0

Yüz şeklini oluşturan en önemli kısımlardan biri çene hattıdır. Çene bölgesinde bulunan masseter, yani çiğneme kası bazı durumlarda aşırı gelişmiş halde veya büyük boyutlarda olabilir. Bunun altında yatan nedenler ise diş sıkma, sert yiyecekler tüketme ve çene-eklem hastalıkları olarak sıralanabilir. Bu tip nedenlerden dolayı aşırı çalışan masseter kası hem işlevsel hem de estetik olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ayrıca çene kasının büyümesi ağrı ya da şekil bozukluğu ile kendini gösterebilir. Peki, masseter çene botoks nedir ve masseter kası botoks uygulamaları nasıl yapılır? Gelin çene botoksu hakkında merak edilenlere birlikte bakalım.

Çene Botoksu 1 - Saç Bakım Güzellik Çene Botoksu 1 - Saç Bakım Güzellik

Masseter Botoks (Çene Botoksu) Nedir?

Masseter botoks, çenede yer alan masseter kasının büyüyüp belirgin hale gelmesi durumuna bu kasın bulunduğu kısmı inceltme işlemi olarak tanımlanır. Çene botoksu olarak da adlandırılan masseter botoks, masseter kasının aşırı aktivitesini sınırlandırarak köşeli veya asimetrik görünümün ortadan kaldırılmasını sağlar. Ayrıca diş gıcırdatma ve diş sıkma masseter botoks ile önlenebilir. V-hattı botoksu olarak da bilinen uygulamada botoks masseter kasına enjekte edilir ve kasın zayıflayarak küçülmesi amaçlanır. Çene botoksu sonrası yuvarlak veya kare olan yüz şekli oval, üçgen veya kalp şekline dönüştürülür.

Çene Botoksu 2 - Saç Bakım Güzellik Çene Botoksu 2 - Saç Bakım Güzellik

Masseter Botoks (Çene Botoksu) Ne İşe Yarar?

Masseter kasının büyümesi fonksiyonel olarak kişilerde önemli bir engel oluşturmasa da zamanla estetik açıdan rahatsız edici hale gelebilir. Çene kasının büyüdüğü durumlarda çene kasları yanlara doğru genişler ve yüz kare şeklini almaya başlar. Bu durum da özellikle kadınlar için estetik kaygıları beraberinde getirir. Bunların yanı sıra aşırı büyüyen kaslar uykuda diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi problemlere de davetiye çıkarır. Dişlerde hasar ve ağrı oluşumu tetikleyen bu durumdan kurtulmak için çene botoksu uygulanır. Sizin de dişleriniz ile ilgili benzer şikayetleriniz varsa “Diş Gıcırdatma Neden Olur?” ve “Diş Neden Ağrır?” içeriklerini okuyarak konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çene Botoksu 3 - Saç Bakım Güzellik Çene Botoksu 3 - Saç Bakım Güzellik

Masseter Botoks Nasıl Yapılır?

Çene botoksu uygulamasında botoks direkt olarak çene kasına enjekte edilir. İşlem öncesinde bölge anestezik krem ile uyuşturulur. Uygulama yaklaşık olarak 10 dakika sürer ve bu esnada hasta hiçbir ağrı hissetmez ve herhangi bir acı duymaz. Uygulamada küçük dozlarda enjekte edilen botoks sayesinde kaslar istem dışı hareketleri durduracak ölçüde zayıflatılır. Masseter botoks etkisi ile kaslar önemli ölçüde rahatlar ve diş gıcırdatma, çene sıkma gibi problemler ortadan kaldırılır. Çiğneme ve yüz ifadesi gibi istemli hareketler ise botoks işleminden etkilenmez. İşlem sonrasında kişi, günlük hayatına hızlı bir şekilde dönebilir. İlk uygulamadan 3 ay sonra ikinci uygulama yapılır ve ihtiyaca göre diğer uygulamalar 3-4 ayda bir gerçekleştirilir.

