0

Ciltte görünen iltihaplı kızarıklıklar olarak ortaya çıkan ve daha çok yüzde meydana gelen gül hastalığının detaylarına birlikte bakalım.

Gül hastalığı nedir?

Gül hastalığı, kronik enflamatuar cilt durumuyla ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. En çok yüz bölgesinde görülse de hastalık ilerlerse göğüs ve sırt bölgesine de yayılım gösterebilir. Gül hastalığının  bir diğer adı roza hastalığıdır (rozase hastalığı). Damar genişlemeleri şeklinde görülenlere eritematotelenjiektazik rozase, akne benzeri şeklinde olanlara rozase fulminas, kızarıklık ve ödem şeklinde olanlar ise ödematöz rozase olarak adlandırılır.

Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi-1 - Saç Bakım Güzellik Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi-2 - Saç Bakım Güzellik

Gül hastalığı neden olur?

Gül hastalığına neden olan etkenler kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin semptomları tetiklediği bilinmektedir. Genetik yatkınlıklar, açık ten rengi, sindirim sistemi bozuklukları, aşırı alkol veya kafein tüketimi, stresli günlük yaşam, çok soğuk veya sıcak hava gül hastalığının nedenleri arasında sayılabilir. Gül hastalığı genellikle 30’lu yaşlarda daha çok kadınlarda görülür ve erkeklere oranla kadın hastalarda daha ağır seyredebilir.

Gül hastalığı belirtileri

Gül hastalığı en çok yüzde kızarıklıklar şeklinde belirti verir. Hastalığın en başında sivilcelenmeyle karıştırılsa da zamanla ağrılar oluşmaya başlar ve kızarıklıklar yaygınlaşır. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte gül hastalığının en belirgin özelliği ciltte güneş yanığına benzer iritasyonlar meydana getirmesi ve genişlemiş kan damarlarıdır. Yanma ya da acı oluşur, cilt renginde değişiklikler tespit edilir, sivilce benzeri oluşumlar gözlemlenir ve cilt kalınlaşması olur. Gül hastalığının belirtileri arasında ödem de bulunur. Burundaki yağ kanallarının genişlemesi sonucu burnun büyüyüp şekil değiştirmesini de belirtiler arasında sayabiliriz. Daha çok yüzde görülür, daha sonrasında sırt ve göğüs bölgesine de yayılabilir.

Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi-3 - Saç Bakım Güzellik Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi-4 - Saç Bakım Güzellik

Gül hastalığı tedavisi

Gül hastalığını tespit ettiğiniz anda bir uzmandan yardım alarak tedavi sürecine girmeniz en doğrusudur. Kesin tedavisi olmamakla birlikte gül hastalığına neden olan etkenleri ortadan kaldırmak tedavi sürecini hızlandırır ve semptomların kaybolmasını sağlar. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymak, ilaçları düzenli olarak kullanmak ve stresten uzak kalmak gibi günlük hayatınızda değişiklikler yapmak en iyi tedavi biçimidir. Onun dışında gül hastalığının tedavisi için yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz;

  • Cildinizi temiz tutmak
  • Alkolden ve kafeinli içeceklerden uzak durmak
  • Oluşan kabarcıkların ağrısını ve yoğunluğunu azaltmak için kremler kullanmak
  • Güneş korucuyu kullanmak
  • İlerleyen aşamalarda hastalığın yayılımına bağlı olarak doktorunuzun verdiği antibiyotikleri düzenli kullanmak
  • Yaygın olmamakla birlikte hastalığın son aşamalarında bazen cerrahi yöntemlere de başvurulabilir

Gül hastalığına ne iyi gelir?

