0

Varis, günümüzde yaygın olarak karşılaşılan rahatsızlıklar arasındadır ve genel hatlarıyla cilt altında yapısı bozulan damarların oluşturduğu durum olarak adlandırılır. Varis belirtileri bazı kişilerde az görülürken bazılarında ise varis ülserine varacak şikayetlerle kendini gösterebilir. Varis başlangıcı çoğunlukla bacaklarda meydana gelir ve vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Rahatsızlık kılcal, orta ve büyük olmak üzere üçe ayrılır. Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri ile varise çözüm bulabilirsiniz. Peki, bacak varis belirtileri nelerdir ve varis tedavisi nasıl yapılır? Bu yazımızda varis hakkında merak edilen tüm detayları bir araya topladık.

Varis 1 - Saç Bakım Güzellik Varis 1 - Saç Bakım Güzellik

Varis Nedir?

Varis, deri yüzeyine yakın olan toplardamarların genişlemesi ve kıvrımlı hale gelmesi durumudur. Bu rahatsızlık en fazla bacak ve ayak bileklerinde meydana gelir. Yetişkinlerin 3’te birinde görülen ve son derece yaygın olan varis, damarların içinde bulunan kapakçıkların hasar görmesi ve kanın ters yöne akmasıyla birlikte ortaya çıkar. Varis ilk zamanlarda sadece görüntü olarak rahatsız edici olsa da zamanla ağrıya yol açabilir. Toplardamar yetmezliği geliştiği durumlarda bacakta şişme oluşabilir. Varisli damarlarda pıhtı meydana gelmesi durumunda ise bacaklarda ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler görülebilir.

Varis Neden Olur?

Varisin oluşum aşamasında pek çok farklı etmen bulunur. Gebelik, şişmanlık, kadın olmak, uzun süre ayakta kalmak, dar giysiler, doğum kontrol hapları, kabızlık, hormon tedavileri ve genetik faktörler varis oluşumunda rol oynar. Varis, çoğunlukla toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu ortaya çıkar ve kan sürekli geriye kaçarak göllenir. Bu da damarlarda basınç artışı ve şişlik oluşumuna sebebiyet verir. Damarlarda zamanla artan genişleme sonucunda da kıvrılmalar meydana gelir.

Varis rahatsızlığı toplardamarların herhangi bir seviyesinde ortaya çıkabilir. Toplardamar yetmezliği kasık bölgesinde olabileceği gibi daha aşağılara inerek bacak bölgesinde de görülebilir. Bu durum bacakta varis görünümünü tetikler. Ayrıca varis oluşum nedeni bazen bir toplardamarın pıhtı atması olabilir. Böylece tıkanan damarın gerisindeki kan göllenir ve damar genişlemeye başlar. Eğer bacaklarınızda varis probleminin yanı sıra selülit de varsa “Selülit Neden Olur?” içeriğini hemen okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Varis 2 - Saç Bakım Güzellik Varis 2 - Saç Bakım Güzellik

Varis Belirtileri Nelerdir?

Varisin neden olduğu başlıca belirtiler şu şekildedir:

  • Bacaklarda mavi ve mor renkte şişlikler
  • Bacaklarda genel şişlik ve ağırlık hissi
  • Bacaklarda uyuşukluk ve kaşınma
  • Ağrı
  • Varisli bölge etrafında deri değişikliği
  • Ayaklarda yanma
  • Deriye yakın olan varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanama durumu
Varis 3 - Saç Bakım Güzellik Varis 3 - Saç Bakım Güzellik

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi varisin tipi, boyutu ve yaygınlığına göre belirlenir. Tedavi ile elde edilmek istenen amaç, şikayetleri olabildiğince hafifletmek, komplikasyonları önlemek ve kötü görünümü düzeltmektir. Varisleriniz size çok fazla rahatsızlık vermiyorsa doktorunuz yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanızı önerebilir. Ancak varisli bölgede artan şikayetleriniz, kan pıhtısı sorunu ve cilt bozukluğu varsa rahatsızlığınızın durumuna göre doktorunuz en uygun tedavi yöntemine karar verir.

