0

Topraklama yöntemini hiç duydunuz mu? Kendinizi kötü hissettiğinizde negatif yük ile dolduğunuzda mutlaka birileri size ayakkabınızı çıkarıp toprağa basmanız gerektiğini söylemiştir. Topraklama; geçmişe dönüşlerden, istenmeyen anılardan ve olumsuz ya da zorlayıcı duygulardan uzaklaşmaya yardımcı olabilecek bir uygulamadır. Bu teknik, dikkatinizi yaşadıklarınızdan uzaklaştırmanıza ve şu anda olanlara yeniden odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Tabii şehir hayatında her zaman toprağa basma fırsatı da bulamayabiliyoruz. Böyle anlarda aslında deneyebileceğiniz birçok teknik daha var.

Stresten Uzaklaştıran 15 Topraklama Tekniği-1 - Saç Bakım Güzellik Stresten Uzaklaştıran 15 Topraklama Tekniği-2 - Saç Bakım Güzellik

Fiziksel topraklama teknikleri

Bu teknikler, sıkıntıdan kurtulmaya yardımcı olmak için beş duyunuzu aktif etmeye ve çoğunlukla hissetmeye yönelik tekniklerdir.

Ellerinizi suya koyun

Ellerinizi bir suya koyun ve suyu tam anlamıyla hissetmeye çalışın. Önce ılık, sonra soğuk su kullanın. Ardından, önce soğuk suyu, ardından ılık suyu deneyin. Soğuktan ılık suya geçmek, sıcaktan soğuğa geçmek farklı hissettiriyor mu? Ellerinizin her yerinde nasıl bir his var gibi duygulara odaklanın.

Yakınınızda bulunan nesneleri hissedin

Dokunduğunuz şeyler yumuşak mı yoksa sert mi? Ağır mı hafif mi? Sıcak mı soğuk mu? Her öğenin dokusuna ve rengine odaklanın. Bu şekilde birkaç dakika geçirin, aklınıza gelen duyguları elinizde nesneye odaklanarak gidermeye çalışın.

Derin nefes alın

Yavaşça nefes alın, sonra nefes verin. Nefesin vücudunuzdaki yolculuğunu hissedin. Burnunuzdan giren nefesin karnınıza kadar inişini gözlemleyin. Burnunuzdan nefes alın 4’e kadar sayın 5-6’da nefesinizi tutun. 7-8-9-10 boyunca nefesinizi tamamen boşaltın. Birkaç kez tekrarlayın.

Bir yiyeceğin tadını çıkarın

Keyif aldığınız bir yiyecek veya içeceğin küçük ısırıklarını veya yudumlarını alın ve her lokmayı tamamen tatmanıza izin verin. Tadını, kokusunu ve dilinizde kalan tatları düşünün.

Bir şey koklayın

En sevdiğiniz kokular nedir bunu düşünün ve ulaşabiliyorsanız onu yakınıza alın. Bir kahve kokusu keyfinizi yerine getiriyorsa kendinize kahve demleyin ve bir süre boyunca onun kokusunu soluyun. Çevrenizde kokabilecek nesneleri de tek tek koklayarak daha uzun süre bu çalışmada kaldığınız bir vakit yaratmayı deneyin. Bir mum koklayın, parfümünüzü koklayın, yastığınızın kokusuna bakın.

Elinize buz alın

Avcunuz içine bir buz alın ve onun soğukluğunu hissedin. Erimeye başlamasının nasıl bir his verdiğini kendi içinizde tarif edin.

Vücudunuzu hareket ettirin

Çok basit hareketler ile vücudunuzu uyandırın. Olduğunuz yerden kalkın, biraz yürüyün, zıplayın, bacaklarınıza hafifçe vurun, esneyin. Çıkan sesleri dinleyin, vücudunuzun ne hissettiğine odaklanın.

5-4-3-2-1 yöntemini deneyin

5'ten geriye doğru hareket ederek, çevrenizde fark ettiğiniz şeyleri listelemek için duyularınızı kullanın. Örneğin, duyduğunuz beş şeyi, sonra gördüğünüz dört şeyi, sonra oturduğunuz yerden dokunabileceğiniz üç şeyi, koklayabileceğiniz iki şeyi ve tadabileceğiniz bir şeyi listeleyerek başlayabilirsiniz. Bu düşüncelerinizi uzaklaştırarak anda kalmanızı sağlayan bir çalışma olacak.