Çene Botoksu 4 - Saç Bakım Güzellik Çene Botoksu 4 - Saç Bakım Güzellik

Masseter Botoksun Avantajları Nelerdir?

Masseter botoks, masseter kası büyümesi nedeniyle günlük hayatında çeşitli sorunlar yaşayan kişiler için aşağıdaki faydaları sunar:

  • Çene botoksu uygulaması son derece güvenli bir uygulama olup cerrahi müdahale gerektirmez. Bu sebeple plastik cerrahi operasyonlardaki gibi riskler söz konusu değildir.
  • Çene yapısını incelten işlem sayesinde kişiler daha ince ve estetik yüz hatlarına kavuşabilir.
  • Masseter kası üzerine yapılan uygulama sayesinde çene kaslarının boyutu küçülür ve daha belirgin bir çene hattına sahip olunur.
  • Çene botoksu sayesinde diş sıkma ve diş gıcırdatma nedeniyle oluşan ağrı durumlardan kurtulmak ve yaşam kalitesini yükseltmek mümkün olur.
Çene Botoksu 5 - Saç Bakım Güzellik Çene Botoksu 5 - Saç Bakım Güzellik

Masseter Botoks Riskleri Nelerdir?

Bazı durumlarda ortaya çıkabilen masseter botoks zararları aşağıdaki gibidir:

  • Tedavi sonrasında hafif baş ağrısı yaşanabilir. Bu tip durumlarda doktor tavsiyesiyle ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
  • Enfeksiyon bölgesinde hassasiyetle birlikte nadir olarak morarma da görülebilir.
  • Botoks işlemi sonrasında iğne giriş yerlerinde kırmızı noktalar oluşabilir ancak bunlar 1-2 gün içinde geçecek türde kızarıklıklardır.
  • Botoks sonrasında nadiren geçici gülme asimetrisi oluşabilir.

Masseter Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çene botoksu diş sıkma botoksu adlarıyla bilinen uygulama sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur:

  • Masseter botoksun etkisi 3 ila 7 gün arasında başlar ve ikinci haftanın sonunda belirgin hale gelir.
  • Botoks işlemi sonrasında ilk 24 saat sert gıdalardan uzak durmak ve mümkün olduğunca sıvı gıdalar tüketmek gerekir.
  • İşlem sonrasında en az 24 saat enjeksiyon bölgesine masaj yapılmamalıdır.
  • Çene botoksu sonrasında 6 ila 8 saat makyaj yapılmamalıdır. Makyaj fırçaları ve makyaj malzemelerinin uygulama bölgesine temas etmemesi hijyen açısından önemlidir.
  • İşlemden sonraki birkaç saat yüz yıkanmamalı ve banyo yapılmamalıdır.
  • Çene botoksu sonrasındaki ilk 24 saat boyunca kan sulandırıcı ilaç alınmaması önerilir.

Masseter Botoks Kimler İçin Uygundur?

Masseter botoks işlemi; çene hattından memnun olmayan kişiler, masseter kası büyümesi nedeniyle sorun yaşayanlar ve uygulama için sorun teşkil edecek bir rahatsızlığı olmayan kişiler için uygundur. Öte yandan hamile kişiler, emziren anneler ve genel sağlık durumunda sorun olan kişiler için çene botoksu işlemi önerilmez.

Siz de çene yapınızı daha estetik hale getirmek veya masseter kası nedeniyle oluşan diş sorunlarınızdan kurtulmak istiyorsanız masseter botoks uygulamasını hemen deneyebilirsiniz. Uzman kişiler ve güvenli merkezlerde yapılan uygulama ile daha zarif çene hatlarına kavuşabilir ve çene büyümesi kaynaklı sağlık sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca günlük hayatta terleme sorunu yaşıyorsanız Terleme İçin Botoks içeriğini de okuyarak konu hakkinda fikir edinebilirsiniz.