0

1995’te iki diyetisyen Evelyn Tribole ve Elyse Resch “Sezgisel Beslenme: İşe Yarayan Devrimci Bir Program” kitabını kaleme aldılar. Şimdi, 25 yılı aşkın bir süre sonra ise onların bu yaklaşımı yeniden canlanıyor. Sosyal medya bu yaklaşımın hızla yayılmasına kesinlikle katkıda bulundu, hatta bu sayede ikilinin teorisini doğrulayan bir dizi araştırma da yapıldı. Tribole bu durumu, “İnsanlar diyet yapmaktan ve diyet kültürünün toksikliğinden bıktılar ve artık bu şekilde yaşamak istemiyorlar. Çünkü bu, onların yaşam kalitelerini etkiliyor.” diyerek açıklıyor.

Peki, gerçekte sezgisel beslenme nedir? Ne işe yarar? Konu hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Sezgisel Beslenme Nedir?-1 - Saç Bakım Güzellik Sezgisel Beslenme Nedir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Sezgisel beslenme nedir?

Bazen dikkatli beslenme olarak da adlandırılan sezgisel beslenme, her şeyden önce kilo vermekle ilgili değil. Bunun yerine bedeninizle bağlantı kurmakla ilgili; ona güvenmeyi öğrenmek ve yemekle sağlıklı bir ilişki kurmak. Bu yaklaşım, açlığınızı ve duygusal ipuçlarını dinleme fikrine dayanıyor. Kulağa basit gibi gelse de çoğu insan için zorlayıcı olabilir. Çünkü özünde ne yediğinize odaklanmak yerine, yemeğinizle nasıl bağlantı kurduğunuzu ve yemeğinizden nasıl keyif aldığınıza odaklanmanızı teşvik eder.

Sezgisel beslenme, örneğin gerçek açlık ile can sıkıntısı, stres gibi belirli sosyal durumlara dayalı atıştırmalıklar arasındaki şifreyi çözmenizi ister. Buna göre yemek yerken ne yediğinize değil, yemeğinizin tadını çıkarmaya odaklanmalısınız. Bunun için yemek seçenekleri arasında gezinirken kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Ne yemek istiyorum? Bana en besleyici gelen şey ne? Bu yemekle nasıl zevkle iletişim kurabilirim? Görüldüğü gibi aslında süreç, iç algısal farkındalık kazandırmayı hedefliyor.

Sezgisel Beslenme Nedir?-3 - Saç Bakım Güzellik Sezgisel Beslenme Nedir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Sezgisel beslenmenin ilk kuralı, hiçbir kuralın olmaması…

Sezgisel beslenme anlayışında amaç seçtiğiniz yemeğin tadını çıkarmak ve kendinize karşı nazik olmak. Ve bu zevk, tamamen kişisel. Çünkü bir kişiyi tatmin eden şey diğerini etmeyebilir; vücudunuzun sıcak bir yaz gününde beslendiğini hissetmek için ihtiyaç duyduğu şey, kışın ortasındakiyle aynı olmayabilir. Tribole’nin kitabı sezgisel beslenmeyi 10 ilkeye ayırıyor:

  1. Diyet zihniyetini reddetmek
  2. Açlığı onurlandırmak
  3. Yemekle barışmak
  4. Gıda polislerine meydan okumak
  5. Memnuniyet faktörünü keşfetmek
  6. Dolgunluğu hissetmek
  7. Duygulara nezaketle davranmak
  8. Vücuda saygı duymak
  9. Farkı hissetmek
  10. Nazik beslenme ile sağlığı onurlandırmak

İnsanları sık sık teşvik ettiği ilke ise yemek yerken memnuniyeti hedeflemek. Tribole, “Az yemek gerçekten tatmin edici değil” diyor ve yemeğe duyulan zevki geri getirmemiz gerektiğini düşünüyor.

Sezgisel Beslenme Nedir?-5 - Saç Bakım Güzellik Sezgisel Beslenme Nedir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sezgisel beslenmenin psikolojik faydaları daha fazla öz şefkat ve daha iyi bir ruh hali…

Sezgisel beslenme anlayışının önerilerine uymak sadece fiziksel sağlığınız için değil, zihinsel sağlığınız için de ölçülebilir faydalar sağlayabilir. Diyetisyen, özellikle beslenme konusundaki tutumlarımızı geliştirmenin olumlu ruhsal etkilerini vurgulayan yakın tarihli bir meta-fizik analiz çalışmasına atıfta bulunuyor. Sonuçlar daha iyi bir vücut imajının yanı sıra daha fazla öz şefkat ve daha olumlu bir genel refaha işaret ediyor. Özetle; yiyecekleri saymayı ortadan kaldırdığınız an, siz de sezgisel beslenme anlayışını denemeye başlamış olursunuz.

Bonus: Egzersizin faydalarını da göz ardı etmeyin!

Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmak da büyük önem taşıyor. Egzersiz yaparken mis gibi kokmak isterseniz, bu noktada size önerimiz Rexona Kadın ve Erkek Deodorantları. Sahip oldukları Motionsense™ teknolojisi sayesinde hareket ettikçe daha çok koruma sağlar. Bu teknoloji ile harekete doğrudan tepki veren kapsüller, uzun süren ferahlık olanağı tanır.

Ayrıca Bir Ayda Kaç Kilo Verebilirsiniz? ve Spor Yapanlara Özel Beslenme Önerileri yazımız da ilginizi çekebilir.

Sağlıklı mevsim sebze- meyveleriyle hazırlayabileceğiniz lezzetli tarifler için ise yemektekeyifvar.com'u ziyaret etmeyi unutmayın!