0

Bol bol güneş göreceğimiz mevsim nihayet geldi. Bu, açık havada daha fazla zaman geçirmenin yanı sıra güneş kremiyle ilgili olağan endişeler ve kafa karışıklığının da geri dönmesi demek. Yılın her günü güneş kremi kullanmanız gerekirken, yaz aylarında bu daha fazla önem kazanıyor. Güneş kremi seçerken, satın almadan önce etiketi okuduğunuzdan emin olun. Gıda ve İlaç İdaresi yönetmelikleri, etiketlerin belirli yönergelere uymasını gerektirir. Güneş koruyucu nasıl seçilir; öğrenmek için ise okumaya devam edin.

Güneş Koruyucu Nasıl Seçilir?-1 - Saç Bakım Güzellik Güneş Koruyucu Nasıl Seçilir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Güneş koruyucunuzu seçmeden önce etiketi okuyun

Yeterince anlamadığınız bir içerik listesini okumak biraz bunaltıcı olabilir. Peki akılda tutulması gereken temel şeyler neler? Uzmanlar, geniş spektrumlu olarak etiketlenmiş ve en az 30 SPF'ye sahip güneş kremi arayın diyor. Bu, güneş koruyucunuzun hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruma sağladığı anlamına gelir.

SPF seviyeleri hakkında bir uyarı daha: Uzmanlar en az 30 faktör tavsiye ederken, yüksek SPF değerlerine sahip ürünlerin sayısı giderek artıyor ve bu son derece yanıltıcı. Ürün etiketlerindeki SPF değerinin yalnızca UVB korumasıyla ilgili olması, bir sorun. Bu nedenle, aşırı SPF içeren bir güneş kremi, cildi cilt yaşlanmasına ve muhtemelen en ölümcül cilt kanseri türü olan melanomaya neden olan zararlı ultraviyole A ışınlarından yeterince koruyamaz. FDA'ya göre, yüksek SPF'li ürünler aynı zamanda insanları güneş yanığı ve uzun süreli cilt hasarından tamamen korundukları konusunda yanıltabilir. Bu sahte güvenlik duygusu, bazen insanların doğrudan güneş ışığında daha fazla zaman geçirmenin uygun olduğunu düşünmelerine neden olur; sonunda daha az değil, daha fazla ultraviyole ışını almış olurlar.

Güneş kremi seçerken geniş spektrum neden önemli?

FDA'ya göre geniş spektrumlu güneş kremi hem kırışıklıklara neden olan UVA'ya hem de güneş yanığına ve cilt kanserine neden olan UVB ışınlarına karşı koruma sağlar (*). Konu güneşten korunmak olduğunda, çoğu insan yalnızca güneş yanığı hakkında düşünmeye meyilli. Ama gerçek şu ki farklı türde bir hasarı unutuyorlar. UVA ışınları cildin yüzeyine daha da derinden girer ve cilt kanserine katkıda bulunabilir, ayrıca yaşlanma belirtilerine neden olabilir. UVA ışınlarının yıl boyunca, hava bulutlu olduğunda veya pencerelerden geçtiğinde bile yaklaşık aynı yoğunlukta olduğunu hatırlamak önemli.

Güneş Koruyucu Nasıl Seçilir?-3 - Saç Bakım Güzellik Güneş Koruyucu Nasıl Seçilir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Güneş koruyucunuzun suya dayanıklılığını kontrol edin

Yaz aylarında plaja veya havuza giriyorsanız suya dayanıklı bir güneş kremi kullanmak istersiniz. Bu tür güneş kremleri, günlük kullanım için de oldukça akıllı seçimler. Suya dayanıklı güneş kremlerinin kullanımında temel kural, her iki saatte bir yeniden uygulanmaları. Çoğu insan, özellikle de dışarısı nemliyken, gün boyunca güneş koruyucularından terlediklerini fark etmez, bu nedenle suya dayanıklı güneş kremleri, insanlara suda olmasalar bile ekstra koruma sağlar.

2011'den beri FDA, üreticilerin herhangi bir güneş kreminin "su geçirmez" veya "ter geçirmez" olduğunu iddia etmesini yasakladı. Etiketlerde "suya dayanıklı" ibaresi yer alabilir, ancak yalnızca güneş koruyucunun suda 40 veya 80 dakika etkili olduğu kanıtlandıysa. FDA kurallarına göre, suya dayanıklı olduğunu iddia eden güneş koruyucu etiketleri, yeniden uygulamanız gerekmeden önce ürünü yüzerken veya terlerken ne kadar süre kullanabileceğinizi belirtmeli. Uzmanlar, size daha fazla koruma sağlamak için 80 dakikaya kadar suya dayanıklılık vadeden güneş koruyucuları öneriyor.

D vitamini faktörünü aklınızda tutun

Muhtemelen çocukluğunuzdan beri D vitamininin önemini binlerce kez duydunuz. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) göre, D vitamininin kemik sağlığı, bağışıklık fonksiyonu veya depresyonun yönetimi konusunda genel sağlık için kritik olması bir sır değil (*). Cilt Kanseri Vakfı'na göre, vücudunuz UVB ışınlarına maruz kaldığında D vitamini üretir (*). Bu yüzden dahiliye uzmanları, D vitamini almak için günde 10 dakika güneşte oturmayı öneriyorlar (İdeal güneşlenme süresi hakkında daha fazlası için ilgili yazımızı inceleyin) ancak dermatologlar bunu güneş koruması olmadan yapmamanızı söylüyor, aksi takdirde cilt kanserine yakalanabilirsiniz. Bununla birlikte her yıl D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirmeli, gerekli ise takviyelere başvurmalısınız.

Ayrıca makyaj üzerine güneş koruyucu nasıl uygulanır yazımız ilginizi çekebilir.