Küçük bir çocukken amuda kalkmayı ve bunun gibi türlü hareketleri kolaylıkla yapabildiğinizi hatırlıyorsunuzdur. Ne yazık ki yaşla birlikte esneklikte sürekli bir düşüş meydana geliyor ve çoğu insan için bu esnek zamanlar çoktan geride kalmış durumda. Yıllar geçtikçe esnek olduğunuzu unutsanız da aslında bunu geliştirmek için çalışabilir, hatta şaşırtıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Esnekliğinizi eski günlere döndürmek istiyorsanız şanlısınız. Çünkü esneme egzersizlerine yeterince odaklanarak bedeninizi daha esnek hale getirmeniz mümkün. Az sonra öğreneceğiniz esneme hareketleri, aynı zamanda sabahları dinç uyanmak için yapmanız gerekenler arasında yer alıyor.
Esneme egzersizleri herhangi bir sakatlığı olmayan insanlar için genellikle güvenli. Üstelik esnemenin faydaları da saymakla bitmeyecek cinsten. Konu esneklik olduğunda bedeninizin ne kadar ileriye gidebileceğini ve nerede durmanız gerektiğini belirleyecek kişi sizsiniz. Bu yüzden hareketlere nazik ve yavaş bir şekilde başlamanızı öneririz.
1. Omuz silkme
- Ayakta veya bir sandalyede otururken omuzlarınızı mümkün olduğunca aşağı bırakın. Derin nefesler alarak gevşeyin.
- Ardından nefes alın ve omuzlarınızı kulaklarınıza yaklaşacak şekilde yukarı kaldırın. Tıpkı “Bilmiyorum” diyen bir çocuk tepkisi gibi.
- Nefes verin ve başlangıç pozisyonuna dönün.
2. Yan esnemeler
- Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde dik durun.
- Ellerinizi başınızın üzerine kaldırın ve parmaklarınızı birbirine geçirin. Bunu yaparken avuç içleriniz tavanı göstermeli.
- Nefes alarak omuzlarınızı kulaklarınızdan uzaklaşacak şekilde aşağı bastırın.
- Ardından nefes verin ve gövdenizin bir tarafına doğru yaslanın. Omuzlarınız aşağıda, kalçanız ise karşıyı gösterecek şekilde hizalı olmalı.
- Nefes alın, merkeze dönün ve hareketi diğer yön için tekrarlayın.
3. Frankenstein yürüyüşü
- Ayakta dik durun.
- Bir kolunuzu öne doğru uzatın, ardından adım atın ve karşı yöndeki bacağınızı dümdüz yukarı kaldırın. Uzatılan el ile ayak parmaklarınıza dokunmayı hedefleyin.
- Bacağınızı başlangıç pozisyonuna getirin ve hareketi diğer kol ve bacak için uygulayın.
4. Plank ile esneme
- Etkili core egzersizleri arasında yer alan plank'ı esneme amacıyla da yapmak mümkün. Bunun için eller ve ayak parmak uçları yerde olacak şekilde plank pozisyonu alın. Tıpkı plank hareketi yapmak için olduğu gibi sırtınız düz ve bacaklarınız yere paralel olmalı.
- Ardından kalçanızı vücudunuz V pozisyonu alana kadar yukarı doğru itin. Bu sırada başınızın da içeri girmesine izin verin. Ancak somuzlarını sıkıştırmamaya özen gösterin.
- Tekrar başlangıç pozisyonuna dönün ve hareketi tekrarlayın.
5. Kobra pozu
- Yüz üstü yere uzanın ve avuç içlerinizi yerde, dirseklerinizi vücudunuza bitişik olacak şekilde konumlandırın.
- Ellerinizle yerden güç alarak göğsünüzü ve başınızı yukarı doğru kaldırın. Bu sırada derin nefesler alıp verin ve göğsünüzün esnediğini hissedin.
- Başlangıç pozisyonuna dönün ve hareketi tekrarlayın.
Tüm bunlarla birlikte ip atlamak gibi bazı egzersizler de kas gelişiminin yanı sıra vücut esnekliğini de destekler.
Hareket ettikçe daha güzel kokun!
Özel, devrim niteliğinde patentli bir teknolojiye sahip Rexona kadın ve erkek deodorantlarını keşfedin. Motionsense™ teknolojisi, siz hareket ettikçe daha fazla koruma ve konfor sağlar. Bu teknoloji ile harekete doğrudan tepki veren kapsüller, uzun süren ferahlık olanağı tanır. Ayrıca kadınlara ve erkeklere özel bulunan modelleri de bulunuyor.