Stresten Uzaklaştıran 15 Topraklama Tekniği-3 - Saç Bakım Güzellik Stresten Uzaklaştıran 15 Topraklama Tekniği-4 - Saç Bakım Güzellik

Zihinsel topraklama teknikleri

Bu topraklama alıştırmaları, düşüncelerinizi rahatsız edici duygulardan uzaklaştırıp şimdiki zamana yönlendirmeye yardımcı olmak için zihinsel dikkat dağıtıcıları kullanır. Yani dikkatinizi bir alana verip, anda kalmanızı sağlar.

Bir hafıza oyunu oynayın

Birkaç boyunca ayrıntılı bir fotoğrafa veya resme bakın. Ardından, fotoğrafı kapatın mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde zihninizde canlandırın. Detayları keşfedin, renkleri kendi içinizden geçirin.

Sayıları kullanın

Matematikle çok alakanız olmasa bile basit işlemler yapmaya çalışın. İstediğiniz bir sayıdan geriye doğru saymak bile odağınızın değişmesine yardımcı olacaktır.

Kategorisel listeler yapın

Kafanızda kategorilere ayırdığınız listeler yapın. Örneğin yanınızda kitaplığınız varsa, kitaplarınızı türlerine göre ayırmayı deneyin. Yemekleri zihninizde kategorilere göre ayırın ya da spor türlerini düşünüp bunları da kategorilere ayırabilirsiniz.

Bir şarkı söyleyin

Ezberlediğiniz bir şarkıyı baştan sonra söyleyin. Bu hafızanızı çalıştıran teknik rahatlamaya yardımcı olan yollar arasında en eğlenceli olanlardan biri. Sadece şarkı söylemek zorunda da değilsiniz, sevdiğiniz bir şiiri okuyabilir ya da bir repliği de tekrarlayabilirsiniz.

Kendinizi istediğiniz şey içinde hayal edin

İçinde bulunduğunuz durum sizi rahatsız ediyorsa, ondan çıkıp olma istediğiniz yerde olduğunuz bir hayali gözünüzde canlandırın. Bir sahil kenarında güneşe karşı uzandığınız bir anda denizin kokusunu duymaya ve güneşi teninizde hissetmeye çalışın.

Stresten Uzaklaştıran 15 Topraklama Tekniği-5 - Saç Bakım Güzellik Stresten Uzaklaştıran 15 Topraklama Tekniği-6 - Saç Bakım Güzellik

Yatıştırıcı teknikler

Duygusal sıkıntı zamanlarında kendinizi rahatlatmak için bu teknikleri kullanabilirsiniz. Bu alıştırmalar, olumsuz duyguların kaybolmasına ve daha iyi hislerin ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Sevdiğiniz birinin yüzünü ve sesini hayal edin

Üzgün ​​veya sıkıntılı hissediyorsanız, hayatınızda çok önemli gördüğünüz birini hayal edin. Yüzlerini hayal edin veya seslerinin neye benzediğini düşünün. Size o anın zor olduğunu ama üstesinden geleceğinizi söylediklerini hayal etmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Kendinize şefkat gösterin

Nazik, şefkatli ifadeleri kendinize tekrarlayın: "Zor zamanlar geçiriyorsun ama atlatacaksın." "Güçlüsün ve bu durumu atlatacaksın "Çok çalışıyorsun ve elinden gelenin en iyisini yapıyorsun." Gibi o an ne duymaya ihtiyacınız varsa bunları kendinize söyleyin.

Müzik dinleyin

En sevdiğiniz şarkıyı açın, ancak ilk kez dinliyormuş gibi yapın. Melodiye ve şarkı sözlerine odaklanın. Şarkının ne anlattığının farkına varın. Eğer sizi aşağı çeken bir şarkı olduysa değiştirin ve güzel anıları hatırlatacak bir şarkıya geçin.

Ayrıca, Gerçekten Mutlu Olmak Mümkün: Rutininize Ekleyebileceğiniz Alışkanlıklar ve 6 Adımda Kendinizi Daha Rahat Hissedin yazılarımız da ilginizi çekebilir.