Hepimizin zihnimizi boşaltmaya, kısa bir süre olsa da düşüncelerimizden uzaklaşmaya ihtiyacı var. Olayları objektif bir şekilde yorumlamak için onlara dışarıdan bakmamız şart. Ancak bu, hayat kargaşası içerisinde her zaman mümkün olmayabiliyor. Zaman zaman yoğunluğa kapılıp kendimizi unutabiliyoruz. Daha sağlıklı kararlar alabilmek ve öfke, kıskançlık gibi istenmeyen duygulara yön verebilmek için ise yapabileceğimiz bir şey var: Meditasyon. Çok farklı metotları olan meditasyonda önemli olan kararlılık ve istikrar. Pratik yaptıkça farkındalığınız artıyor. Bu sebeple, meditasyon nasıl yapılır evde merak ediyorsanız sizi en az yoracak, alışkanlık haline getirebileceğiniz basit yöntemlerle başlamanızı öneriyoruz.


Meditasyona başlamadan önce...
Meditasyonu hayatınızın bir parçası haline getirmek yani bir rutine oturtmanız önemli. Sıkılıp bırakırsanız pek anlamı kalmaz. Bu sebeple her şeyden önce bunun için uygun bir saat aralığı ve ortam belirlemeniz gerekiyor. İster uyanır uyanmaz, ister öğle aranızda... Rahatça oturabileceğiniz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam ve zaman dilimine ihtiyacınız olacak.
Eğer rahat hissetmediğiniz bir zamanda meditasyon yaparsanız bir süre sonra sıkılıp bırakabilirsiniz. Meditasyonun alışkanlık haline gelmesi için düzen olmalı. Yer olarak sessiz ve huzurlu bir ortam tercih etmeniz ilk etapta en sağlıklısı. Meditasyon nasıl yapılır evde sorusuna yanıt olarak atmosferi zenginleştirmek ve dinginleştirmek için mum yakabilir, ışıkları söndürebilir, kendini tekrar eden melodilere sahip sakin bir müzik açabilirsiniz. Hatta biraz daha havaya girmek için evde dekorasyon önerilerinden faydalanıp, meditasyon yaptığınız alana farklı renkte resimler, heykel büstler, vintage eşyalar da koyabilirsiniz.
Meditasyon sırasında...
Meditasyon nasıl yapılır evde, açıkladık. Eğer ortamınız hazırsa başlıyoruz.
- Rahat bir şekilde oturun. Kambur ya da yanlış bir duruşla oturmadığınız sürece nasıl oturduğunuzun bir önemi yok. Yeter ki omurganız dik olsun.
- Meditasyonun bir numaralı kuralı nefes. Meditasyonlarda farklı nefes teknikleri olsa da ilk etapta burnunuzdan alıp ağzınızdan verin. Nefesinizi kontrol edebilmeniz ve bunun farkında olmanız yeterli. Nefesinize odaklanın. Nefesin bedeninizde dolaştığını ve bedeninizden çıktığını hissedin.
- Nefesinizi ve duruşunuzu doğru bir akışa soktuktan sonra odağınızı düşüncelerinize çevirin. Çok fazla düşünce aynı anda gelebilir, paniklemeyin. Düşüncelerinizi kontrol etmeyi ve bekletmeyi de zamanla öğreneceksiniz. Her şey pratiğe bağlı.
- Düşüncelerinizin farkında olun. Onları dışarıdan gözlemleyin ve kabul edin. Bu sayede hayatınızda olanlara dışarıdan bir göz olarak bakabilecek ve olayların ruhunuza çarpmasına daha az müsaade edeceksiniz.
- Yararlanabileceğiniz farklı meditasyon türleri var. Mesela uyku meditasyonu veya mantra meditasyonu. Dilerseniz düşüncelerinizi uzaktan gözlemlemek yerine, gözlerinizi tek bir objeye ya da mantraya odaklayıp zihninizi boşaltmayı da deneyebilirsiniz. Mantra meditasyonunda sürekli olarak bir sözcüğü (Om) ya da cümleyi sessiz bir şekilde tekrar etmeniz gerekir. Objeye odaklanacaksanız istediğiniz şeyi seçebilirsiniz. Bu esnada genellikle mum alevi, doğal kristaller ya da çiçek gibi objelerin tercih edildiğini ekleyelim. Seçtiğiniz objeyi göz hizanızda tutmanız önemli.
- Bu şekilde 10 ila 15 dakika geçirmeye gayret edin. Zamanla bir saati bulan meditasyon seansları bile yapabilirsiniz.
Yeni Yıl Kararlarını Kalıcı Kılmak İçin İpuçları yazımız da ilginizi çekebilir.
Tüm bunların yanında, gün içinde stres anlarınızda ihtiyaç duyduğunuz rahatlamayı ve sakinliğinizi koruyabilmek için ihtiyacınız olan farkındalık aktivitelerini öğrenmenizde de fayda olabilir.
Ayrıca stres, kaygı gibi istenmeyen duygular zaman zaman aşırı terlemeyi tetikleyebiliyor. Meditasyon, bu durumun etkilerini hafifletmek için de kullanılan bir yöntem. Daha fazlası için ise Erkeklerde Aşırı Terleme Nedenleri ve Çözümleri yazımızı ziyaret edebilirsiniz.