0

Hepimizin zihnimizi boşaltmaya, kısa bir süre olsa da düşüncelerimizden uzaklaşmaya ihtiyacı olur. Olayları objektif bir şekilde yorumlamak için onlara zaman zaman dışarıdan bakmamız gerekir. Ancak bu, hayat kargaşası içerisinde her zaman mümkün olmayabilir. Yoğunluğa kapılıp kendimizi unutabiliriz. Daha sağlıklı kararlar alabilmek ve öfke, kıskançlık gibi istenmeyen duygulara yön verebilmek için ise yapabileceğimiz bir şey vardır; meditasyon... Pek çok farklı yöntemle uygulanabilen meditasyonda önemli olan kararlılık ve istikrardır. Zira pratik yaptıkça farkındalığınız artar. Bu sebeple, meditasyon nasıl yapılır merak ediyorsanız sizi en az yoracak, alışkanlık haline getirebileceğiniz basit yöntemlerle başlamanızı öneriyoruz.

Meditasyona Başlamadan Önce

Meditasyon pratiğini hayatınızın bir parçası haline getirerek bir rutin oluşturmanız önem taşır. Sıkılıp bırakırsanız her seferinde başa dönersiniz. Bu sebeple her şeyden önce bunun için uygun bir saat aralığı ve ortam belirlemeniz gerekir. İster uyanır uyanmaz, ister öğle aranızda... Rahatça oturabileceğiniz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortama ve zaman dilimine ihtiyacınız olacak. Eğer rahat hissetmediğiniz bir zamanda meditasyon yaparsanız bir süre sonra sıkılıp bırakabilirsiniz. Meditasyonun alışkanlık haline gelmesi için düzenli pratik olmazsa olmaz. Yer olarak ise sessiz ve huzurlu bir ortamı tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır. Meditasyon nasıl yapılır evde sorusuna; atmosferi zenginleştirmek ve dinginleştirmek için mum yakabilir, ışıkları söndürebilir, sakin bir müzik açabilirsiniz gibi yanıtlar verebiliriz. Hatta biraz daha havaya girmek için evde dekorasyon önerilerinden faydalanıp meditasyon yaptığınız alana farklı renkte resimler, heykel büstler, vintage eşyalar da koyabilirsiniz. Meditasyon müziği de odaklanmanızı kolaylaştırabilir.

Meditasyon Sırasında

Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-1 - Saç Bakım Güzellik Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-2 - Saç Bakım Güzellik

Zihin boşaltma meditasyon deyince ilk akla gelen amaçlardan biridir. Ancak meditasyonu bazen uykuya dalmayı kolaylaştırmak için bazen de yoğun çalışma temposuna kendinizi hazırlamak için yapabilirsiniz. Eğer ortamınız hazırsa başlıyoruz…

 

  • Rahat bir şekilde oturun. Kambur ya da yanlış bir duruşla oturmadığınız sürece nasıl oturduğunuzun bir önemi yok. Yeter ki omurganız dik olsun.
  • Nefes meditasyon pratiğinde çok önemlidir. Meditasyonlarda farklı nefes teknikleri olsa da ilk etapta burnunuzdan alıp ağzınızdan verin. Nefesinizi kontrol edebilmeniz ve bunun farkında olmanız yeterli. Nefesinize odaklanın. Nefesin bedeninizde dolaştığını ve bedeninizden çıktığını hissedin.
  • Nefesinizi ve duruşunuzu doğru bir akışa soktuktan sonra odağınızı düşüncelerinize çevirin. Çok fazla düşünce aynı anda gelebilir, paniklemeyin. Düşüncelerinizi kontrol etmeyi ve bekletmeyi de zamanla öğreneceksiniz.
  • Düşüncelerinizin farkında olun. Onları dışarıdan gözlemleyin ve kabul edin. Bu sayede hayatınızda olanlara dışarıdan bir göz olarak bakabileceksiniz.
  • Mantra meditasyonu ya da anksiyete meditasyonu gibi farklı meditasyon türleri arasından size en uygun olanı belirleyin. Dilerseniz düşüncelerinizi uzaktan gözlemlemek yerine gözlerinizi tek bir objeye ya da mantraya odaklayıp zihninizi boşaltmayı deneyebilirsiniz. Mantra meditasyonunda sürekli olarak bir sözcüğü (Om) ya da cümleyi sessiz bir şekilde tekrar etmeniz gerekir. Objeye odaklanacaksanız istediğiniz şeyi seçebilirsiniz. Bu esnada genellikle mum alevi, doğal kristaller ya da çiçek gibi objelerin tercih edildiğini ekleyelim. Seçtiğiniz objeyi göz hizanızda tutmanız önemli.
  • Olumlama meditasyon yaparken sık sık başvuracağınız bir yöntemdir. Çeşitli olumlama cümleleri ile zihninizi sakinleştirebilirsiniz.
  • Uyku meditasyonu, en etkili meditasyon yöntemlerinden biridir. Geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsanız yatakta uzanırken uyumak için meditasyon yapmak sizi çok rahatlatacaktır.
  • Bu şekilde 10 ila 15 dakika geçirmeye gayret edin. Zamanla bir saati bulan meditasyon seansları bile yapabilirsiniz.

