0

Çoğu insan yaşamının bir bölümünde çeşitli nedenlere bağlı olarak vücutta kaşıntı ve kızarıklık sorunu yaşamıştır. Kaşıntılı cilt, bu hissi gidermek için kaşıma isteği uyandıran, rahatsız edici ve kontrol edilemeyen bir histir. Bunun olası nedenleri arasında iç hastalıklar ve cilt rahatsızlıkları bulunur. Eğer sebep bilinmiyorsa vücutta kızarıklık için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktorunuz altta yatan nedeni tespit ederek rahatlamanız için çeşitli tedaviler sağlayabilir.

Peki vücutta kaşıntı ve kızarıklık neden olur, nasıl geçer? Daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Vücutta kaşıntı ve kızarıklık neden olur?

Vücutta çıkan kızarıklıklar genel veya küçük bir bölgeye lokalize olabilir. Olası nedenler ise çok sayıda ve çeşitlidir. Vücutta kaşıntı ve kızarıklık böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı, tiroid hastalığı, lenfoma, diyabet gibi ciddi bir duruma bağlı olarak gelişebileceği gibi cilt kuruluğu, alerji, böcek ısırıkları gibi daha az şiddetli durumlardan da kaynaklanabilir.

Vücutta kaşıntı ve kızarıklık nedenlerine daha yakından bakalım.

Cilt durumları

Birçok yaygın cilt durumu kaşıntılı cilde neden olabilir. Aşağıdakiler, vücuttaki herhangi bir cilt bölgesini etkileyebilir:

  • Dermatit: Dermatit, cildin iltihaplanmasıdır.
  • Egzama: Bu, kaşıntılı, pullu döküntüleri içeren kronik bir cilt hastalığıdır.
  • Sedef hastalığı: Bu otoimmün hastalık, genellikle plak şeklinde cilt renginin değişmesine ve tahrişe neden olur.
  • Dermatografi: Dermatografi cilt üzerinde yüksek, kırmızı, kaşıntılı kızarıklığa neden olan yüksek histamin seviyelerine yol açar.
  • Kurdeşen: Genellikle alerjik reaksiyonun neden olduğu ciltte kaşıntılı, kabarık, renksiz kaynaklara neden olur.
  • Saçkıran: Saçkıran, cildin mantar enfeksiyonudur.
  • Zona hastalığı: Bu enfeksiyona, suçiçeğine neden olan virüs neden olur.
  • Alerjiler: Yediğiniz veya dokunduğunuz bir şeye geliştirdiğiniz alerjik reaksiyon nedeniyle cildiniz kaşınabilir.

Tüm bunlar vücutta kaşıntı ve kızarıklığa yol açan yaygın cilt durumları. Elbette bunlar dışında da farklı cilt sorunları benzer semptomlarla kendisini gösterebilir.

İç hastalıklar

Bazı iç hastalıklar da vücutta kızarıklık nedenleri arasında yer alır. Safra kanalı tıkanıklığı, karaciğer yetmezliği, HIV, siroz, anemi, lösemi, tiroid hastalığı, lenfoma, böbrek yetmezliği genel olarak ciltte kaşıntıya neden olabilecek hastalıklardan birkaçıdır.

Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Vücutta kaşıntı kızarıklık nasıl geçer?

Vücutta kızarıklık, kaşıntı ve şişme şikayetleri için tedavi seçenekleri, sorunun nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Doktorunuz size sorunun tedavisi için oral ilaçlar, topikal ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve diğer doğal ilaçlar önerebilir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:

  • Kaşıntı ve kızarıklığa neyin sebep olduğunu bilmiyorsunuz.
  • Şiddetli kızarıklık ve kaşıntı yaşıyorsunuz.
  • Bunlarla birlikte başka semptomlar da yaşıyorsunuz.

Kaşıntının bazı nedenleri ciddi, ancak tedavi edilebilir durumlar olduğundan, nedeni açık olmadığında teşhis için doktorunuzla iletişime geçmeniz önemli.

Ayrıca stresten vücutta çıkan kızarıklar gibi nedenini tespit ettiğiniz bir cilt sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri ile sorunu hafifletmeyi deneyebilirsiniz:

  • Cildinizi nemli tutun. Günlük nemlendirici uygulamak, banyoda veya duşta geçirdiğiniz süreyi sınırlamak, nemlendirici kullanmak kuru cilt veya egzamadan kaynaklanan kaşıntıyı yatıştırabilir.
  • Rahat, bol giysiler giyin. Bu, cilt tahrişini hafifletebilir ve cildinizin nefes almasını sağlayarak mantar enfeksiyonlarını önleyebilir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin. Araştırmalar, diyetinizde değişiklik yapmanın sedef hastalığı, lupus, siroz ve egzama semptomlarının kontrolüne yardımcı olabileceğini düşündürmekte (*).
  • Stresi azaltın. Araştırmalara göre yoga, meditasyon ve derin nefes egzersizleri gibi stres azaltma teknikleri egzama, sedef hastalığı, dermatografi ve SLE gibi durumların alevlenmesini önleyebilir (*).
  • Sıcak sudan kaçının. Sıcak su cildi tahriş edebilir ve kuru cildi kötüleştirebilir.
  • Uygun hijyen uygulayın. Düzenli olarak duş almak, çamaşırlarınızı ve yatak takımlarınızı yıkamak ve giysilerinizi her gün değiştirmek çeşitli enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir.
  • Alerjenlerden kaçının. Sizin için semptomları tetikleyen gıdaları, ürünleri ve çevresel alerjenleri belirlemek ve bunlardan kaçınmak da sorunun çözümü için faydalı olabilir.

Ayrıca sivilce kızarıklığı hakkındaki detaylı yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz.