0

Siber zorbalık kavramını muhtemelen daha önce duydunuz. Tanımı hakkında tam olarak bilgi sahibi değilseniz bile maruz kalmış olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Birinin, birden fazla kez kasıtlı olarak bir başkasına kötü hissettirmesine ve onu incitmesine zorbalık deniyor. Bu kavram birinden hoşlanmamaktan veya onunla tartışmaktan çok daha fazlası. Çünkü çok daha yaralayıcı sonuçlar doğurabiliyor.

Siber zorbalık ise tablet, telefon, bilgisayar gibi elektronik araçların tekrar eden şekilde bir başkasına zarar vermek, onu incitmek amacıyla kullanılması. Gelişen teknolojiyle birlikte dijital ortamda daha fazla zaman geçirmemiz siber zorbalığa uğrama ihtimalimizi de artırıyor. Bu anlamda özellikle gençler ve çocuklar risk altında. Çevrimiçi dünya bize sunduğu fırsatların yanı sıra, ne yazık ki başkalarına zarar vermek için bir araç olarak da kullanılabilmekte.

Çağımızın Gerçeği Siber Zorbalık Nedir?-1 - Saç Bakım Güzellik Çağımızın Gerçeği Siber Zorbalık Nedir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Peki, siber zorbalığa maruz kaldığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Bunun için aşağıdaki örnekleri incelemekte fayda var:

  • Alay etmek, lakap takmak, tehdit etmek
  • Bir başkasının şifresini ele geçirmek ve onun adına kötü mesajlar atmak
  • Oyunlardan, bloglardan dışlamak
  • Sahte hesaplar aracılığıyla paylaşım yapmak
  • Birinin rızası olmadan fotoğrafını paylaşmak, hakkında utandırıcı bilgiler veya fotoğraflar yayınlamak
  • Rahatsız edecek biçimde kişinin sosyal medya hesaplarını takip etmek
  • Kişi hakkında sosyal medyada yalan bilgiler yaymak
  • Gönderilerin altına olumsuz ve istenmeyen yorumlar yapmak
  • Virüs içeren e-posta veya mesajlar göndermek
  • Telif hakları ve yasalara aykırı içerikleri indirmek

Tüm bu davranışlar, siber zorbalığın en belirgin örnekleri. Zorbalık çevrimiçi olduğunda kendinizi evin içinde bile saldırıya uğramış gibi hissedebilirsiniz. Maruz kalınan siber zorbalığın etkileri uzun sürebilir ve kişiyi birçok yönden etkileyebilir:

Zihinsel olarak; üzgün, utanmış, hatta kızgın hissetmek.

Duygusal olarak; sevdiğiniz şeylere karşı utanma veya ilginizi kaybetme.

Fiziksel olarak; yorgun hissetme, mide veya baş ağrısı gibi semptomlar yaşamak.

Başkaları tarafından alay edilme veya taciz edilme hissi, insanların iletişim kurmasını ve bu sorunla başa çıkmaya çalışmasını engelleyebilir. Siber zorbalık bizi birçok yönden etkilese de bunu aşmak ve yeniden güven kazanmak mümkün!

“Ben Kendim Olmayı Bırakmam Sen #ZorbalığıBırak”

Birbirimize karşı iyi kalpli olmaya var mıyız? Simple cilt bakımında sergilediği iyi kalpli duruşu, gezegenimiz ve gezegenimizi paylaştığımız hayvan dostlarımız için de cesurca ortaya koyuyor. Bununla birlikte gezegenimizin en sosyal canlıları olarak birbirimize karşı sorumluluklarımızın da farkında. Bu yüzden iyi kalplilik felsefesinin merceğini içimize çevirerek bizleri siber zorbalıkla mücadeleye teşvik ediyor.

Simple’ın Facebook, Genç Hayat Vakfı ve Rafineri iş birliğiyle hayata geçirdiği #ZorbalığıBırak kampanyasıyla tanışın!

Bu kampanya ile gençler, “Ben Kendim Olmayı Bırakmam, Sen #ZorbalığıBırak” diyerek iyiliğe tutunuyor ve zorbalığın özündeki incitme dürtüsüne meydan okuyor.

Facebook, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ile kreatif ajansları bir araya getirdiği yaratıcı fikir yarışması Hack for Good (yeni adıyla Brand For Good) kapsamında, bu sene sivil toplum kuruluşu Genç Hayat Vakfı ile çalıştı. Genç Hayat Vakfı‘nın gençler ve şiddet algısı üzerinde detaylı bir analizi konu alan “Akran Zorbalığı” projesine destek vermek üzere düzenlenen fikir yarışmasının kazananı ise #ZorbalığıBırak projesi oldu. Projenin amacı Instagram filtreleri ya da Instagram hikayeleri üzerinden gençlere, “zorbalığın havalı bir şey olmadığı” bilincini aşılamak. Ve onlara, “Ben Kendim Olmayı Bırakmam Sen #ZorbalığıBırak” diyebilme cesareti kazandırmak.

Simple’ın davetini geri çevirmeyin! Simple hepimizi, zaman zaman hem kendimizde hem de çevremizde görüp seyirci kaldığımız zorbalık eğilimine karşı içimizdeki iyiliği hatırlamaya ve tepki göstermeye davet ediyor.

Unutmadan; siber zorbalık hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve neler yapabileceğinizi öğrenmek için Genç Hayat Vakfı’nın klinik psikologlarla birlikte hazırladığı rehberlerden yararlanabilirsiniz.