta kahverengi olabilir. Diş minesi zayıfladıkça dişlerinizde boşluk veya diş çürüğü adı verilen küçük delikler oluşabilir.

Aşama 3: Dentin çürümesi

Dentin, minenin altında bulunan bir dokudur. Mineden daha yumuşak olması onu asitten kaynaklanan hasara karşı daha hassas hale getirir. Bu nedenle diş çürüğü dentine ulaştığında daha hızlı ilerler. Dentinin diş sinirlerine giden tüpler içermesi nedeniyle, diş hassasiyeti (özellikle sıcak ve soğuğa karşı) bu aşamada meydana gelmeye başlar.

Aşama 4: Pulpa Hasarı

Dişin en iç tabakası olan pulpa, dişin sağlıklı kalmasına yardımcı olan sinirleri ve kan damarlarını içerir. Pulpada hasarlar meydana geldiğinde ağzınız içinde tahrişler olabilir ve diş eti şişebilir. Dişteki çevre dokular bu şişmeye uyum sağlamak için genişleyemediğinden sinirlere baskı yapılabilir. Bu da ağrı ve acılara neden olabilir.

Aşama 5: Apse

Diş çürüğü pulpaya ilerlerken bakteriler artabilir ve bu da dişlerde enfeksiyonlar meydana gelmesine neden olur. Dişte artan iltihaplanmaya apse denir ve dişin acil tedavi edilmesi gerekir. Diş apseleri çeneye kadar yayılan ağrı ve acılar olmasına neden olur. Bunun yanında diş etlerinin, yüzün ve çenenin şişmesi, ateş gibi sorunlar da meydana gelebilir.

Diş Çürümesi Nasıl Başlar, Nasıl İlerler?-3 - Saç Bakım Güzellik Diş Çürümesi Nasıl Başlar, Nasıl İlerler?-4 - Saç Bakım Güzellik

Diş çürümesi başladığında onu önleyebilir misiniz?

Diş çürüğü için önerilen tedavi yukarıda bahsettiğimiz aşamalara göre değişiklik gösterebilir.

Aşama 1: Diş çürüğünün bu en erken aşaması, daha kalıcı hasar oluşmadan önce tersine çevrilebilir. Bu noktada florür ile dişlerinizi tedavi etmeyi deneyebilirsiniz. Florür, mineyi güçlendirerek plak bakterilerinin ürettiği asitlere karşı daha dirençli olmasını sağlar. Dişlerinizi düzenli olarak ideal düzeyde florür içeren Signal Diş Macunları ile fırçalayarak çürüklere karşı önlem alabilirsiniz.

Aşama 2: bu noktada dişlerinizde boşluklar oluşmaya başlayacağı için dolgu yaptırmanız gerekebilir. Kahverengi noktalar fark ettiğinizde mutlaka bir diş hekimine görünün.

Aşama 3: Eğer bir önceki aşamada dolgu yaptırdıysanız çürük ilerlemeyecektir. Bu aşamaya geçtiğinizde diş hassasiyeti fark ettiğinizde de dolgu için diş hekiminize başvurabilirsiniz.

Aşama 4: Diş çürüğünün pulpaya ulaştığı aşamada dişinizin kanal tedavisine ihtiyacı olacaktır. Kök kanalında sinirler temizlenerek hasarlı pulpa çıkarılır. Daha sonra diş boşluğu temizlenir ve doldurulur.

Aşama 5: Dişinizde bir apse oluşmuşsa, diş hekiminiz muhtemelen enfeksiyonu gidermek ve dişi kapatmak için kanal tedavisi yapacaktır. Bu noktada dişteki iltihabın temizlenmesi için bir süre antibiyotik kullanmak gerekebilir. Daha ağır durumlarda diş çekilmesine kadar gidebilir.

Bu aşamaları yaşamak istemiyorsanız yapmanız gerekenler

İyi bir ağız hijyeni dişlerin çürümesini engellemenin en etkili yollarından.

  • Günde 2 kez dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Dişlerinize uygun fırça ve macunu Signal ürünleri arasından seçebilirsiniz.
  • Yüksek miktarda şeker içeren yiyecek veya içecekleri olabildiğince az tüketin.
  • En az yılda 2 kez diş hekiminize görünün.
  • Şekerli şeyler yiyip içtikten sonra dişlerinizi fırçalamak için en az yarım saat bekleyin. Dişler oldukça hassaslaşacağı için onlara zarar verebilirsiniz.