Meditasyon yaparken ne düşünülür?

Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-3 - Saç Bakım Güzellik Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-4 - Saç Bakım Güzellik

Meditasyon yaparken düşüncelere odaklanmak yerine zihni boşaltmak önem taşır. Meditasyon pratiğinin özü zihni tamamen temizlemek olduğundan esas amaç arınmak olmalıdır. İlk başlarda aklınıza pek çok konu takılabilir, kendinizi gündelik sorunları düşünürken bulabilirsiniz. Bu son derece doğaldır. Zamanla düşünceleri durdurmaktan ziyade onlara uzaktan bakabilmeyi öğrendiğinize şahit olacaksınız.

 

Meditasyon Ne Kadar Sürede Etki Eder?

 

Meditasyonu beyninizde gerçekleşen bir tür farkındalık eylemi olarak da kabul edebilirsiniz.

Bu farkındalığa varmak için sabretmek önemlidir. Meditasyonu rutin hale geldiğinde fayda sağlamaya başlar. İlk günlerde 10 dakikalık günlük pratiklerle başlayabilir, ihtiyacınıza göre azar azar süreyi artırabilirsiniz. İstikrarlı bir biçimde devam ederseniz birkaç hafta sonra meditasyonun olumlu etkilerininin hayatınıza yansımalarını görebilirsiniz. Örneğin rahatlama meditasyon alışkanlığının getirdiği en belirgin sonuçlardan biridir.

En İyi Meditasyon Ne Zaman Yapılır?

Meditasyonun ne zaman yapılacağı konusu tamamen size bağlıdır. Kendinizi ne zaman hazır hissederseniz, hayat akışında ne zaman uygun bir boşluk yaratabilirseniz pratiğinizi o zaman yapabilirsiniz. Erken saatlerde yapılan meditasyon, günü daha enerjik ve dinamik geçirmenizi sağlayabilir. Sabah meditasyonunun olası faydaları şunlardır:

 

  • Daha yaratıcı ve üretken bir gün geçirebilirsiniz.
  • Gün içerisinde yapacağınız işlere odaklanmanız daha kolay olur.
  • Güne erken başlarsanız çok daha verimli bir planlama yapabilirsiniz.
  • Kan basıncını dengede tutan sabah meditasyonu sayesinde çok daha sakin ve zinde hissedebilirsiniz. Bu da vücudunuzun normal fonksiyonlarına olumlu katkı sağlayabilir.

 

Sabah meditasyonu için vaktiniz yoksa akşam meditasyonunu da deneyebilirsiniz. Uykudan bir saat kadar önce yapabileceğiniz akşam meditasyonunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Bedeniniz gevşer, zihniniz sakinleşir. Derin bir rahatlama sağlarsınız, bu da kaliteli uykuya giden önemli bir adımdır.
  • Gün içinde yaşadığınız yorgunluk, anksiyete, stres gibi olumsuzluklardan arınırsınız.
  • Zihninizde dolaşan olumlu ya da olumsuz pek çok düşünce ile yatağa girmek yerine çok daha rahat ve dingin bir akşama hazırlanmış olursunuz.
Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-5 - Saç Bakım Güzellik Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-6 - Saç Bakım Güzellik

Peki ya gün ortası meditasyonu? Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerde sadece nefesinize odaklanabilirsiniz. Bulunduğunuz ortam neresi olursa olsun yapabileceğiniz bir başka meditasyon tekniği de görselleştirmedir. Bu metodu denemek için geçmiş zamanda yaşadığınız size huzur veren bir anıyı hatırlamaya çalışabilirsiniz. Bu sizi gün içinde ne kadar stresli olursanız olun rahatlatacak ve günün geri kalanında daha zinde hissetmenize yardımcı olacaktır. 

Günde Kaç Saat Meditasyon Yapılmalı?

Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-7 - Saç Bakım Güzellik Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?-8 - Saç Bakım Güzellik

Gün içinde kaç saat meditasyon yapmak istiyorsanız, meditasyonun ne kadar sürede size fayda sağladığını hissediyorsanız o kadar süre boyunca meditasyon yapabilirsiniz. 10-15 dakikalık seanslar, ilk başlarda yeterli olacaktır. Bu süreyi önce yarım saate, zamanla bir saate kadar uzatabilirsiniz. Her seferinde süreyi kademe kademe artırmanız en doğrusudur. Dilerseniz gün içinde farklı saatlerde kısa süreli meditasyon pratikleri yapmayı da deneyebilirsiniz.  

 

Meditasyon sonrası banyoya girmeyi tercih ederseniz Dove Duş Köpüğü Argan Yağı ile meditasyonun dinginliğini bedeninizde sürdürebilirsiniz. Cildin doğal nem bariyerini tekrar kazandıran ürün, içeriğindeki zengin bileşenler sayesinde gün boyu ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi size verir. Tamamen size özel bir yolculuk olan meditasyondan maksimum verimi almak için bu pratiği günlük rutininize dahil etmeli ve ara vermeden sürdürmeyi hedeflemelisiniz.