0

Bildiğiniz gibi cildimiz vücudumuzun en büyük organı. Ona iyi bakmak, hayranlık duymak ve ihtiyaçlarını karşılamak için hatırı sayılır miktarda zaman harcıyoruz. Özellikle de cildiniz inatçı sivilceler gibi cilt sorunlarına meyilliyse…

İşte bir örnek daha! Tavuk derisi hastalığı “keratosis pilaris”. Kulağa garip ve biraz korkutucu gelen bu iki kelime, kollarınızdaki ve bacaklarınızdaki o küçük, sert yumruların nedenini açıklayabilir. Ama bu cildinizdeki bu küçük pürüzlerin bu hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Sizin için aslında oldukça yaygın olan bu cilt hastalığının detaylarını ele aldık.

Tavuk Derisi Hastalığı(keratosis pilaris) Nedir?-1 - Saç Bakım Güzellik Tavuk Derisi Hastalığı(keratosis pilaris) Nedir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Keratosis pilaris nedir?

Tavuk derisi hastalığı olarak bilinen keratosis pilaris kollarınız, uyluklarınız, yanaklarınız ve daha fazlası gibi vücut bölgelerinde küçük şişliklere ve sert yumrulara neden olan bir cilt rahatsızlığı. Tavuk derisi olarak anılması, aslında neye benzediği hakkında size gerçekten fikir verebilir. Uzmanlar bu cilt sorununun, ölü deri hücreleri ile deride keratin adı verilen protein biriktiğinde ve kıl köklerini bloke ettiğinde ortaya çıktığını belirtiyor. Bunlar genellikle yamalar halinde olan küçük kırmızı veya beyaz yumrulardır ve tamamen zararsızlardır.

Tavuk derisi hastalığı neden oluşur?

Keratosis pilaris’i olanlar gayet iyi bilecektir ki, bu cilt sorunu ne kadar zararsız olursa olsun, bununla başa çıkmak oldukça zorlayıcı. Peki neden bazı insanlar tavuk derisi hastalığı yaşarken, diğerleri pürüzsüz kollarını rahatlıkla gösterebiliyor? Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak genetik, özellikle daha açık renkli, açık tenli olanlar için bir rol oynuyor gibi görünüyor. Uzmanlar bunun çoğu durumda, genellikle hayatınızın ilk on yılında ortaya çıktığını ve 30’lu yaşların ortalarında kaybolmaya başlayabileceğini söylüyor.

Tavuk derisi cilt sorununun belirtileri nelerdir?

Keratosis pilaris genellikle bir dizi başka cilt rahatsızlığıyla karıştırılır, bu yüzden onu diğerlerinden ayıran farklılıklar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Eğer ciltte tavuk derisi görünümü çocukluğunuzdan beri sizde varsa, sürekli kaşınmıyorsa ve yıl boyunca devam ediyorsa, tavuk derisi hastalığına sahip olduğunuz anlamına gelebilir. Diğer birçok durum keratosis pilaris’e benzetilebilir, bu nedenle sıklıkla bir dermatolog tarafından değerlendirilmelisiniz.

Tüm bunlar, tavuk derisi hastalığının mevsimlerle birlikte değişmeyeceği anlamına da gelmez. Düşük nem seviyeleri ve buna bağlı olarak cildin kuruması nedeniyle, bu rahatsızlık kış aylarında daha fazla kaşıntıya neden olabilir ve daha belirgin hale gelebilir.

Dahası tavuk derisi cilt hastalığının yüzünüzde görülmesi de mümkün. Keratosis piloris hastalığı, yanaklarda kızarık yamalar şeklinde ortaya çıkabilir ve bu durum genelde Prens Harry hastalığı olarak adlandırılır. Eğer kaşıntıyla birlikte gelişiyorsa ve tedavi edilmezse cildinizde yara izi kalmasına bile neden olabilir.

Tavuk Derisi Hastalığı(keratosis pilaris) Nedir?-3 - Saç Bakım Güzellik Tavuk Derisi Hastalığı(keratosis pilaris) Nedir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Tavuk derisi hastalığı nasıl geçer?: Keratosis pilaris tedavisi

İşte çoğu kişinin merak ettiği soru: Keratosis pilaris nasıl geçer? Veya tedavi edilebilir mi? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır.

