0

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın önemli parçası. Üstelik kendimize olan saygımız ve güvenimiz üzerinde de etki sahibi. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak ağız sağlığınızı iyileştirebilir, bembeyaz bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz. Tüm bunlar doğal olarak özgüveninizi ve stilinizi de geliştirir.

Düzenli fırçalama plak ve tartar oluşumunun, diş kayıplarının önlenmesine ve diş eti hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Fırçalama alışkanlıkları ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak uzmanlar, dişlerinizi her seferinde iki dakika olmak üzere günde iki kez fırçalamanızı öneriyor. Fırçalama sıklığının yanı sıra fırçalama şekliniz, kullandığınız fırça gibi faktörler de önemli.

Diş Fırçalama Hakkında Sık Sorulan Sorular-1 - Saç Bakım Güzellik Diş Fırçalama Hakkında Sık Sorulan Sorular-2 - Saç Bakım Güzellik

Dişlerimi ne kadar süre fırçalamalıyım?

Diş hekimleri, dişlerinizi günde iki kez ve her seferinde iki dakika fırçalamanızı öneriyor. Eğer fırçalamaya iki dakikadan daha az zaman harcarsanız dişlerinizdeki plakları da o kadar çıkaramazsınız.

İdeal sürenin iki dakika olması uzun geliyorsa, bilin ki yalnız değilsiniz. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre çoğu insan diş fırçalamaya sadece 45 saniye ayırıyor. Aynı çalışma, fırçalama süresinin plaklardan arındırma konusundaki etkisini de inceledi. Sonuçlar bu sürenin 45 saniyeden 2 dakikaya çıkarılmasının %26’ya varan bir oranda daha fazla plak temizlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Dişlerimi nasıl fırçalamalıyım?

Dişlerinizi önerilen süre boyunca fırçaladığınızdan emin olmanın yanı sıra, iyi bir teknik kullanmanız da önem taşıyor. Doğru diş fırçalama tekniği için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Diş fırçanızı diş etlerinize 45 derecelik bir açıyla tutun.
  • Dişlerinizi bir dişin genişliği kadar kısa vuruşlarla fırçalayın.
  • Diş fırçanızı, hafif bir baskı uygulayarak dişlerinizin dış yüzeyleri boyunca ileri geri hareket ettirin.
  • Dişlerinizin çiğneme yüzeylerini de fırçalamak için ileri geri hareketler kullanın.
  • Dişlerinizin iç yüzeylerini düzgün bir şekilde fırçalamak için diş fırçanızı dikey olarak tutun ve dişlerinizin iç kısımları boyunca yukarı ve aşağı fırçalayın.
  • Ağız kokusuna neden olan bakterileri temizlemek için dilinizi de arkadan öne hareketlerle fırçalayın.
  • Diş fırçanızı kullandıktan sonra durulayın ve dik konumda saklayın.
  • Dişlerinizi her fırçalamadan önce diş ipi kullanmak da iyi bir fikirdir. Diş ipi, diş fırçanızın ulaşamayacağı yiyecek ve plak parçacıklarını gidermeye yardımcı olur.
Diş Fırçalama Hakkında Sık Sorulan Sorular-3 - Saç Bakım Güzellik Diş Fırçalama Hakkında Sık Sorulan Sorular-4 - Saç Bakım Güzellik

Diş fırçalama için en doğru zaman hangisi?

Dişlerinizi genel olarak günde iki kez fırçalıyorsanız bunu sabah ve yatmadan önce yapıyorsunuzdur. Eğer kahvaltı yaptıktan sonra fırçalıyorsanız yemeğin ardından bir saat beklemeye çalışın. Örneğin portakal gibi asitli bir şey yerseniz bu bekleme süresi daha da önem kazanır. Çünkü asitli yiyecek ve içeceklerden hemen sonra fırçalamak, asitle zayıflayan diş minesine zarar verebilir. 

Dişlerimi sık sık fırçalayabilir miyim?

Dişlerinizi günde 3 kez veya her yemekten sonra fırçalamak muhtemelen onlara zarar vermez. Ama asitli yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra çok sert veya erken fırçalamak zarar görmelerine neden olabilir.

Dişlerinizi fırçalarken nazik olmayı hedefleyin. Fırçalama sırasında sert davranarak dişlerinizi daha iyi temizlediğinizi düşünseniz de bunu yapmak diş minesini aşındırabilir ve diş etlerini tahriş edebilir.

Diş Fırçalama Hakkında Sık Sorulan Sorular-5 - Saç Bakım Güzellik Diş Fırçalama Hakkında Sık Sorulan Sorular-6 - Saç Bakım Güzellik

Nasıl bir diş fırçası kullanmalıyım?

Dişlerinizi temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak en iyisi. Sert kıllı fırçalar, diş etlerinin çekilmesine ve diş minesinin zarar görmesine neden olabilir. Signal White System Diş Fırçası’nı deneyin. Perlitle (profesyonel beyazlatma malzemesi) zenginleştirilmiş yeni yumuşak lastik, lekelerin nazikçe çıkarılmasını ve dişlerin parlatılmasını sağlar.

Ayrıca diş fırçanızın kılları bükülmeye, yıpranmaya ve aşınmaya başladığında diş fırçanızı değiştirmeniz gerektiğini unutmayın. Diş hekimleri, kıllar yıpranmış görünmese dahi diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmenizi öneriyor.

Salgın Sırasında Dişlerinizi Nasıl Sağlıklı Tutarsınız? yazımız da ilginizi çekebilir.