0

Günlük stres, yaşamınız boyunca gerilmiş ve yorulmuş gibi hissetmenize neden olabilir. Stres vücutta birçok şekilde kendini gösterebilir, ancak kendinizi halsiz ve genel olarak iyi hissetmiyorsanız, bunun nedeni belki de bir vitamin eksikliği.

En özet tanımıyla, vücudunuz belirli kritik hücresel işlevleri engelleyebilecek ölçüde söz konusu vitamine sahip olmadığında vitamin eksiklikleri meydana gelir. Muhtemelen B12 vitaminini daha önce duymuşsunuzdur. Bu temel vitamin, özellikle enerji seviyeleri söz konusu olduğunda oldukça önemli. Peki B12 vitamininin sağlığınız için neden bu kadar hayati olduğunu gerçekten biliyor musunuz?

B12 vitamininin önemini ve B12 eksikliğinin yaygın belirtilerini öğrenmek için okumaya devam edin.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri-1 - Saç Bakım Güzellik B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri-2 - Saç Bakım Güzellik

B12 vitamini nedir?

Adlarından da anlaşılacağı gibi, B12 vitamini gibi temel besinler, vücudun kritik işlevleri yerine getirmesine yardımcı olur. B12 vitamini, sekiz B vitamininden biridir. Tıbbi adı “kobalamin”dir. B12 vitamini vücudumuzda kendi kendine yapılmaz, bu nedenle onu yalnızca gıdalardan ve takviyelerden alabiliriz. Genellikle hayvanlardan elde edilen gıdalarda, bazı fasulyelerde bulunur ve çoğunlukla işlenmiş gıdalara eklenir.

Bu vitamin, hücresel metabolizmada veya vücudumuzun enerjiyi dönüştürme yollarında kritik bir rol oynayan bir dizi faydaya sahiptir. B12 vitamininin ayrıca sinir ve beyin sağlığı üzerinde de önemli etkileri vardır. Merkezi sinir sistemi işlevinde görev yapar ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olur.

Konu B12 vitamini olduğunda, belki de en önemlisi, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumundaki rolüdür. Eğer vücudunuz yeterli B12 vitaminini almıyorsa, kırmızı kan hücrelerinin sayısının çok düşük olduğu veya kırmızı kan hücrelerinin düzgün çalışamadığı bir durum olan anemi geliştirebilirsiniz.

B12 vitamini eksikliği belirtileri

B12 vitamini et, süt ve balık gibi hayvansal ürünlerde bol miktarda bulunduğundan, uzmanlar veganlar gibi bu yiyecekleri tüketmeyen kişilerin B12 eksikliği açısından daha yüksek risk altında olduğu konusunda hemfikir. B12 eksikliğinin bazı yaygın belirtilerini ise şöyle sıralayabiliriz:

Anemi

Vücudunuz bu vitamini yeterli şekilde almıyor veya doğru emmiyorsa B12 eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu, belirli bir anemi tipinde yaygındır. Pernisiyöz anemi, intrinsik faktör adı verilen bir protein üreten mide hücrelerine zarar veren otoimmün bir durum. B12'nin emilimi için 1  İntrinsik faktör gerekli, bu nedenle çok düşükse B12 seviyeleri de düşer (*).

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri-3 - Saç Bakım Güzellik B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri-4 - Saç Bakım Güzellik

Yorgunluk ve kafa karışıklığı

B12 eksikliği genellikle yorgunluk, halsizlik ve hafıza, dikkat sorunları ile kendini gösterir. Bu belirtiler biraz genel olsa da vitamin eksikliğini gidermek için iyi bir başlangıç ​​noktası olarak hizmet edebilirler. Eğer oturur pozisyondan ayağa kalkarken baş dönmesi veya sersemlik hissediyorsanız, bu B12 tükenmesinin bir işareti olabilir. Ayrıca konsantre olmakta zorluk yaşayabilirsiniz.

Sinirsel belirtiler

B12 vitamini uygun sinir işlevi için kritik önem taşıdığından nöropati (ayaklarda ve ellerde ağrılı yanma) veya parestezi (ellerde veya ayaklarda karıncalanma) gibi sinirle ilgili semptomlar da B12 eksikliğini gösterebilir.

B12 eksikliği neden olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, B12 eksikliğinin en yaygın suçlusu, özellikle et, süt ve balıktan kaçınmak, bu tür besinleri yeteri kadar tüketmemek. Eğer hayvansal gıdaları tüketmiyor veya gerekli takviyeler kullanmıyorsanız B12 eksikliği geliştirebilirsiniz.

Bununla birlikte, vücudun B12'yi düzgün bir şekilde absorbe edememesiyle ilgili başka nedenler de var. Gastrointestinal rahatsızlıkları olan kişiler, özellikle B12 eksikliklerine daha yatkın. Bu tipik olarak çölyak, Crohn, kolit veya otoimmün koşullar gibi hastalıkların B12'nin emilimini etkilemesinden kaynaklanır.

Eğer B12 veya başka bir vitaminin eksikliğini yaşadığınızı düşünüyorsanız tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun.

Ayrıca A vitamini eksikliğinin 6 sinsi belirtisi yazımız da ilginizi çekebilir.