Özellikle kadınlar varislerde ağrı, şişlik ve sızlama gibi şikayetler olmasa bile estetik olmayan görünümden ötürü bacakta varis tedavisi için doktora başvurabilir. Bunun yanı sıra mevcut varisler tedavi edildiğinde yaşam tarzında değişikliğe gidilmezse varis yeniden tekrar edebilir. Cerrahi yöntemlerle varis tedavisi yapılırken amaç, problemli damarın tahrip edilmesi veya yok edilmesidir. Bu durum varis bölgesinde herhangi bir soruna neden olmaz ve kan başka damardan da akışına devam edebilir. Varis sorunun yanı sıra gül hastalığı şikayetleriniz de varsa “Gül Hastalığı (rozasea) Nedir?” içeriğini hemen okuyabilir, konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Varis 4 - Saç Bakım Güzellik Varis 4 - Saç Bakım Güzellik

Varis Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

Varis tedavisi için birkaç farklı yöntem bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Bacak Elevasyonu: Bu yöntemde günde 3 ila 4 kez bacaklar yaklaşık 15 dakika kadar kalp seviyesinin üzerinde tutulur. Bacak elevasyonu özellikle hafif ve orta dereceli varis problemlerinde şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Kompresyon Çorapları: Çoraplar varis olan kişilerin bacaklarında göllenen kanın birikimini önlemeye destek olur. Kompresyon çorapları her gün kullanıldığında etkili sonuçlar elde edilebilir.
Varis 5 - Saç Bakım Güzellik Varis 5 - Saç Bakım Güzellik
  • Skleroterapi: Skleroterapi, iki farklı şekilde uygulanabilir. Birincisinde damarlara enjekte edilen kimyasal bir ajan varisli damarın yok olmasına yardımcı olur. İkincisi ise köpüklü varis tedavisi olarak bilinir. Bu yöntemde ilaç belirli oranda hava ile karıştırılarak köpük oluşturulur, bu köpük toplardamar içerisine verilr. Skleroterapi, kılcal varis tedavisi olarak sıklıkla uygulanır. Söz konusu yöntem örümcek damarlarının etkili şekilde tedavi edilmesinde rol oynar.
  • Mikroflebektomi: Özel cerrahi aletler yardımıyla varikoz oluşumlarının çıkarılması işlemine mikroflebektomi denir. Bu yöntem tek başına uygulanabildiği gibi stripping veya EVLA gibi yöntemlerle bir arada da tercih edilebilir.
  • Endovenöz Termal Ablasyon: Varikoz damarların lazer veya radyofrekans enerjisi ile tedavi edilmesi yöntemidir. Tedavide bir kateter yardımıyla varikoz damarlara ulaşıldıktan sonra lazer veya radyofrekans enerjisi ile varisli damar duvarları harap edilir. Yöntem iç varis tedavisi için tercih edilir.
  • Stripping ve Ligasyon: Varisli haldeki damarın bir tel aracılığıyla çıkarıldığı tedavi yöntemidir.

Hamilelikte varis tedavisi yapılması mümkün değildir. Bu dönemde sadece destekleyici tedavilerden yardım alınabilir. Varis çorapları hamileler için yardımcı tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca evde varis tedavisi için ise şu kürü uygulayabilirsiniz. Elma sirkesini, pamuklu bir beze dökerek 30-35 dakika kadar varisli bölgeye sarılı şekilde bekletin. Bu sürede bacaklarınızı yukarı doğru uzatarak bu pozisyonda 10-15 dakika kalın. İşlemi 5 hafta boyunca günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Bu yöntem varis görünümünün azalmasına yardımcı olur.

Siz de bacaklarınızdaki varis görünümü ile mücadele ediyorsanız yukarıdaki tedavi yöntemlerini denemek için hemen bir kalp damar cerrahisinden yardım alabilirsiniz. Varise ek olarak cildinizde fungal akne gibi şikayetleriniz varsa “Fungal Akne Nedir?” içeriğini okuyarak bilgi alabilirsiniz.