Hastalığın tedavisi için yapabileceklerinizi ve mutlaka doktor kontrolünde olmanız gerektiğini az önce belirttik. Onun dışında bazı bitkilerin iyileşmeye yardımcı etkisinden de faydalanabilirsiniz. Bunları kullanmaya başlamadan önce hastalığın yaygın olmadığı vücudunuzun bir bölgesinde denemenizi ve eğer bir alerjiye yol açmıyorsa kullanmanızı, mutlaka doktorunuzdan onay almanızı öneririz. Aloe vera bitkisi yatıştırıcı ve nemlendirici etkisiyle gül hastalığının olumsuz etkilerini aza indirmeye yardımcı olabilir. Onun dışında soğutucu ve yine yatıştırıcı özelliği ile bilinen salatalıktan da yüzünüze maske yaparak faydalanabilirsiniz.

Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi-5 - Saç Bakım Güzellik Gül Hastalığı (Rozasea) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi-6 - Saç Bakım Güzellik

Gül hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli?

Tedavinize ek olarak yaşam tarzınızda yaptığınız değişiklikler, gül hastalığının tedavisine olumlu olarak etki edecektir. Hastalığa neden olan ya da yaygınlaşmasını tetikleyici şeylerden uzak durarak gül hastalığının artmasına engel olabilir ya da ağrı ve acıyı azaltabilirsiniz. İlk dikkat etmeniz gereken çok soğuk ve çok sıcaktan korunmanızdır. Kışın yüzünüzü ince bir eşarpla kapatarak çok soğuktan koruyabilir, yazın güneşe direkt olarak maruz kalmadan mutlaka cildinizde tahribat yaratmayacak bir güneş koruyucu kullanmalısınız.

Cildinizi mutlaka temiz tutun. Yıkama sırasında hafif bir temizleyici kullanabilirsiniz. Cildinizi tahriş eden, alkol içeren tüm temizleyici ve kozmetik ürünlerden kaçınmalısınız. Eğer cildiniz çok kuruysa nemlendirici kullanabilirsiniz; ancak tüm kullandığınız ürünlerin onayını doktorunuzdan almalı, mümkünse nemlendiricinizi doktorunuzun verdiği ilacı uyguladıktan sonra sürmelisiniz. Alkollü, baharatlı, kafeinli içecek ve yiyeceklerden uzak durun.

Stres, gül hastalığını olumsuz etkiliyor

Stresin gül hastalığını tetikleyen en önemli etkenlerden biri olduğunu unutmayın. Stresten uzak kalmak ne kadar zor olursa olsun yaşamınızda stresi en aza indirecek düzenlemelerde bulunun, değişiklikler yapın. Düzenli egzersiz, günlük yürüyüşler, düzenli bir uyku ve sağlıklı, dengeli beslenme stresi azaltmanıza yardımcı olacak faydalı önlemlerdir. Yoga, meditasyon da stresi azaltmanıza yardımcı olacak etkinliler arasındadır.

Gül hastalığı geçer mi?

Gül hastalığının belirtileri ortaya çıkar çıkmaz ihmal etmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bir uzman kontrolünden sonra önerilen tedaviyi uygulamalısınız. Bu, hastalıkla vedalaşmanız için ilk yapmanız gereken şeydir. Aynı zamanda hastalığın yayılmasını ve semptomların artmasını da engeller. Hastalığın tamamen geçmesi kişiden kişiye değişiklik gösterse de tedavinizi uygulamanız ve dikkat etmeniz gerekenleri yerine getirmeniz takdirde semptomları büyük oranda azaltmanız mümkündür. Bu noktada; sizin hastalığınızın seyrini iyi takip etmeniz de oldukça önem taşıyor. Cildinize iyi gelen şeyleri bularak onları yerine getirmeli, tedaviyi aksatmamalı ya da hastalığı tetikleyen, iritasyonu artıran nedenleri tespit ederek onlardan kaçınmalısınız.

Gül hastalığı bulaşıcı mı?

Gül hastalığının bulaşıcı olup olmadığı da en merak edilenler arasında. Gül hastalığı bulaşıcı bir özelliğe sahip değildir. Temas ya da farklı yollarla kişiden kişiye bulaşmaz.

Ayrıca aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir: