0

İşyerinde olduğunuz zamanlarda aniden kaygı içinde hissettiğiniz ve endişelerle dolduğunuz oluyor mu? Sadece yapılacak işlerinizi düşünürken mi stres oluyorsunuz yoksa stresiniz Pazar akşamından başlıyor mu?

Bu durumun günümüzde oldukça yaygın bir problem olduğunu söylemek ile işe başlayalım. Maalesef çoğumuz istediğimiz ve sevdiğimiz işi yapacak kadar şanslı olamayabiliyoruz. Okuduğumuz bölümlerin dışında yaptığımız işler, tecrübe kazanana kadar birçok olumsuz sayılan unsura maruz kalma, çalışma arkadaşlarımız ile aynı noktada buluşamamamız iş ortamında kendimizi yalnız hissetmemize ve bunula beraber kaygılanmamıza neden oluyor. Hatta sevdiği işi yapanlar bile zaman zaman bu kaygılar içine girebiliyor.

Mental Health America'nın 2021 yılında yaptığı bir çalışma ve yayınladığı Mind the Workplace raporuna göre, katılımcıların neredeyse yüzde 83'ünün işlerinden duygusal olarak tükenmiş hissettiği sonucuna varıldı. Yüzde 85'i ise, iş stresinin ruh sağlıklarını etkilediğini bildirdi. Üstelik bu stres ve kaygı yaşayanların içinde yalnızca işe gidenler değil, evden çalışanlar da vardı.

Ancak günümüzün çoğunun iş yerinde geçtiğini varsayarsak ve bir yandan da çalışmamız gerektiğini düşünürsek, bu stres, kaygı ve endişeleri yönetme yollarını deneyerek kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

İş Kaygısı Nedir, Nasıl Yönetilir?-1 - Saç Bakım Güzellik İş Kaygısı Nedir, Nasıl Yönetilir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Endişenizin kaynağı iş mi iş yeri mi?

Öncelikle kaygı ve stresinizin kaynağının yapılacak işler mi yoksa işyerinde olmak mı olduğunu belirleyin. Profesyonel danışmanlar bu ayrımı yapmak için danışanlarına birkaç soru sorar. Bu sorular;

  • İzin günlerinde kendiniz iyi hissediyor musunuz?
  • İş arkadaşlarınızla diyaloglarınızda stres oluyor fakat sosyal ilişkilerinizde çok rahat mısınız?
  • Sabah işe gitmek ya da bilgisayar başına oturmak sizin için oldukça zor mu?
  • Hafta sonunu düşününce rahatlıyor musunuz?

Eğer bu soruların cevabı evetse, sorunun kaynağı iş değil, işyeriniz olabilir. Çünkü eğer işlerin yoğunluğu sebebiyle endişe ve kaygı duyuyor olsaydınız bu kaygı sizi çalışmadığınız saatler ve günlerde de huzursuz edebilirdi.

İşaretler nelerdir?

Bu gibi kaygı durumları yalnızca ruhsal değil, fiziksel bazı durumları da beraberinde getirir. Eğer baş ve boyun ağrısı çekiyorsanız, vücudunuza gerginlik varsa, mide bulantısı yaşıyorsanız, avuç içleriniz terliyorsa bu durumların sebebi kaygı olabilir.

İş Kaygısı Nedir, Nasıl Yönetilir?-3 - Saç Bakım Güzellik İş Kaygısı Nedir, Nasıl Yönetilir?-4 - Saç Bakım Güzellik

İşyeri kaygısının nedenleri nelerdir?

İşyeri kaygısının nedenleri kişiden kişiye değişse de genellikle benzer faktörler etrafında toplanır.

  • Acil bir sunum ya da toplantı
  • Kendinizi niteliksiz hissetme durumu
  • Çalışma arkadaşlarınız ile güçlü ilişkiler içinde olmamak
  • Zor bir patron ve yönetici ile çalışmak
  • İşinizle ilgili bir gelecek planınız olmaması
  • Gerçekçi olmayan gelirler
  • Ağır iş yükü
  • Fazla mesailer
  • Rekabetçi bir ortam
  • Fazla beklenti

Gibi durumlar, zaman içinde büyüyerek kaygınızı anksiyeteye bile çevirebilir. Ayrıca bu durumların altında bazı travmatik durumlar da olabilir. Örneğin yöneticinize bir şey söylemekten çekiniyorsanız size ailenizi anne ya da babanızı hatırlatıyor da olabilir.

*Eğer kaygılarınız uzun süreliyse ve ciddi boyutlarda ise mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

İşyeri kaygısını yönetmek için neler yapabilirsiniz?

Birkaç küçük adımla iş stresinizin üstesinden başarıyla gelebilir veya stresinizi yönetebilirsiniz.

Tetikleyicinizi belirleyin

Yukarıda bahsettiğimiz sorunların biri ya da birkaçı kaygı içinde hissetmenize neden olan durumlardan. Bunun hangisi ya da hangileri olduğunu belirlemek işinizi kolaylaştıracaktır. Bundan tam olarak emin değilseniz, gün boyunca gergin hissettiğiniz anları ve bu anların hangi durumlarda gerçekleştiğini yazarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Stres seviyenizi artıran belirli durumları belirlemek, onları azaltmanın en önemli yollarından biridir.

Korkunuzu sıfırlayın

Endişeli hissettiğiniz anlarda, neden böyle hissediyorum, neyden korkuyorum, işler yolunda gitmediğinde ne olabilir gibi devam eden durumların cevaplarını vererek kendinizi rahatlatmayı deneyebilirsiniz. Yani en kötü durum senaryosu gerçekleştiğinde ne yapabileceğinizi düşünmekle devam edebilirsiniz.

Biraz daha açmak gerekirse; istifa ettiniz ya da kovuldunuz. Bu işyeri stresinin en kötü senaryosu olabilir. Baktığınızda evet bu durum sizin için yorucu bir süreç başlatabilir fakat kendinize daha iyi hissedeceğiniz bir iş bulabilir ya da eğer imkanınız varsa biraz dinlenerek yaşadığınız tüm stresten uzaklaşıp yeniden başlayabilirsiniz.

Kendinize nazik olun ve mola verin

Kendinize kızmayı bırakın. Bir işi yanlış yaptığınızda, stres olduğunuzda kendinizi suçlamayın ve kimsenin size kızmasına izin vermeyin. Saygı çerçevenizi asla aşmayın fakat sizi strese sokan, eleştiren, hatanızı kovalayan ya da sürekli size kızan birileri varsa onlara size bu şekilde davranamayacağını nazik ve kibar bir dille belirtin. Daha sonra tavır almayın ve küsmeyin. Sonuçta iş yapıyorsunuz ve kimseyle özel hayatınızda yakın arkadaş olmak zorunda değilsiniz.

Siz kendinize saygı duymazsanız, çevrenizden de saygı göremezsiniz.

Ayrıca Endişelerden Kurtulmak İçin 5 Basit Yöntem ve Stres Yönetiminde Etkili ve Basit Bir Yol: Endişe Günlüğü yazılarımız da ilginizi çekebilir.