0

Birçok meyve, sebze, kuruyemiş gibi gıdalarda bulunan Quercetin aslına doğal bir pigmenttir. Antioksidan ve antienflamatuar özellikler taşıyan bu bileşen vücudun kronik hastalıklarla bağlantılı serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynamanın yanında alerji belirtilerini azaltmaya da yardımcı olur. Ayrıca genel sağlığı korumak, hastalık risklerini azaltmak, iltihaplarla savaşmak ve bağışıklığı arttırmak gibi faydaları da vardır.

Quercetin Nedir, Faydaları ve İçeren Besinler Nelerdir?--1 - Saç Bakım Güzellik Quercetin Nedir, Faydaları ve İçeren Besinler Nelerdir?--2 - Saç Bakım Güzellik

Quercetin ne işe yarar?

İçeriğinde vitamin ve bitkisel bileşenler içeren quercetinin bir çok faydası vardır. Metabolizmanın güçlenmesine, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına yardımcı bu bileşen aynı zamanda cilt üzerinde de birçok fayda sağlar.

Bu faydaların ne olduğuna geçersek;

Enflamasyonu azaltabilir

Enflamasyon, vücudun strese ve yaralanmalara verdiği doğal tepkidir. Vücut iyileşmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya başlandığında iltihaplanmalar meydana gelebilir. Yapılan bazı araştırmalar quercetin'in iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. (*)

Serbest radikaller ile savaşır

Antioksidan özellikler (*) taşıyan quercetin vücudu, hastalık riskini artıran ve yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerden korumaya yardımcı olabilir. Hava kirliliği, sigara içmek, düzensiz beslenme, UV ışınları, sera gazları ve radyasyon cilde ve sağlığa zarar veren serbest radikallerden bazılarıdır ve quercetin bu radikallerin verdiği zararlar ile savaşabilir. (*)

Alerji semptomlarını azaltabilir

Quercetin'in potansiyel antienflamatuar özellikleri, alerji semptomlarında rahatlama sağlayabilir. Yapılan bazı araştırmalar ve deneyler bu özelliği kabul etse de insanlar üzerinde yapılan çok fazla araştırma yoktur. Deney ve çalışmalar hayvanlar üzerindeki sonuçları yansıtır. Yine de quercetin’in anti alerjik özelliklerinin bronşit ve astımı hafiflettiği de kullanıcı deneyimleri ile başarılı sonuçlar göstermiştir.

Nörolojik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir

Quercetin, Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Serbest radikallerin dengesiz olduğunda ortaya çıkan Oksidatif stres, nörodejeneratif hastalıkların gelişimine katkıda bulunur. Quercetin'in antioksidan özellikleri, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olduğu için nörolojik hastalıkları önlemeye de yardımcı olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda bu teori kanıtlandı fakat insanlar üzerinde yapılan çalışmalar henüz kesin sonuçlar vermiyor. (*)

Quercetin Nedir, Faydaları ve İçeren Besinler Nelerdir?--3 - Saç Bakım Güzellik Quercetin Nedir, Faydaları ve İçeren Besinler Nelerdir?--4 - Saç Bakım Güzellik

Enfeksiyonları önleyebilir

Antibakteriyal özellikler mide, bağırsak, deri ve solunum gibi bölgelerde yaşanan enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyonu düşürerek kan basıncını dengeleyebilir

Araştırmalar, quercetin'in kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini de söyler. İnsanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda quercetin alan kişilerin her gün kanlarında daha düşük zararlı kolesterol seviyeleri ve kalp atışı sırasında kan damarlarındaki basıncı ölçen düşük sistolik kan basıncı tespit edilmiş. (*)

Quercetin içeren besinler

Quercetin en fazla mor renkli meyve sebzelerde yer alır. Mor soğan, şalgam ve kahvaltıda yiyebileceğiniz meyeveler arasında yer alan elma gibi gıdaların tüketimini arttırabilirsiniz. Elmanın kabuğunda bol miktarda quercetin bulunduğu için elmayı kabuğuyla tüketmekte de fayda var. Bunların yanında; kuşkonmaz, vişne, çilek, kiraz ve yeşil çayda da bol miktarda quercetin bulunur.

Eğer doğal besinler dışında takviye olarak kullanmak istiyorsanız başka hastalıklar ya da kullandığınız ilaçlarla etkileşim göstermediğinden emin olmak için doktorunuza danışmadan kullanmamanız önerilir.