0

Kendimizi nasıl seveceğimiz konusunda tavsiyeler, bugünlerde her yerde karşımıza çıkıyor. Özellikle sosyal medyada gezinirken öz değerle mücadele etmenin karmaşık nedenlerini göz ardı eden pek çok gerçek dışı tavsiye görebilirsiniz. Bunun adı “toksik pozitiflik”. Eğer Euphoria izlediyseniz ikinci sezonun ikinci bölümünde bu kavramı şahane bir biçimde ele aldıklarını hatırlayın.

Sonuçta kendini sevmenin önemi aşırı basitleştirilmiş gibi görünse de çoğu ruh sağlığı uzmanı, size şu veya bu şekilde kendinize karşı daha nazik olmanın hem zihinsel esenlik hem de sağlık için önemli olduğunu söyleyecektir. Bununla birlikte çeşitli faktörler, kulağa basit gelen bu eylemi söylemesi kolay- yapması zor bir hale getirebilir…

Eğer bu yazıdaysanız, öz sevgi alanında biraz destek alabilirsiniz. Bu konuda terapistlerin kendinizi gerçekten nasıl seveceğinize dair pratik ipuçları var. İşte onlardan bazıları.

Terapistlere Göre Kendinizi Gerçekten Nasıl Seversiniz?-1 - Saç Bakım Güzellik Terapistlere Göre Kendinizi Gerçekten Nasıl Seversiniz?-2 - Saç Bakım Güzellik

Kendini sevmeyi bir varış noktası değil, bir uygulama olarak düşünün

Kendinizi gerçekten sevdiğinizde geçmeniz gereken bir bitiş çizgisi yok. Kendini sevmek ne sabit ne de kalıcı. Sevgiyi genellikle her şeyin mükemmel olması gereken bir masalsı anlamda tanımlarız ve sonra aynı baskıyı öz-sevgiye uygularız; oysa bu hiç gerçekçi değil.

Kendimizle ilgili her şeyi sevmek zorunda değiliz ve bazı günlerde bunu yapmak diğerlerinden daha kolay olabilir. Dolayısıyla bir gecede yeni düşünce kalıpları geliştirmeyi beklemeyin: Her alışkanlık gibi, kendini sevmek ve kabul etmek de pratik gerektirir.

Kendinizi sevmek için realitenizi sevmek zorunda olmadığınızı bilin

En kötü, en başarısız benliğinizdeyken size sevgiyle yaklaşan yakın arkadaşlarınızı ve aile üyelerinizi düşünün. Şimdi kendinize aynı şekilde davranıp davranmayacağınızı sorun. Hatalarına rağmen arkadaşlarımızı ve ailemizi seviyoruz, ancak çoğumuz için kusurlu benliklerimizi sevmek çok zor.

Mükemmelliğin başkaları tarafından sevilmenin ya da kendinizi sevmenin ön şartı olmadığını anladığımızda, kendimizi kabul etmeye ve belki de sonunda kendimizi sevmeye başlayabiliriz.

Terapistlere Göre Kendinizi Gerçekten Nasıl Seversiniz?-3 - Saç Bakım Güzellik Terapistlere Göre Kendinizi Gerçekten Nasıl Seversiniz?-4 - Saç Bakım Güzellik

Gerçeklere bağlı kalarak olumsuz zihinsel anlatınıza meydan okuyun

Budistler, acıyı iki ok olarak tanımlarlar. İlk ok, başımıza gelen talihsiz olaydır ve bize kontrolümüz dışında acı verir. İkinci ok ise bu olay hakkında kendimize anlattığımız hikayedir, bu ıstırap kendi kendine olur. İşte kendimizi sevmek, o ikinci okla kendimizi vurmamaktır diyebiliriz.

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse ilk ok, sevilen birinin COVID-19'dan ölmesi olabilir. İkinci ok ise onu daha önce doktora gitmeye veya aşı olmaya ikna etseydiniz, ölmeyeceğini düşünmektir. Bir durum elbette duygusal olarak acı verici olabilir, ancak kendimize bu konuda anlattığımız hikaye çoğu zaman gerçeklerden uzaktadır.

Acı verici bir olay hakkında başka olumsuz düşünceler geliştirdiğinizi fark ederseniz, gerçeklere bakmaya çalışın. Bu düşüncelere karşı herhangi bir kanıt var mı? İşlerin daha az kasvetli görünmesini sağlayan bir şey var mı? Bunu yapmakla gerçeği inkar etmiyorsunuz, bunun yerine aynı anda var olan her şeyi düşünmüş oluyorsunuz.

Kendinizi sevmenin değerli bir uğraş olduğunu hatırlayın

Daha önce de belirttiğimiz gibi, sosyal medya paylaşımları kendini sevmeyi yüzeysel ve hatta toksik gösterebilir. Ancak kendinizi sevmeyi, kim olduğunu kabul etme ve kişisel gelişime bağlılık olarak tanımlarsanız, hayatınızı derinden etkileme potansiyeli olur.

Kendini sevmek, öylece durmak ve dünyaya asla katkıda bulunmamak değildir. Aslında bir başkasıyla sevgi dolu, sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak için en iyi temeldir.

Ayrıca 6 Adımda Kendinizi Daha Rahat Hissedin yazımız da ilginizi çekebilir.