Peeling

Uzmanlar peeling gibi önleyici uygulamaların tavuk derisi cilt görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceğini ancak tamamen geçirmek zorunda olmadığını söylüyor. Bunun için siz de fiziksel peelingleri veya kimyasal peelingleri düşünebilirsiniz. Peeling ile ciltte ki kuru ve engebeli form yumuşayabilir ve pürüzsüzleşebilir.

Bir dahaki sefere duş aldığınızda yumuşak bir duş jelini lif kabağı üzerine sıkmayı ve ardından etkilenen bölgeyi dairesel hareketlerle iki dakika kadar ovmayı deneyin. Bunu yaparken cildinize nazik davranmayı unutmayın. Ardından en sevdiğiniz vücut losyonu ile cildinizi nemlendirin.

Eğer geçmeyen bir cilt sorunu yaşıyorsanız mutlaka dermatoloğunuza başvurun.

Kremler ve yıkamalar

Tavuk derisi hastalığı için bir diğer çözüm ise laktik asit veya glikolik asit içeren kremler ve yıkamalar olabilir. Ancak bu bileşenleri içeren ürünlerin dikkatli kullanılması gerektiğini unutmayın. Bu tür bileşenler, özellikle tavuk derisi hastalığına sahip hassas cilde sahip olma eğilimindeki kişiler için tahriş edici olabilir. Bu nedenle yalnızca etkilenen bölgelerde kullanılmaları gerekir. Ayrıca düzenli olarak kullanılmaları gerekir.

Doğru tedaviyi size yalnızca dermatoloğunuz önerebilir. Bu nedenle sizin için uygun tedaviyi belirlemek adına mutlaka doktorunuza danışın.

Ev yapımı ilaçlar

Eğer evde tedavileri denemek istiyorsanız anti-inflamatuar ve nemlendirici özelliklere sahip Hindistan cevizi yağı kuru, kaşıntılı cildi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Şekerle birlikte kullanılırsa, bu aynı zamanda bir peeling görevi de görebilir.

Ayrıca yaşam alanlarınızdaki havanın kalitesine odaklanmanızın da faydası olabilir. Hava nemlendiriciler, havaya nem ekleyerek cildin kurumasını ve tavuk derisi hastalığının daha da kötüleşmesini önleyebilir.

Tavuk Derisi Hastalığı(keratosis pilaris) Nedir?-5 - Saç Bakım Güzellik Tavuk Derisi Hastalığı(keratosis pilaris) Nedir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Ciltte tavuk derisi görünümü daha çok kimlerde görülür?

Tavuk derisi hastalığının şu kişilerde yaygın olduğu biliniyor:

  • Kuru ciltli kişiler
  • Egzaması olan kişiler
  • Saman nezlesi yaşayan kişiler
  • Kadınlar
  • Çocuklar ve gençler

Elbette herkes bu cilt durumuna duyarlı olabilir, ancak yine de en çok çocuklarda ve gençlerde görülüyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi keratosis pilaris genelde genç bebeklik döneminde veya ergenlik döneminde başlıyor. Sıklıkla 30’lu yaşların başında düzeliyor veya tamamen geçiyor.

Hormonal değişiklikler, kadınlar için hamilelik ve gençler için ergenlik dönemi, hastalığın alevlenmesine yol açabiliyor.

Tavuk derisi hastalığında kaçınılması gerekenler

Son olarak, cilt bakım rutininizde keratosis pilaris’inizi daha da kötüleştirebilecek şeylerden bahsedelim. Bu noktada, durumu kötüleştirebilecek herhangi bir topikal kurutma ürününden kaçınmalısınız (Mevcut rutininizin durumunuzu kötüleştirip kötüleştirmediğini dermatoloğunuzla konuşun). Ayrıca cildinizi kurutacak temizleyici ürünlerden uzak durun. Ve ne yaparsanız yapın, öncesinde bir topikal uygulamadan cildinizi fiziksel olarak pul pul dökmeye çalışmayın. Bu yalnızca daha kırmızı görünen, daha belirgin yumrulara yol açar.

Ayrıca evde yüz temizleme maskesi ve çene sivilceleri nasıl geçer makalelerimiz de ilginizi çekebilir.